GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  INVESTIȚII ÎN SPORT

SPECIAL GSP Zăpadă avem, pârtii mai puțin » Investițiile lipsesc, iar an de an sunt tot mai multe probleme + Brașovul vrea încă 10 km schiabili

Pârtiile din Poiana Brașov sunt cele mai căutate în România // FOTO Facebook
Pârtiile din Poiana Brașov sunt cele mai căutate în România // FOTO Facebook

Articol de , - Publicat marti, 07 februarie 2023 07:35 / Actualizat marti, 07 februarie 2023 07:56

România deține 189 de kilometri de domeniu schiabil, cam cât o singură stațiune din Franța, Elveția, Italia sau Austria ♦ Sezonul de schi e în toi, dar investițiile în infrastructură la noi lipsesc de ani buni, zi de zi formându-se cozi imense pentru a ajunge pe pârtie.

Zăpada a pus stăpânire peste România, în special la munte: acolo a nins ca în povești în ultimele zile.

În week-end, mii de turiști din toată țara și chiar din străinătate au luat cu asalt pârtiile de la noi pentru ore bune de distracție petrecute pe schiuri. Dar pasionații sporturilor de iarnă se confruntă cu mai multe probleme.

Locuri de parcare limitate

„Ca să ajungi din Brașov până în Poiană îți trebuie nervi de oțel să reziști. Să faci un drum de câteva minune în mai bine de o oră e o nebunie! Pentru că avem stațiuni montane și nu avem infrastructură. Toată lumea vrea să ajungă cu mașina, dacă s-ar putea, până pe pârtie.

 Doar pentru un loc de parcare ai de dat ture de jumătate de oră. Asta e o mare problemă! Vrem turiști, dar nu ne dezvoltăm. Sunt cozi kilometrice ca să ajungi în stațiune", spune unul dintre cei care s-au încumetat să schieze în Poiana Brașov.

Cozi imense pentru cartele

Chiar dacă kilometrii schiabili din România sunt egali cu cât există într-o singură stațiune de schi din Franța, Elveția, Italia sau Austria, lumea se întreabă de ce ar fi nevoie să strălucim și noi.

„Am mers ani de zile în Austria la schi, dar niciodată în viața mea nu am stat două ore pentru un ski-pass! Așa cum am pățit de curând la noi. Mii de oameni care s-au călcat în picioare să cumpere ski-pass de la o gheretă minusculă. În alte țări există zeci de automate, zeci de ghișee sau, mai nou, aplicații mobile care generează coduri QR de acces. Noi ne călcăm în picioare...”, spun oamenii.

Avem o singură pârtie de peste 4 km

În acest moment, conform datelor oferite de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în România există 218 pârtii de schi care sunt omologate. Toate au o lungime totală de 189 de kilometri.

Dintre acestea, un pic peste 50 au o lungime de peste un kilometru și doar una singură sare de 4 kilometri, Drumul Roșu, din Poiana Brașov.

Mai mult, oficialitățile din Sinaia au în gestiune cei mai mulți kilometri de pârtie (23,8 kilometri), urmați de cele din Brașov (15,8 km), Șureanu-Alba (10,7 km), Predeal (7,1 km) și Cavnic (5,1 km).

7.981 de persoane au fost salvate în 2022 de către cei de la Salvamont România. 4.411 intervenții au avut loc în sezonul de iarnă, 3.336 pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă

Prețurile în Brașov s-au mărit cu 11%

Prin decizia Consiliului Local Braşov, tarifele pentru transportul pe cablu în Poiană au crescut față de anul trecut. Tarifele variază de la 55 lei o cartelă de 10 puncte pentru adulţi la 720 de lei pentru o cartelă cu 240 de puncte. Există şi posibilitatea achiziţionării unui ski-pass în valoare de 1.250 lei, pentru acces nelimitat timp de zece zile, pentru un adult.

 Pentru copii, o cartelă cu 10 puncte costă 30 de lei, iar una cu 240 de puncte costă 390 de lei. Copiii până la 6 ani beneficiază de gratuitate la transportul pe cablu. Conform unei informări a primăriei, numărul punctelor pentru o călătorie este 6 pentru telegondola Postăvarul, 5 pentru telecabina Kanzel, 4 pentru telescaunul Ruia, câte 2 puncte pentru teleschiul Bradul şi un punct pentru teleschiul Stadion.

Top 10 pârtii din România

LocalitateDenumire pârtie Kilometri schiabili
1. Poiana BraşovDrumul Roșu4,75
2. Poiana BraşovSulinar3,39
3. Vatra DorneiDealul Negru3
4. RarăuRarău 2,85
5. SinaiaValea Dorului2,67
6. Poiana BraşovLupului2,6
7. SinaiaCarp2,5
8. VoineasaTelegondolă2,25
9. PredealCocoşul2,25
10. Poiana BraşovSub Teleferic 2,20

* date oferite de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Cele mai tari stațiuni de schi din Europa

Conform publicației specializate în turism „Our Globetrotters", cele mai bune pârtii pentru schi sunt în Elveția, Suedia, Austria, Norvegia, Germania, Franța și Italia. Pe lângă schi și snowboard, în aceste stațiuni turiștii pot practica și patinaj și curling.

  1. Zermatt-Matterhorn (Elveția)
  2. Åre (Suedia)
  3. Skistar Trysil (Norvegia)
  4. St. Moritz (Elveția)
  5. Zugspitze (Germania)
  6. Courchevel (Franța)
  7. Cortina d’Ampezzo (Italia)
  8. St. Anton am Arlberg (Austria)
  9. Hafjell (Norvegia)
  10. Val d’Isere (Franța)

Brașovul vrea încă 10 km schiabili 

Primăria Braşovului are în plan extinderea domeniului schiabil din Poiană. Suprafaţa schiabilă este de 20 km de pârtii de schi, iar proiectul presupune adăugarea a încă 10 kilometri. 

„Potrivit proiectului de extindere, domeniul schiabil va fi extins spre Râşnov. Proiectul include amenajarea a 10,4 km de pârtii (Drumul Albastru, Vanga Mare şi pârtii de legătură). Reţeaua de pârtii va face legătura între partea superioară a masivului Postăvarul şi zona Cheişoara din Râşnov", a declarat, pentru Ziarul Financiar, Sorin Toarca, purtător de cuvânt al primăriei de sub Tâmpa.

Citește și: 

130 de milioane de euro pentru construirea a 44 de bazine de înot! Cum arată proiectul CNI + Unde se va construi un nou bazin olimpic

Promisiuni de 200 de milioane de euro » CNI, răspuns oficial pentru Gazeta: câte baze sportive se află în execuție în acest moment + Numărul de săli construite în ultimii 20 de ani

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (2)
m3lku
m3lku  •  07 Februarie 2023, 11:42

numai investiții fără cap. în loc să mai facă 10 km de pârtie la altitudini sub 1000 m, pârtii care vor avea zăpadă maxim 2 săptămâni pe an, mai bine ar investi în 2-3 parcări etajate și într-o instalație de transport pe cablu care să micșoreze coada de la gondolă. ei nu văd că nu pot întreține pârtiile în partea de jos decât câteva zile pe an? nu văd că telescaunul Lupului l-au făcut degeaba că nu au aproape niciodată zăpadă acolo?

leu.mr
leu.mr  •  07 Februarie 2023, 09:41

Ai nostri sint inca in paleolitic iar coada e sfinta !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează