Articol de Costin Ștucan - Publicat joi, 07 octombrie 2021 07:24 / Actualizat joi, 07 octombrie 2021 09:22
Gazeta a descoperit o rețea de falsificare de diplome UEFA care îi are clienți pe antrenorii români dornici să-și obțină licențele mai repede decât le-o permit legile sportive. Până acum, reporterii GSP au identificat patru licențe false care poartă antetul Federației din Moldova
“Aceste licențe sunt ca un ceas fake, ca o geantă falsă. Le pun în ramă. Nu m-am folosit de ele”, spune fostul fotbalist de la Dinamo, Teodor Chiacu. Nepotul lui George Becali, un jucător cu o carieră discretă în primele două ligi în anii 2000, a antrenat după retragere la centrul de copii și juniori de la Dinamo, iar acum, la 36 de ani, este “principal” la hibridul din Liga 4 finanțat de Nicolae Badea, ACS FC Dinamo.
Pentru a putea antrena în a patra divizie, Chiacu are nevoie de licența B pe care o deține din 2016, după ce a urmat cursurile școlii din cadrul Federației Române de Fotbal. Acasă, însă, mai are două diplome albastre cu sigla UEFA care, teoretic, i-ar permite să o antreneze și pe Real Madrid, cu condiția ca documentele să fie autentice.
Cele două bucăți lucioase de hârtie - Licența A UEFA și Licența Pro UEFA - reprezintă, însă, falsuri. Ele poartă sigla Federației Moldovene de Fotbal și au fost obținute contra cost printr-o rețea capabilă să îmbogățească peste noapte CV-ul unui antrenor, permițându-i teoretic să fie angajat fraudulos la un nivel superior studiilor sale fotbalistice.
Rădoi și migrația românilor spre Chișinău
Mirajul licențelor obținute la Chișinău a devenit public în 2015 când presa din România a scris despre înscrierea lui Mirel Rădoi la cursurile școlii de antrenori de peste Prut. Actualul selecționer nu deținea diploma de absolvire a liceului, dar în țara vecină asta nu-l împiedica să obțină licențele de antrenor.
“În Moldova, la un moment dat, acum câțiva ani se făceau 11 clase. Apoi, oamenii se duceau și dădeau la facultate fără bacalaureat. Așa era legislația. Noi am hotărât la acel moment să nu punem bețe în roate acestei categorii de oameni, care nu aveau nicio vină că veneau cu facultatea și fără diplomă de Bacalaureat”, explică fostul atacant de la Oțelul, Dănuț Oprea, românul care conduce de doi ani școala federală de antrenori din Republica Moldova.
Atrași de condițiile permisive de înscriere și de posibilitatea unor cursuri mai scurte, destui antrenori români au migrat spre est. Unii dintre ei, cazul lui Rădoi sau Alex Pițurcă, au renunțat pe parcurs, dar alții - Ianis Zicu (licența Pro), Dan Alexa (licența Pro), Marius Croitoru (licența A), Gabriel Cânu (licența B), Romeo Surdu (licența B) sau Adrian Senin (licența B) - și-au finalizat studiile la Chișinău.
Antrenor cu diplome false, lăudat de FRF
În spatele lor, există însă alți antrenori români care au preferat o cale mai ușoară de a obține licențele UEFA. Luna trecută, Ziarul de Investigații din Ploiești a dezvăluit că antrenorul prahovean Mihai Cătălin Dinu, în prezent principal la echipa Al-Rustaq din Oman, folosește o licență A UEFA falsă, pe care e aplicat logoul federației din Moldova! Fost secund la Gloria Buzău, Dinu a antrenat în 2020 și în Laos, plecarea sa în Asia fiind anunțată inclusiv de site-ul oficial al Federației Române de Fotbal care scria:
“Tehnician tânăr și ambițios, cu o mare doză de curaj profesional, prahoveanul Mihai Dinu a ajuns în Laos, unde va antrena o echipă de prim-eșalon din acest stat asiatic, formația Master 7!”.
Conform unor surse apropiate lui Dinu, acesta s-a lăudat că licența A falsă a fost cumpărată prin intermediul unor cunoscuți aflați în contact cu persoane din Federației moldovenească. Contactat de publicația prahoveană, Dănuț Oprea a declarat că licența lui Dinu este un “fals grosolan”! Nu e singurul.
Ajutorul lui Oprița, licența A contrafăcută
Acum doi ani, în iulie 2019, clubul de fotbal Steaua își anunța stafful tehnic cu care încerca promovarea în Liga 2. Daniel Oprița era instalat principal, iar printre colaboratorii lui era numit Sorin Bobariu în funcția de antrenor cu portarii, o poziție pentru care este necesară minimum licența UEFA B. “Bobi”, cum îi spun apropiații, lucrase pe aceeași poziție la Juventus București și fusese recomandat de Martin Tudor. Fostul portar de la CS Otopeni a semnat contractul cu Steaua și a început treaba cu goalkeperii, însă nu a apărut niciodată pe banca de rezerve la meciurile din Liga 3 sau, în acest sezon, la Liga 2.
Motivul este că Bobariu (45 de ani) nu deține nici măcar carnetul de antrenori, documentul elementar fără de care nu se pot începe cursurile pentru licențele UEFA! “Nu am bacul și nu am putut să-mi iau licențele. La un moment dat, acum vreo doi ani, am vorbit cu cineva despre care auzisem că poate să mă ajute să iau licențele mai repede, la Chișinău. M-a rugat să-i dau un CV, i-am dat, dar apoi m-a anunțat că s-au schimbat regulile și nu mai pot să mă înscriu. Asta a fost tot, de atunci nu mai știu nimic”, povestește Bobariu pentru Gazetă. El e în continuare antrenor cu portarii la Steaua și apare pe site-ul oficial al clubului în stafful lui Oprița.
Deși Bobariu susține că a renunțat la obținerea facilă a licenței, pe numele lui au fost produse o diplomă de licență A UEFA, cu numărul 42 din 2018, și un card aferent, cu data de eliberare în 14 decembrie 2018 și cu antetul federației de la Chișinău. Aceste documente au fost trimise spre verificare de la București, iar răspunsul moldovenilor - susțin surse din FMF - ar fi fost că actele sunt false!
“Aceste documente nu-mi aparțin. Da, văd acum de la voi că există. Și dacă ar fi fos în posesia mea, nu m-am folosit de ele. Nu stau pe bancă, doar încălzesc portarii înainte de meciuri”, spune Bobariu după i-au fost arătate actele false emise pe numele său. Pentru a-și proba afirmațiile, le-a arătat reporterilor fila din contractul de muncă dintre el și Clubul Sportiv al Armatei Steaua. La capitolul “carnet de antrenor” și “licență”, linia punctată este necompletată!
Teoretic, pentru a fi valabil, acest contract trebuia înregistrat la FRF - unde Steaua este afiliată - iar acolo trebuia efectuată verificarea licențelor antrenorului angajat. Surse din federație susțin, însă, că această verificare nu a fost făcută. Conducerea clubului Steaua nu a putut fi contactată. Întrebat cine este persoana care i-a propus obținerea ilegală a licențelor UEFA, Bobariu l-a nominalizat pe un anume Iulian Branzelof, antrenorul echipei de Liga 4, Frumoșii Nebuni ai Giuleștiului.
“Am plătit 9.000 de euro pe licențe”
Numele lui Branzelof apare într-un alt caz de licențe false investigat în ultima săptămână de reporterii Gazetei. Două licențe, A și Pro, poartă logoul FMF și datele de eliberare 17 decembrie 2018, respectiv, 9 decembrie 2020. Ele au fost promise și livrate de Branzelof fostului jucător de la Dinamo, Teodor Chiacu.
La 36 de ani, Chiacu - nepot a lui George Becali - antrenează clubul de Liga 4, ASC FC Dinamo, pe baza unei licențe B obținute pe bune în România. “Acum un an și jumătate”, își amintește Chiacu, “am fost păcălit de un coleg antrenor. Mi-a spus că are pe cineva la federația din Moldova și că acolo pot să merg o dată, de două ori, de mai puține ori, și pot să iau licența A și Pro, care în România se iau foarte greu”.
54 de lunieste durata minimă în care pot fi obținute licențele A și Pro la Chișinău. “Intri la Licența A un an jumătate, apoi trebuie să ai un an de practică ca să te poți duce la PRO, care ține doi ani”, a explicat Dănuț Oprea la GSP Live
Fost antrenor la centrul de copii și juniori de la Dinamo, Chiacu spune că aștepta începutul cursurilor la școala din Chișinău, însă totul a fost blocat de declanșarea crizei Covid. La scurt timp după, a primit acasă licențele pentru care ar fi trebuit să studieze pe bune minimum 4 ani și jumătate:
“Mi s-au cerut banii pentru cursuri. Am plătit înainte. Am dat vreo 8-9.000 de euro în trei rate. Persoana respectivă mi-a spus apoi că nu se mai poate să mergem la cursuri pentru că a venit pandemia, că nu știu mai ce și mi-a adus licențele acasă. Eu auzisem niște zvonuri și am întrebat: “Mă, nu mă duc să dau și eu niște examene, ceva?! Măcar online”. Omul mi-a zis: “Nu, tati!” Am aflat că s-ar putea să nu fie bune, după care eu am ales să mă duc să le verific la FRF. Am mers și le-am verificat în Moldova. Mi s-a spus că sunt false. Nu m-am folosit de ele”.
Chiacu nu vrea să-l nominalizeze pe fostul său coleg de la juniorii lui Dinamo, dar le-a mărturisit apropiaților că intermediarul licențelor false este Branzelof. “Am fost escrocat, știu, dar am ales să nu fac rău nimănui. Îl las în pace că e prost și escroc și asta este. Eu nu am păcălit pe nimeni, nu am prejudiciat pe nimeni”, spune Chiacu pentru Gazetă.
“Creierul” spune că și el a fost înșelat
Persoana indicată de Chiacu, Iulian Branzelof, este un fost fotbalist modest în vârstă de 45 de ani, devenit după retragere antrenor de copii și juniori. În ultimii 10 ani, a lucrat la Dinamo și la alte școli de fotbal din București, înainte de a fi numit director tehnic la Juventus Academy București, proiectul adus cu pompă acum doi ani din Italia, prin franciză, de fostul impresar al lui Roberto Baggio, Luigino Pellegrini, și de soția lui româncă, Mihaela.
Branzelof s-a recomandat posesor de licență UEFA Pro obținută la Chișinău, dar nimeni nu a verificat autenticitatea diplomei sale. “Câte academii de fotbal verifică licențele antrenorilor? Vă spun eu, nimeni nu verifică licențele”, spune Mihaela Pellegrini. Acum câteva luni, însă, din motive nedivulgate ziariștilor, familia Pellegrini a contactat federația din Moldova și a aflat că licența lui Branzelof este falsă.
“Branzelof nu mai lucrează pentru noi, dar nu din cauza licenței false. Au fost alte probleme. El și-a făcut bine treaba cât timp a fost la noi. Dacă nu știți, nici Juventus Academy nu mai funcționează de câteva săptămâni”
- Mihaela Pellegrini, inițitator proiect Juventus Academy
“Da, e adevărat că au cerut verificarea și licența era falsă”, a admis Branzelof pentru Gazetă înainte de a face o altă mărturisire, mult mai șocantă: “Nu am nicio licență. Nimic, nici carnetul de antrenor. Am studiat însă foarte multe despre meseria de antrenor, chiar dacă nu am avut posibilitatea să fac cursuri”.
Considerat “creierul” din România al rețelei de falsificare de licențe, Branzelof se disculpă și susține că a fost la rândul său înșelat: “S-a auzit prin oraș că aș putea face rost și băieții m-au întrebat dacă pot să-i ajut. Sunt vreo patru-cinci care m-au rugat. Le-am zis că nu eu fac, dar că-i pun în legătură. Le-am zis că sunt un intermediar, și eu sunt în aceeași oală. Acum un an și jumătate, am cunoscut pe cineva prin București, cineva care se lăuda că poate să facă și să dreagă. Am apelat și eu la serviciile lui, am plătit vreo 10.000 de euro”.
Deși refuză să divulge numele celor pe care i-a ajutat să-și procure licențe UEFA false, Branzelof a rostit fără ezitare numele celui care l-ar fi pus în contact cu rețeaua ilegală: “Un tip, Alexandru Bănaru, mi-a zis că are pe cineva la federația moldovenească pe nume Nicolai. Și că el poate scoate licențe. Lui Bănaru i-am dat banii. Ulterior nu a mai răspuns la telefon, nu a mai dat nimeni de el”.
Reporter: Ai un număr de telefon al lui Bănaru?
Branzelof: Nu.
Cinci minute mai târziu, cel indicat de mai mulți antrenori români că ar fi luat bani pentru a le aduce licențe din Moldova a susținut că are de fapt numărul lui Bănaru, dar că ar fi fost rugat de poliția de la Chișinău să nu vorbească despre caz:
“Am fost o situație foarte grea, am fost și la poliția din Chișinău să dau niște declarații. M-au invitat ei să dau informații despre persoanele astea. A mai fost un băiat pe care eu l-am pus în legătură cu mizerabilul respectiv, s-a deschis un dosar penal. Soția mea a intentat acțiune de divorț în urma chestiei asta. Sunt într-o situație foarte grea, sunt foarte zdruncinat”.
Gazeta nu a putut deocamdată confirma la Chișinău deschiderea unui dosar penal pentru înșelăciune în care să fie implicat cetățeanul român Iulian Branzelof.
“Le-am plătit unora să am licențele fără să mă duc la cursuri. Acum mulți ani se practica asta și prin România. Dădeai niște bani și se scoateau astfel de acte”
- Iulian Branzelof, antrenor Frumoșii Nebuni ai Giuleștiului
Antrenor: “Peste 20 de persoane au fost păcălite”
Este Branzelof membru într-o rețea infiltrată chiar în federația din Moldova? O sursă din FRF explică: “Licențele UEFA sunt produse intern de federații. Există un format digital validat de UEFA și o aparatură agreată de UEFA care produce diplomele și cardurile”. “Escrocat” de rețea, Chiacu susține că “Dănuț Oprea știe cine e persoana care a produs falsurile. Eu nu am vorbit cu Oprea, dar așa mi-a spus persoana care m-a păcălit (n.r. - Branzelof)”.
Dănuț Oprea, șeful român al școlii din Chișinău care eliberează licențele UEFA, spune însă că “totul e făcut la București. Astea sunt falsuri grosolane și nu sunt emise de Școala Federală de Antrenori. Nu sunt emise de la Chișinău”.
Gazeta a analizat documentele false emise pentru Dinu, Bobariu și Chiacu în paralel cu o licență adevărată, obținută la Chișinău de Ianis Zicu. Calitatea materialelor folosite pentru producerea documentele pare identică, iar diferențele sunt făcute de fonturile literelor folosite pentru numele licențelor. Diferite mai sunt două dintre cele trei semnături.
Oprea susține că semnăturile sunt “desenate, mâzgălite” și că persoanele care apar pe licențele false nu mai sunt în funcție. Dintre cei trei conducători ai federației de la Chișinău care se iscălesc pe documente, unul singur apare și în falsuri și în cele reale: secretarul general Nicolai Cebotari, dar semnăturile sale și culoarea lor diferă. Nu există nicio dovadă că Nicolai Cebotari ar fi “Nicolai” invocat de Iulian Branzelof.
Întrebat dacă federația de la Chișinău va sesiza autoritățile în privința unor falsuri care folosesc identitatea FMF, Dănuț Oprea a declarat că “federația nu este organ de investigație. Așteptăm rezultatul și probabil că dacă va continua această anchetă jurnalistică și se va afla sursa care le vinde, probabil că Federația Moldovenească se va adresa în instanță împotriva acestor persoane”.
Până atunci, susține Teodor Chiacu, “peste 20 de persoane au fost păcălite așa cum am fost și eu. Nu le știu numele, dar știu că sunt mai mulți antrenori care au luat așa licențele”.
“Am căzut într-o mizerie în care doar am vrut să ajut. Nu am tras de nimeni niciodată, iar acum libertatea mea este pusă în joc”
- Iulian Branzelof
Licențe mai scumpe la Chișinău
În ultimii ani, prețurile de obținere a licențelor în Moldova au crescut. “Nu e deloc ieftin, ba cred că e mai scump decât la București. Pe lângă costurile cursurilor, mai apar și cheltuielile legate de deplasarea tutorilor școlii în localitatea unde profesează cursantul”, spune Dănuț Oprea, aflat în România, la Sfântu Gheorghe, în calitate de tutore al lui Robert Ilyeș. Interimarul de la Sepsi este elev la cursurile pentru licența A, fiind coleg de studii cu Mihai Iosif și Romeo Surdu.
Dacă site-ul federației de la Chișinău conține multe date utile celor care vor să devină antrenori, în schimb portalul oficial al FRF nu afișează prețurile licențelor și durata cursurilor. În plus, Regulamentul privind Statutul Antrenorului - un document de bază pentru antrenorii români - este cel din 2011, deși forma sa a fost schimbată în ultimii doi ani.
PREȚURILE CURSURILOR PENTRU LICENȚELE EMISE DE FEDERAȚIA DIN MOLDOVA
- Licența C - 350 de euro
- Licența B - 1.300 euro
- Licența A - 1.800 euro
- Licența A elite - 2.200 de euro
- Licența PRO - 5.500 euro
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”