GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  ISTORII NEȘTIUTE

ISTORII NEȘTIUTE, EPISODUL 1 „Asasinul ar fi cunoscutul fotbalist din Cluj, care a atacat după meci... A fost arestat!” » Cel mai mare scandal de fake-news din fotbal, cu un fost internațional român!

Vasile Cipcigan, încercuit, fotbalistul de la Cluj +16   FOTO
Vasile Cipcigan, încercuit, fotbalistul de la Cluj

Articol de - Publicat duminica, 24 martie 2024 23:30 / Actualizat vineri, 26 aprilie 2024 17:58

Un fost internațional român a fost acuzat de crimă! Scandalul din urmă cu aproape 100 de ani s-a dovedit a fi, în fapt, poate cel mai mare scandal de „fake-news” din istorie în care a fost implicat numele unui jucător cunoscut în epocă, Vasile Cipcigan.

  • GSP lansează „Istorii neștiute”, un proiect care își propune să dezvăluie povești demult uitate din istoria fotbalului românesc și internațional. Vor fi scoase la iveală aspecte senzaționale, detalii picante, scandaluri de demult cu protagoniști mai mult sau mai puțin știuți.

Întâi de toate, faptele! În 1928, respectabila publicație „Universul” a comis una dintre marile erori din istoria presei: a publicat o știre cu acuzații pe cât de grave, pe atât de false. O acuzație de crimă la adresa unui nume important, un jucător care evoluase în naționala României.

Primele știri despre presupusa crimă a lui Vasile Cipcigan

Două publicații respectabile în perioada interbelică, „Universul” și „Rampa”, au oferit o știre șocantă în septembrie 1928. Un internațional român era acuzat de crimă! Iată amănuntele oferite de „Universul”.

Un footbalist din Cluj arestat pentru că a omorât un birjar

Cluj, 5 Sept
Marţi seara, footbalistul George Cipcigan împreună cu fratele său Iosif, înapoindu-se de la un chef, au luat o birjă să-i ducă în str. Baciu, acasă.


Sosind la poarta casei, cei doi fraţi s’au luat la ceartă cu birjarul Martin Vigh şi apoi fraţii Cipcigan au luat la bătaie pe birjar.

După ce i-au aplicat cu beţele mai multe lovituri, birjarul a căzut în nesimţire. Cei doi fraţi, cari erau după chef, abia atunci şi-au dat seama de gravitatea faptului. S'au urcat pe capră, unde au întins pe birjarul căzut în nesimţire şi au pornit trăsura.

Pe calea Regele Ferdinand, un poliţist a oprit trăsura şi a dus pe birjar, care era încă leşinat, la circumscripţie, unde şi-a venit în fire pentru câteva momente, dând numele celor ce l-au bătut. Pe urmă şi-a pierdut din nou cunoştinţa şi transportat la spital, noaptea pe la ora 1, a încetat din viaţă.

Cei doi fraţi Cipcigan au fost imediat arestaţi. („Universul”, 8 septembrie 1928)

Și „Rampa” l-a acuzat

O știre telegrafică a apărut și în „Rampa”. La fel de gravă și de eronată. În această notă a apărut o informație în plus: Cipcigan a comis crima după un meci.

Cipcigan a fost arestat

Cunoscutul jucător al echipei România din Cluj, Cipcigan, a fost arestat. El este acuzat că a omorât un birjar. Urmările unui chef, după un match”.
(„Rampa”, 8 septembrie 1928)

Ca să întărească identitatea „criminalului”, cei de la „Rampa” au pus și o caricatură cu fotbalistul Vasile Cipcigan. Pozele erau rar întâlnite în presa din urmă cu aproape 100 de ani și deseori se apela la varianta „portretului” în creion desenat mai mereu stângaci.

Vasile Cipcigan (încercuit), la Victoria Cluj. Foto: Arhiva Tiberiu Fărcaș
Vasile Cipcigan. Foto: Arhiva Tiberiu Fărcaș
Vasile Cipcigan (încercuit). Foto: Arhiva Tiberiu Fărcaș
Vasile Cipcigan (încercuit), la Victoria Cluj. Foto: Arhiva Tiberiu Fărcaș
Tabel din „Anuarul fotbalului românesc” cu internaționalii români pe care apare și numele lui Vasile Cipcigan. Foto: Arhiva Tiberiu Fărcaș
+11 FOTO

Ce a fost adevărat

Cât adevăr a conținut știrea din „Universul” și din „Rampa”? Crima a existat, birjarul clujean Martin Vigh (în alte surse a apărut Anton Vigh) chiar a fost omorât de un client în data de 5 septembrie 1928. Acesta a fost singurul detaliu corect din respectivele știri!

Ce a fost greșit

Să numărăm greșelile! Pe fotbalistul Cipcigan îl chema Vasile, nu George. Vasile Cipcigan avea un frate pe nume George. Fratele „Iosif” menționat în știre n-a existat. Familia Cipcigan n-a stat niciodată pe strada Baciu, din Cluj.

Detaliile despre arborele genealogic al familiei Cipcigan au fost confirmate de strănepotul fostului internațional, cunoscutul jurnalist clujean Tiberiu Fărcaș. Încă o nedumerire: dacă cel bătut era leșinat, de ce a fost dus la secția de poliție, nu la spital? „Universul” nu s-a chinuit să descopere.

Altă eroare: fotbalistul invocat n-a fost niciodată de-a lungul vieții arestat, ci a avut cazierul imaculat.

„Confuzia se datoreşte de altfel ştirilor necontrolate cari s’au dat presei”

„Universul” a fost singurul ziar care și-a recunoscut gafa și a publicat identitatea adevărată a criminalului. A doua zi, „Universul” a încercat să repare eroarea, indicând corect numele criminalului, un anume Ioan Cipcigan, fără nicio legătură cu fotbalistul sau familia lui. A fost o simplă coincidență de nume.

Loviturile cauzatoare de moarte nu au mai fost cauzate de „bețe”, ci „printr-o puternică lovitură dată în cap cu o lopată”. „Universul” a recunoscut greșeala, dar n-a indicat ferm un vinovat, ci a căutat o explicație ambiguă, aruncând vina în cârca „știrilor necontrolate cari s-au dat presei”.

Cine este asasinul birjarului Vigh din Cluj

Cluj, 6 Sept.
În numărul trecut, am arătat că în strada Baciu s'a comis un asasinat, victima fiind birjarul Vigh. Făcându-se autopsia cadavrului, s’a constatat că moartea a fost provocată printr'o puternică lovitură dată în cap cu o lopată. În Cluj, s’a răspândit vestea că asasinul ar fi cunoscutul fotbalist Vasile Cipcigan. În realitate, acesta nu este cu nimic vinovat. Asasinul se numeşte Cipcigan Ioan, funcţionar la căile ferate. Confuzia se datoreşte de altfel ştirilor necontrolate, cari s’au dat presei în primul moment. Birjarul a lăsat cinci copilaşi orfani. Asasinul susţine că a fost brutalizat de birjar, în schimb văduva birjarului declară că soţul ei era un om foarte pacinic şi nu se purta brutal cu nimeni. S’a dovedit dealtfel că asasinul, în momentul crimei, era beat.
(„Universul” - 9 septembrie 1928)

„Universul”, cel mai mare ziar din România

Această gafă incredibilă a fost comisă în cel mai mare ziar din România în acea perioadă. „Universul” a fost fondat în 1884 de italianul Luigi Cazzavillan și desființat la începutul anilor '50 de regimul comunist. În anii '20-'30, în perioada de efervescență maximă a presei scrise din România, „Universul” a fost una dintre primele publicații (foarte probabil, chiar prima!) care au avut ediții locale. Chiar acest colos al presei românești a comis această greșeală.

„Rampa” a fost o altă publicație foarte cunoscută, care a existat în perioada 1910 – 1949. Această publicație se ocupa cu predilecție cu cronici de film și de teatru, dar avea mereu și pagini de sport.

Vasile Cipcigan. Foto: Arhiva Tiberiu Fărcaș
Vasile Cipcigan (încercuit). Foto: Arhiva Tiberiu Fărcaș
Vasile Cipcigan (încercuit), la Victoria Cluj. Foto: Arhiva Tiberiu Fărcaș
Vasile Cipcigan (încercuit), la Victoria Cluj. Foto: Arhiva Tiberiu Fărcaș
Tabel din „Anuarul fotbalului românesc” cu internaționalii români pe care apare și numele lui Vasile Cipcigan. Foto: Arhiva Tiberiu Fărcaș
+11 FOTO

Ce pedeapsă a primit criminalul

Un alt ziar, „Curentul”, a anunțat, pe 13 decembrie 1928, pedeapsa primită de adevăratul criminal.

Condamnarea ucigașului Cipcigan

Cluj. - Tribunalul Cluj a judecat ieri cauza de omor a şefului de tren Ion Cipcigan. Acuzatul în urma unei certe avute cu vizitiul Anton Vigh, l-a lovit pe acesta cu un par în cap, omorându-l pe loc. Acuzatul în faţa instanţei s'a apărat cu faptul că a fost turmentat şi nu şi-a dat seama de ce face. După ascultarea martorilor tribunalul aplicând dispoziţiunile articolului 92 a condamnat pe acuzat la 10 ani închisoare. Condamnatul a făcut apel. („Curentul” – 13 decembrie 1928)

Ce meciuri a jucat internaționalul Vasile Cipcigan pentru naționala României

Vasile Cipcigan (născut în 1898, decedat în 1957), cel acuzat pe nedrept de crimă, a jucat de două ori în echipa națională a României. Ambele meciuri cu Cipcigan printre „tricolori” s-au încheiat cu eșecuri.

Pe 1 mai 1925, România susținea, pe stadionul „Romcomit” din București, al zecelea meci din istorie contra Turciei. Oaspeții au câștigat cu 2-1, iar presa timpului a pus eșecul pe seama formulei experimentale folosite.

Peste 4 ani, pe 10 mai 1929, România juca a 20-a partidă din istorie, pe „ONEF”, contra Iugoslaviei (în ziua de azi, orice națională are, în medie, zece partide pe an, atunci era nevoie de patru ani ca să strângi atâtea meciuri internaționale).

Oaspeții au câștigat cu 3-2, dar Cipcigan se poate lăuda că a făcut parte din aceeași echipă cu figuri legendare din perioada interbelică, precum William Zombory (portarul - golgheter), Ladislau Raffinsky, Emerich Vogl, Mihai Tanzer.

A evoluat în primul meci internațional după Marea Unire

Un alt amănunt interesant despre eroul uitat al acestor rânduri. Victoria Cluj, gruparea la care era legitimat Vasile Cipcigan, a fost primul club din România care a susținut un amical internațional după Marea Unire din 1 decembrie 1918. Pe 3 iulie 1921, Victoria Cluj a jucat acasă contra celor de la UTK, din Cehoslovacia, câștigat de oaspeți cu 2-0. Unul dintre remarcați a fost Vasile Cipcigan.

Cum se juca în urmă cu 100 de ani: fundașilor li se zicea „beci”

Cum juca Vasile Cipcigan putem doar să ne imaginăm, fiindcă imagini de la meciurile de atunci nu există. Fotografiile arată chipul unui om serios, cu freza făcută din abundență cu briantină, de nu se mișca niciun fir de păr.

În „precambrianul” fotbalului nu se făcea abuz de sisteme de joc ca azi, când totul e tacticizat la maximum și se schimbă pe parcursul unui singur joc două – trei module. Atunci, toate echipele jucau 2-3-5. Fundașii erau „beci” (n.r. - de la back), mijlocașii erau „halfi”, iar cei cinci din atac se împărțeau în extreme, interi și „nouarul” clasic.

Jucătorii rar își schimbau postul, dar internaționalul clujean era o excepție. Vasile Cipcigan apărea fie în poziție de inter, fie de extremă. Putem să ni-l imaginăm ca pe un fel de Ciprian Deac din urmă cu 100 de ani.

Cipcigan a jucat până undeva la mijlocul anilor '30, deci mult după ce trecuse de pragul de 30 de ani. Era o performanță într-o perioadă în care un fotbalist rar rămânea la un nivel ridicat după 30 de ani. Poate că Cipcigan a înțeles ce înseamnă „viață sportivă” înainte ca această sintagmă să capete popularitate.

Vasile Cipcigan, de două ori finalist în campionatul național

Înainte de Universitatea și de CFR Cluj, cea care a deținut supremația fotbalistică în Cluj a fost Victoria, o formație înființată în 1920 de studenții Academiei Comerciale din Cluj, care își avea „casa” în cartierul clujean Mănăștur și care a fost desființată în 1947, ca majoritatea formațiilor care nu aveau „origine sănătoasă”.

Pentru o scurtă perioadă, în 1928 (chiar anul cu teribilul fake-news despre presupusa crimă) Victoria Cluj a fuzionat cu Universitatea, numindu-se România Cluj, dar această construcție n-a fost dorită de clujeni și n-a rezistat mult. Fuziunea n-a durat, însă Victoria a mai jucat o perioadă sub denumirea de România Cluj.

Să facem o scurtă incursiune în anii de început ai fotbalului românesc. Primele campionate, cele din 1909 și până în 1921 (cu excepția perioadei 1916 – 1919, în care nu s-a jucat din pricina primei conflagrații mondiale), au fost niște competiții locale care mai târziu au fost asimilate drept „campionate”.

Începând din sezonul 1921 – 1922, fotbalul a început să se așeze. Dar în țara care abia ieșise din război și care abia se reunise sub forma României Mari era greu de realizat un campionat pe întreg întinsul patriei.

Fotbalul era organizat pe „ligi” geografice. Echipele care câștigau aceste competiții regionale jucau apoi în sistem eliminatoriu, ca în Cupa României, pentru desemnarea campioanei naționale.

Prima finală a campionatului României în această formulă a fost Chinezul Timișoara - Victoria Cluj 5-1. Golul clujenilor în partida disputată pe 17 septembrie 1922 a fost marcat chiar de Vasile Cipcigan.

În sezonul următor, 1922 – 1923, finala a fost din nou Chinezul Timișoara – Victoria Cluj. Au câștigat tot bănățenii, scor 2-0. Erau anii în care Chinezul nu avea rival și a cucerit 6 titluri consecutive – 1922 – 1927, record egalat abia în perioada 1993-1998 de Steaua. Vasile Cipcigan a fost prezent pe teren și în finala campionatului din 1923.

N-a fost ultima finală pierdută de Cipcigan. În ediția 1928 – 1929, a ajuns din nou în finală, jucând în tricoul formației România Cluj. Adversară i-a fost Venus București, care a câștigat cu 3-2. Trei finale, toate pierdute! Atât de aproape de titlu, dar nu l-a câștigat niciodată!

Pe 11 septembrie 1932, România Cluj debuta în Divizia A, aflată la primul sezon în noua formulă, o întâlnea acasă pe Gloria CFR Arad, scor 1-2. Primul gol al formației România Cluj în Divizia A a fost marcat de veteranul Vasile Cipcigan, care avea deja 34 de ani.

12meciuri și 3 goluri a strâns Vasile Cipcigan în Liga 1 în forma de organizare cunoscută și azi, care a demarat în 1932, când clujeanul avea deja 34 de ani

Pentru Victoria / România Cluj, Vasile Cipcigan a reprezentat cam ceea ce aveau să reprezinte ulterior Ciprian Deac pentru CFR Cluj sau Remus Câmpeanu pentru U Cluj. O emblemă!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (13)
mishu_74
mishu_74  •  26 Martie 2024, 17:25

bai, macar e altceva, e mai à la Sherlock Holmes. vedem cat va tine :)) Ca de femei culte, puternice si inteligente care pozeaza dezbracate prin locuri exotice doar cu cocktail-uri in mana, eu unul m-am cam saturat. macar de-ar mai tine in mana si cate o carte, dar pe una n-am vazut-o...

22cea
22cea  •  26 Martie 2024, 01:42

N-am inteles nimic din tocanita asta .

Reconquista
Reconquista  •  26 Martie 2024, 01:31
Postat de red_dog_cluj pe 25 Martie 2024, 11:29

"Victoria Cluj a fuzionat cu Universitatea, numindu-se România Cluj, dar această construcție n-a fost dorită de clujeni și n-a rezistat mult. "...nu a fost dorita fuzionarea nu denumirea ! "U"- simbolul unor inimi romanesti !

Jet !

Vezi toate comentariile (13)
Comentează