Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu, Vlad Nedelea - Publicat luni, 27 martie 2023 10:42 / Actualizat luni, 27 martie 2023 10:42
De aici a plecat Budescu, de la Sălciile, comuna din Prahova în care oamenii folosesc oile ca pe mașini vii pentru tuns iarba. Vreun supertalent nu mai există în formația din liga a șasea, oamenii sunt mai preocupați de pescuit decât de fotbal
„Se prinde crap, caras, da' tre' să ai răbdare. Lumea vine pe baltă și pentru relaxare, mai scapă de balamucu' de acasă”. Zona e aproape toată numai luciu de apă și între bălți, fiindcă mai rămăsese un câmp, oamenii au amenajat un teren pentru fotbal.
Localnicii din Sălciile sunt și pescari, și jucători amatori. Cu pescuitul se descurcă mai bine, fotbalul chiar înseamnă doar o distracție fără beneficii concrete. Echipa e în liga a șasea, în subsolul clasamentelor din tot sportul acesta, și are un singur "trofeu" în toată istoria ei: aici a jucat Constantin Budescu!
Sună neverosimil fiindcă e greu de priceput cum unul dintre cei mai tehnici și mai spectaculoși fotbaliști care au evoluat în România de la Revoluție încoace a învățat să joace pe un petic de pământ înconjurat de bălți și acoperit în tot timpul cu căcăreze.
„Am avut trei infarcturi și tot nu mă las!”
Adversarul din etapa aceasta a fost Vulturul Zănoaga, liderul seriei. Oaspeții au câștigat cu 6-1, mai mult i-au încurcat condițiile prea ca la țară decât i-a solicitat meciul. Le-au certat pe gazde imediat cum au coborât din mașini: „Iar ați băgat oile? Voi aveți mașini de tuns iarba cu căcăreze!”.
„Lăsați-l dracu' de teren, că dacă sunteți fotbaliști ne bateți oricum!”. Și chiar i-au bătut, dar nu oricum, ci la o diferență de cinci goluri! Un Budescu ar fi echilibrat disputa, cu siguranță.
Omul care l-a descoperit pe Budi și l-a adus la Sălciile încă se mai ocupă de echipă și astăzi. Răduță Ghioca e conducătorul lui Rapid Sălciile din 1982!
Sunt președinte, măturător, sunt tot ce vreți voi la clubul ăsta! Am și jucat fotbal, dar m-am accidentat când aveam 23 de ani și de atunci am prins pasiunea asta, să organizez echipa
Răduță Ghioca
Răduță a avut trei infarcturi și tot nu renunță la pasiunea lui: „Doar fotbalul mă ține în viață. Tinerii din comună pleacă mai toți să muncească în străinătate, noi altă distracție decât fotbalul nu avem aici”.
„Să nu vadă nevasta că pot să muncesc!”
Budescu a fost adus la Sălciile de la Urziceni, de la 20 de kilometri. După ce l-au văzut pe Budi jucând, conducătorii Rapidului s-au speriat de începuseră să se joace de-a filmele cu spioni.
Costică și-a amintit recent cum a jucat într-o vreme sub un alias: „Antrenor îl aveam pe profesorul Gheorghe Roșu, un tip foarte suspicios. Nu voia să mă legitimeze la Sălciile ca să nu mă fure careva, așa că jucam pe o legitimație falsă, mă chema Dinu Constantin. Eu am ales numele ăsta, am păstrat Constantin ca să nu mă-ncurc în el”.
Productivitatea din fotbalul românesc prezintă un paradox: nici măcar cluburile mari nu reușesc să mai descopere și să crească astăzi un Budescu, deși condițiile în care se antrenează copiii sunt infinit mai bune.
În Sălciile nu există niciun fel de condiții de fapt! Jucătorii își trasează singuri liniile terenului doar ca să alerge după minge o oră și jumătate într-un meci și pentru un clasament care-i interesează doar pe ei.
Unul dintre sătenii ajunși mai devreme la teren pentru tușarea câmpului e îngrijorat din cauza aparatului de fotografiat: „Nu mă trage-n poză că mă vede nevastă-mea și înnebunește, zice «Al dracu', acasă nu faci nimic, nici nu pui mâna pe-o lingură, dar la fotbal te duci să muncești!»”.
Au adus țuică și lămâi
Oaspeții din Zănoaga au avut suporteri mulți la Sălciile. Spectatorii au venit aprovizionați cu țuică și cu vin, jucătorii lor au încercat să se dreagă în vestiar, înainte de meci, cu lămâi, ei au împărțit o tavă cu feliuțe de lămâie.
„A fost sâmbătă dezlegarea la pește, a fost greu”. Din public, care nu și-a adus vin de acasă cumpără bere de la magazin. „Am venit cu bebelușii, data viitoare aduc și cloșca", râd oamenii când arată butelcile din plastic cu bere. Spectatorii și jucătorii se cunosc cu toții și fac planuri și în timpul jocului:
- "Calm, Ioane, îi batem, avem timp, după aia rămânem și la pește"
- "Hai, Vlăduț, ia-l la mână, că nu știe nimic!"
- "Băi, ce ai făcut, mă, te-ai bronzat? Ai dormit pe o parte cu becul aprins?"
Oaspeții se laudă cu cea mai mare galerie din serie: „Știi de ce suntem uniți? Noi împărțim totul. La meciurile de acasă strângem șaizeci de sute și luăm băutură de toți banii. Și pe urmă împărțim berile. Astea înseamnă unitate!”.
„Budescu e cea mai mare «meserie»!”
Îngrijitorul terenului din Sălciile a muncit toată dimineața, el a lucrat în curte și la câmp înainte să ajungă la jobul din fotbal.
„Am măturat curtea, pe urmă am tăiat via, să avem și noi un strugurel, să bem un vin. Eu sunt cu Petrolul până la moarte, aici toți suntem fani. Budescu îmi place tare de tot, e meseriaș mare! Și-mi mai plăcea băiatul ăla cu coadă, păcat că s-a lovit, săracu'”.
Referirea e la fundașul central Marian Huja, accidentat grav. Sătenilor le pare rău că de la Petrolul a plecat Tamaș: "Era bun, ne mai dirija echipa. Lumea zice că le bea, dar asta e treaba lui, nu pot io să mă bag!".
„Ce vreau eu de la voi? Suntem subțiri de tot!”
Optimismul legat de rezultatele naționalei României e unul cu mult mai mare decât este încrederea pe care o au cei din Sălciile în valoarea lor de fotbaliști.
Antrenorul Răduță Ghioca a anunțat formula de start înaintea partidei: "Mijlocași centrali «Șarpe» și «Americanu'», da? Și fiți atenți: suntem subțiri, dar nu renunțăm, o ducem la capăt! Nu vreau să aud vreo vorbă împotriva arbitrilor sau reproșuri între voi! Suntem subțiri de tot, de ce să ne mai și jignim? Facem ce v-am învățat, joc simplu și lung de linie. În situații critice dăm în ea fără să ne complicăm".
„Cel mai bine e «Între sate» și «La moară»”
Oamenii își ocupă timpul cu pescuitul atunci când nu au meciuri și cunosc perfect toate bălțile din zonă. Taxa pentru un pescar e de 80 de lei pe zi. Cei mai mulți preferă balta "Între sate", cred că trage mai bine decât «La Moară»".
În afară de poveștile cu Budescu, care a jucat la Sălciile în urmă cu douăzeci de ani, sătenii se mai mândresc că de aici este și Titi Tudor "Prosop", cunoscutul antrenor al lui Leonard Doroftei.
Vestiar cu sobă pe lemne
Primăria a mai alocat niște bani pentru echipa de fotbal și așa au reușit cei de la Rapid Sălciile să-și construiască vestiare cu patru camere și cu dușuri pentru jucători.
Lucrarea nu e încă finalizată, dar în scurt timp o să fie gata de inaugurare. Încălzirea e cu o sobă pe lemne. În perioada aceasta, oricum nu e nevoie de ea. Înaintea meciului a răpăit ploaia, apoi a ieșit soarele și a fost cald ca vara.