FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - OLANDA

INTERVIU EXCLUSIV Mihai Neșu știe care e atuul României cu Olanda: „S-a creat o aură de dragoste și bucurie în jurul tricolorilor”. Despre cine spune că e „argintul viu” al echipei + Care sunt meritele lui Edi Iordănescu

Mihai Neșu folosește telefonul mobil cu ajutorul gurii
Mihai Neșu folosește telefonul mobil cu ajutorul gurii

Articol de - Publicat marti, 02 iulie 2024 08:52 / Actualizat marti, 02 iulie 2024 08:52

Chiar dacă e toată ziua pe șantierul centrului său de recuperare pentru copii, fostul internațional Mihai Neșu, aflat de 13 ani în scaun cu rotile, își face timp și pentru a urmări Campionatul European din Germania: „E un turneu spectaculos, România s-a autodepășit, a făcut niște meciuri minunate”.

Ultima dată l-am văzut pe Mihai Neșu în urmă cu doi ani. Era tot început de iulie, tot într-o zi toridă ca acum. „Soarele e dușmanul meu. De la căldură pot apărea infecții și e periculos pentru mine”.

Bărbatul cu alură de călugăr e aproape neschimbat. Același aer optimist, același zâmbet de adolescent: „Hai să profităm că a intrat soarele în nori și să îți arăt centrul, să vezi ce am mai reușit să facem”.

Mihai Neșu, tot timpul pe șantier

Îmi prezintă mai întâi bisericuța, clădirea principală și locuri de cazare. Acestea sunt aproape gata: „Avem cinci căsuțe pentru cazare. Patru sunt aproape la fel, diferă doar decorul, care va avea ca temă cele 4 anotimpuri. A cincea clădire e mai mare, poate găzdui mai multe persoane”.

Trecem apoi prin grădina senzorială, pe la terenul de fotbal și încheiem cu clădirea unde se va face terapie prin echitație: "Aici vom mai avea două apartamente pe care le vom închiria ca să mai strângem niște bănuți pentru centru. Vor fi deosebite, unul va avea priveliște către fânarul din grajdul cailor, iar celălalt va da spre zona unde copiii vor face terapie cu ajutorul cailor".

Soarele iese de sub nori, așa că ne retragem într-o cameră să vorbim despre planurile lui Mihai de viitor, dar și despre evoluția României de la Euro. Mai ales că azi ne așteaptă marele duel cu Olanda, țara unde Mihai a jucat, s-a accidentat grav pe 10 mai 2011 și unde, ajung cum a spus el de mai multe ori, și-a născut pentru a doua oară.

VIDEO. Mihai Neșu: „Vom deschide centrul de recuperare în toamnă”

- Mihai, ne-am văzut ultima oară în urmă cu doi ani. Cum mai ești, cum a mai evoluat starea ta de sănătate de atunci?
- Bine ați revenit aici! Mă simt destul de bine, chiar dacă am schimbat prefixul de atunci, am deja 41 de ani. Ne ținem ocupați cu șantierul ăsta și nu prea avem timp să ne gândim când unul dintre noi are o zi mai proastă.

- Care mai e stadiul lucrărilor, când îi veți da drumul centrului?
- Mai avem câteva luni de muncă. Clădirea centrului de recuperare și cea pentru cazare sunt gata. Am început să pregătim actele pentru autorizație. Acum o să vedem, în funcție de cât de repede obținem actele și reușim să mobilăm, vom deschide. Un termen optimist ar fi 20 august, nu mai devreme. De la acea dată, oricând, început de septembrie, sfârșit de septembrie. Sper ca până în octombrie, cel târziu, să îi dăm drumul.

- Câți copii ar putea fi tratați aici?
- După calculele noastre, cam 30-40 de copii pe oră, în funcție de ce terapii vor face și de durata lor. Dar cam acesta va fi fluxul. Bineînțeles, după ce vom termina și zona de terapie cu cai, zona de terapie horticolă și cea senzorială.

GALERIE FOTO. Imagini de la Centrul de Recuperare Sf. Nectarie

Ultimele retușuri la clădirea principală FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
Biserica e aproape gata FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
Biserica e aproape gata FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
Biserica e aproape gata FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
Biserica e aproape gata FOTO: Ionuț Iordache (GSP)
+30 FOTO

- Au întârziat lucrările din cauza banilor sau au mai apărut și alte provocări?
- Nu neapărat din cauza banilor, dar nu am reușit să ne mișcăm mai repede, sunt foarte multe detalii. În ultimele 6 luni, ne concentrăm doar pe chestii fine, mici finisaje, numai pe astea pierdem mult timp. Nu reușim să le facem așa repede cum ne-am propus. Dar ne apropiem, suntem tot mai aproape și, Slavă Domnului!, oamenii ne-au ajutat și sperăm că ne vor ajuta în continuare.

Mai are nevoie de un milion de euro

- Cam de câți bani mai aveți nevoie?
- S-ar putea să reușim să terminăm cu un milion de euro. Să fie gata și clădirea a cincea, zona de echitație, ferma și locul de joacă pentru copii. Sper să ne încadrăm în această sumă pentru că am depășit cu mult bugetul față de ce credeam noi la început.

- Te-au mai ajutat oameni din fotbal sau doar oameni simpli?
- Ajutorul principal e prin campanie de SMS. Cine trimite cuvântul "Cred" la 8844 donează 2 euro lunar și prin această campanie am reușit să strângem peste 3 milioane de euro, care reprezintă peste 60% din banii strânși, dacă nu și mai mult. În rest, donații de la firme. De la oameni de fotbal nu mai știu, poate doar dacă au donat anonim.

Dar la începutul fundației a fost o mișcare puternică de forțe din partea lumii din fotbal. Și generația lui Gică Hagi, foștii mei colegi de la Steaua și mulți alții care ne-au sprijinit. Acum, în ultima perioadă, ne-au ajutat foarte mult oameni simpli, cărora le sunt foarte recunoscător. Datorită lor am reușit să facem tot ce se vede aici. Și ne bucurăm când mai vine cineva și ne vizitează și zice că donează câte doi euro. Ne bucurăm împreună, noi de ajutorul lor, ei când văd că s-a făcut ceva cu banii lor

- Mihai Neșu

Mihai Neșu: „E un Euro plăcut pentru spectatori”

- Ești toată ziua aici, pe șantier, mai ai timp să te uiți la Euro?
- Da, mă uit. Am văzut multe meciuri, nu chiar pe toate, dar meciurile României le-am văzut.

- Data trecută, spuneai că partidele de fotbal sunt cel mai bun somnifer pentru că, fiind foarte obosit după munca pe șantier, te lua somnul.
- Așa e. Chiar și la Spania - Georgia am adormit, dar mi se întâmplă mai rar fiindcă e o competiție cu miză și meciurile te țin mai în priză.

- Au fost multe surprize la acest campionat. Cum ți se pare acest turneu final?
- Da, e un campionat mai echilibrat decât ne așteptam. Echipele mai slab cotate s-au autodepășit. Multe dintre echipele mai bine cotate au dezamăgit. Și atunci a apărut acest echilibru, așa au ieșit meciurile astea minunate. Italia a plecat acasă, Elveția a surclasat-o. Georgia a făcut senzație. Eu chiar am văzut toate meciurile lor și mi s-au părut cele mai interesante, erau multe ocazii de ambele porți. E un campionat plăcut pentru spectatori.

- România cum ți se pare?
- Sunt foarte fericit pentru parcursul lor și pentru toată atmosfera care s-a creat în jurul echipei naționalei. E adevărat cum i-a numit Edi Iordănescu, e o generație de suflet, chiar s-a creat ca o aură în jurul lor, de dragoste și de bucurie din partea oamenilor, și sper să-i ducă în continuare mai departe, cât mai departe.

„Olanda e favorită, dar nu mai e o sperietoare”

- Cum vezi meciul cu Olanda?
- Olanda e favorită, am citit că și Edi a declarat asta, nu poate nimeni să ascundă lucrul ăsta. Dar noi, așa cum ne-am autodepășit în ultimii ani, poate reușim și acum. Uite, la meciul din Elveția, am jucat prost, dar până la urmă nu am pierdut și vezi că Elveția bate pe toată lumea, numai pe noi nu a reușit. Îmi doresc din tot sufletul ca băieții să se autodepășească și să facă un meci la fel de bun ca acela cu Ucraina. Chiar și partida cu Belgia mi-a plăcut, doar că nu au mai avut eficiență.

- Pentru tine cred că e un meci special acesta. Joacă echipa țării în care te-ai născut împotriva echipei țării în care te-ai născut a doua oară, așa cum ai spus mereu.
- Nu neapărat, a trecut timpul, generațiile s-au schimbat. Mai simțeam ceva pentru Olanda când mai aveam foști colegi la echipa națională. De exemplu, Michel Vorm, care a fost portar de rezervă când Olanda a pierdut finala Campionatului Mondial, atunci chiar am ținut cu ei.

- Acum...
- Acum sunt jucători necunoscuți, adică nu ne cunoaștem personal, că de știut îi știu. Sunt jucători valoroși, dar nu simt ceva aparte la meciul acesta. Îmi doresc ca România să treacă mai departe.

- Ți se mai pare Olanda o sperietoare?
- Are o combinație de jucători care pot face oricând diferența și niște jucători mai de nivel mediu, să zic așa. Pare o echipă un pic sub nivelul arătat în ultimii ani, așa e. Doamne ferește!, să nu ne arate acum că nu e așa. Dar e important ca echipa noastră să facă mai mult decât a făcut până acum. Deși băieții au făcut mult și până acum, sacrificiu, luptă multă. Eu sper să ne intereseze mai mult de noi și mai puțin de olandezi. Îi știm, i-am văzut, sperăm să trecem mai departe, să avem șansa asta.

- Ce șanse crezi că avem?
- Mi se pare că avem o șansă mult mai bună decât dacă picam cu Franța. Chiar dacă nici Franța nu a jucat extraordinar, dar cu ei era greu. Franța, Germania, Spania sunt un nivel peste toate celelalte echipe.

Mihai Neșu: „Edi l-a lăsat pe Dumnezeu să-și facă treaba”

- Care crezi că-i secretul lui Iordănescu și secretul echipei pe care a creat-o el?
- În primul rând, să începem cu lucrul cel mai important. Cred că Edi Iordănescu i-a lăsat locul lui Dumnezeu, și atunci când îl lași pe Dumnezeu să-și facă partea, se întâmplă lucruri ieșite din comun, apar lucruri frumoase. L-am văzut și acum că a fost la biserică, e un lucru foarte important să accepți că există Dumnezeu, să vedem cât suntem de, să zic așa, de mici.

- Care ar fi al doilea motiv?
- Cred că Edi este un antrenor foarte bun și știe să-și motiveze foarte bine elevii. Cred că a știut cum să-i adune. Și după aia, cred că este și nucleul de la naționala de tineret care a făcut acea performanță izolată cu Rădoi. Au urcat treptat, au făcut pasul acesta, au trecut pe acolo și Contra, și Rădoi, cred că toți au meritul lor, chiar dacă atunci perioada a fost mai proastă. Deci trebuie să luăm toată perioada, să vedem că s-au făcut niște progrese pas cu pas. Eu l-aș menționa și pe Gheorghe Hagi, are un grup mare de jucători la lot. În plus, el a fost tot timpul motorul nostru, al românilor, tot timpul a avut încredere în fotbalistul român, chiar și atunci când eram la pământ. El a fost tot timpul optimist.

- Jucătorii cum și se par?
- Sunt câțiva foarte buni, în formă foarte bună, cum ar fi Man, Drăguș, Coman, chiar și Ianis Hagi. Mi-a plăcut foarte mult de el la meciul cu Slovacia. Chiar vorbeam aici cu cineva care a fost la meci și zicea că de pe stadion se vede exact toată munca lui Ianis de pe teren. Dacă ești pe teren observi cât de mult cere mingea, se demarcă, comunică cu colegii, e ca un argint viu, deși la televizor poate nu pare. Plus că avem acum și un stâlp al apărării cum nu am mai avut de mult timp, pe Drăgușin. Toți s-au autodepășit, și Rațiu, și Bancu.

E un moment foarte bun, foarte frumos, plin de bucurie și de speranță. Nu numai pentru meciul cu Olanda, dar și pentru viitorul fotbalului românesc, cel puțin la echipa națională.

- Ai vorbit de Bancu, el va lipsi la meciul cu Olanda. Tu ai jucat fundaș stânga. Pe cine vezi înlocuitor?
- Nu știu. Din ce m-am uitat pe lot, nu prea mai avem fundaș stânga. Nu pot să-mi dau părerea. Dacă aveam altul, îți ziceam acela clar.

- Sorescu?
- Nu știu. Știu că Sorescu a mai jucat acolo. Dintre ceilalți care mai sunt la lot, nu știu cine a mai jucat fundaș stânga. Dar cred că Edi va lua cea mai bună decizie pe care o are la îndemână. Și sperăm și că acel jucător care va intra va face un meci minunat.

„Le țin pumnii”

- Ai vreun jucător favorit dintre "tricolori"?
- Da. De când era la Steaua, la FCSB, mie îmi place de Dennis Man. E jucătorul meu preferat. Și acum, la Euro, mi-a plăcut mult de el.

- Ai vreun mesaj pentru ei?
- Nu știu ce mesaj aș putea să le transmit eu. Edi le-a transmis toate mesajele posibile, am văzut și în documentar. Plus mesajele românilor care sunt acolo. Le ținem pumnii, suntem alături de ei și ne dorim din tot sufletul să meargă și mai departe!

- Crezi că am putea ajunge în semifinale? Avem o parte de tablou mai accesibilă.
- Știu. Avem mai multe șanse decât dacă am fi fost pe partea cealaltă. Am jucat împotriva unor echipe mai aproape de nivelul nostru. Peste nivelul nostru, dar mai apropiate valoric

- Mulțumesc, Mihai! Succes aici, la centru, și multă sănătate!
- Mersi și eu!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (2)
steaua.libera
steaua.libera  •  02 Iulie 2024, 11:34

Jos pălăria pentru acest înger blond coborât printre oameni și Hai România!

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  02 Iulie 2024, 10:31

Viata nostra,Nesu,are maluri,dar viata e o forma,de aceea are maluri...Sinele fiecaruia isi are drept mal trupul sau de stanca,pieritor ... Olanda este favorita cum favorita este fcsb ul in primul tur ...si nu exista, dar ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează