GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  INTERVIU SERGIU RADU

Stabilit de ani buni în Vest, Sergiu Radu oferă un ghid practic conaționalilor care vor să se realizeze în străinătate: ”Dragi români, s-a terminat cu cocoloșeala!”

Sergiu Radu +2   FOTO
Sergiu Radu

Articol de - Publicat miercuri, 16 ianuarie 2019 10:11

Stabilit întâi în Germania, iar de patru luni în Spania, Sergiu Radu, fost campion cu Rapid, oferă un ghid practic pentru conaționalii noștri care vor să se realizeze în străinătate, nu numai în fotbal.

Soare, briză, curățenie, nu tu noroi, praf sau frig. 15 - 20 de grade Celsius în general în timpul zilei, palmieri, nisip fin, mașini de sute de mii de euro, cartiere rezidențiale sau de lux de poveste. Prețurile sunt cam ca la București, doar că imobiliarele sunt mai scumpe, dar dacă ai veni pe Costa del Sol, în special Marbella, Puerto Banus, Estepona și împrejurimi, ai înțelege de ce.

Poți fi vecin cu toate numele importante din Spania, de la Vicente del Bosque la Isco, Julio Iglesias și Antonio Banderas, plus zeci, poate chiar sute de vedete internaționale. Gazeta Sporturilor l-a descoperit la Marbella pe Sergiu Radu, alias "Schijă", fost atacant rapid și penetrant în Divizia A, cu o reputație și-n Germania.

A dat Kolnul pe Spania, iar el, soția sa, Carmen, și copiii, Alesia și Albert, formează genul de familie model. De exemplu, ultima duminică și-au petrecut-o împreună la antrenamentul băiatului, apoi la o finală de tenis a fetiței, îmbinând mereu utilul cu plăcutul și cu educația, detalii ce răzbat din modul cum vorbesc între ei.

- Sergiu, de ce ai ales să te stabilești de aproape jumătate de an în Andaluzia?
- Viața din Spania, comparativ cu Germania, e mult mai frumoasă, în primul rând din punctul de vedere al climei, care este extraordinară. Vorbim de un loc în care orice om și-ar dori să trăiască. Am ales Spania și fiindcă aveam o proprietate imobiliară aici, de 5 ani, veneam în vacanță și știam zona. Pe copii i-am dat la o școală germană de aici și încercăm să profităm de toate avantajele pe care ți le oferă un climat precum cel din Marbella. Noi ne-am stabilit de patru luni lângă Estepona.

- De întors în România, pe când?
- Pe termen scurt nu, dar nu se știe niciodată. Venim în România în vacanțele copiilor, am și proprietăți acolo, probabil, când vom îmbătrâni ne va bate gândul să ne întoarcem.

"Doar în Liga 1 dacă e"

- Cu fotbalul românesc mai ești la curent?
- Da. Am lucrat la selecționata Under 17, atât. Eu am licența A UEFA și cu ea nu pot antrena la Liga 1, iar mai jos nu m-ar tenta. Eu vreau să iau și licența PRO pe viitor, pentru a antrena la un nivel superior. Am mai lucrat la un club privat din Koln unde era și băiețelul meu. Mi-a plăcut la nivelul juvenil, dar la seniori aș lucra doar în prima divizie.

- Cu ce echipă mai simpatizezi din România?
- N-aș putea să zic că am o formație favorită, dar îmi place mult cum joacă Viitorul lui Hagi. Și Craiova joacă bine, și Steaua, sau FCSB, are momente bune, dar și sincope, și momente de slăbiciune, cam acestea sunt echipele care arată un fotbal destul de bun.

- Pe cine vezi favorită la titlu?
- Sunt cele două mari, CFR Cluj și FCSB, dar se poate întâmpla orice. Poate și Viitorul, și Craiova ar putea intra în luptă. Va conta cine și-a programat vârful de formă pe finalul play-off-ului, acolo se vor da bătăliile decisive. Cine va fi puternic fizic și mental va ieși campion.

- Ți-a sărit în ochi vreun fotbalist din Liga 1?
- Cei pe care i-a format Hagi în ultimul timp. Și Răzvan Marin e bun, și cei de la U21, și Țucudean îmi place, trăiește un vârf al carierei. Și cam atât.

"Probleme de mentalitate"

- Ai jucat la nivel important în Bundesliga, de ce nu mai avem fotbaliști care să răzbată în Occident?
- Mda, e o problemă de mentalitate, dar și una pe plan fizic. Românii trebuie să-și dea seama că s-a terminat cu cocoloșeala din campionatului României! Trebuie să se impună în fața a 23 de foarte buni fotbaliști care sunt în lot. Și să accepte și compromisuri de a nu juca și a sta pe bancă, iar când intră, să profite de această șansă. Este foarte greu, dar cei din străinătate cresc în ideea de a ști să te sacrifici pe tine în folosul echipei și să profiți de șansa ce ți se oferă la un moment dat.

- Crezi că românii sunt îngâmfați?
- Cred că e o problemă de mentalitate. Ei sunt învățați la cluburile lor din țară că sunt cei mai buni, cei mai frumoși, că ei trebuie să joace, dar când se dau cu capul de realitate realizează că sunt departe până să ajungă să joace la nivel înalt.

"Când vei cerși ajutor, nu te va ajuta nimeni"

- Ai fost campion cu Rapid, vicecampion cu FC Național, ai fost la echipa națională. Ce te-a izbit atunci când ai ajuns în Occident?
- În primul rând, duritatea contactelor fizice din campionatul francez. Erau jucători de culoare, de pe continentul african, care erau puternici. Apoi, în Germania, felul cum se pregăteau, dacă treceai de cele cinci zile de antrenament și ajungeai viu la meci, atunci luai testul vieții, erai admis. Era foarte, foarte greu. Iar acum e la fel. 

- Care e cel mai important lucru pe care l-ai învățat în străinătate?
- Că trebuie să te ajuți singur. Nu te ajută nimeni! Când vei cerși ajutor de la cineva, chiar și din echipă, nu te va ajuta! Mai ales că ești străin, trebuie să știi să-ți croiești un drum în viață. Singurul pe care te poți baza ești tu și atât. 

- Fotbalul românesc e pe o pantă ascendentă sau descendentă?
- Dacă ne uităm la nivel juvenil, pare că am avea un viitor frumos, dar trebuie să ne ocupăm de copii, să le dăm o direcție. Sunt copiii care cresc la Academia lui Hagi, e bine. La nivel de echipe de cluburi, e grav că nu mai reușim să prindem nici măcar grupele Europa League. Ne-o facem cu mâna noastră, dacă nu faci puncte, îți îngreunezi parcursul. Ajungi să joci două-trei tururi preliminare, te sufocă. 

"Sunt calm, evit stresul"

- Cum faci să te menții la același fizic, și la 41 de ani, ca atunci când jucai fotbal?
- Sunt calm, caut să evit stresul. Îmi place să ies cu copiii, să fac mișcare, să mă și antrenez cu ei. Sunt la aceeași greutate ca atunci când jucam fotbal. Probabil, masa musculară s-a mai atrofiat față de când jucam fotbal.

- Care a fost cel mai dur adversar pe care l-ai resimțit în carieră?
- Fundașii centrali din campionatul Germaniei. Gen Naldo sau Van Buyten. Stoperii de acolo îți tăiau respirația, trebuie prin inteligență, prin demarcare în teren să te faci prezent în joc pentru a marca un gol. După un an de jucat în Bundesliga, poți să te declari fotbalist! Dar an în care ai jucat, nu doar ai fost în lot.

- Care este cel mai bun sfat pe care-l dai copiilor tăi?
- Cel mai bun sfat este să asculte de sfatul meu! (râde) De multe ori, copiii, cei tineri, consideră că ei le știu pe toate și le trec sfaturile pe lângă ureche și nu le iau în seamă. Eu, ca și alții care au trecut prin campionate importante, pot oferi o idee care ajută un copil să treacă mai ușor peste unele perioade grele.

2 trofeeare Sergiu ca fotbalist, campionatul și Cupa României cu Rapid în 1999

"Clima, dar și oamenii din Spania sunt total diferiți față de Germania. Oamenii sunt mult mai deschiși, mai zâmbitori"

"E o grupă grea pentru preliminariile Euro 2020, cu Spania, cu Suedia, cu Norvegia, dar dacă pornești cu ideea că nu te poți lupta, vei pierde. Trebuie să tindem sus, mai ales ca mentalitate. Pornim de la zero, așa că avem și noi șanse"

"E un sentiment de tristețe pe care-l trăiesc când văd ce s-a ales de FC Național. Sau de Rapid. Ce bază era în Cotroceni, ce jucători, ce antrenori, ce conducători... Sper ca echipele de tradiție să revină în Liga 1, fiindcă ele duc fotbalul mai departe"

"Îmi pare rău că n-am fost campion cu FC Național în 2002, am marcat multe goluri împotriva lui Dinamo, a Stelei. Da, au fost acuze că Dinamo ar fi câștigat cu ajutor "din afara terenului". Probabil, am fi meritat noi să fim campioni, dar am trecut peste acel moment"

"Chiar dacă am fost pe lista Stelei sau a lui Dinamo, la un moment dat, mi s-a părut că o carieră în străinătate e mult mai atractivă. S-a dovedit că am decis bine, foarte bine"

Sergiu Radu

Cariera de fotbalist a lui Sergiu Radu

Sezon Echipa Meciuri / Goluri
1996–1997 Jiul Petroşani 14 / -
1997–1998 Olimpia Satu Mare 23 / 12
1998–2001 Rapid 54 / 14
2001–2003 FC Naţional 57 / 21
2003–2004 Le Mans 15 / -
2005 FC Naţional 15 / 7
2005–2007 Energie Cottbus 67 / 26
2007–2009 VfL Wolfsburg 11 / 2
2008 VfB Stuttgart 2 / -
2008–2009 FC Köln 22 / 2
2009–2010 Energie Cottbus 30 / 3
2011–2012 Alemannia Aachen 41 / 5

O tenismenă și un fotbalist

Sergiu și Carmen sunt mândri de copiii lor. "Continuă tradiția familiei. Fetița, Alesia, 14 ani, face tenis, băiețelul, Albert, 11 ani, face fotbal la FC Marbella, e mijlocaș central. Cel mic e în vizorul Malagăi, a fost în probe acolo. S-au adaptat repede, cu toate că ei au crescut în Germania. Cel mic e născut la Wolfsburg. Dar le place în Spania, mai ales datorită climei. Cea mică nu știu dacă va ajunge la nivelul Simonei Halep, dar muncește să ajungă acolo. Albert e un jucător foarte bun pentru vârsta lui", a povestit Sergiu.

"Rapid și penetrant ca o schijă"

Sergiu e poreclit "Schijă" încă de pe vremea când impresiona în Liga 1. "Porecla am primit-o de la regretatul Nae Manea la Rapid, era antrenor secund, și îmi zicea că sunt "rapid și penetrant ca o schijă care sare dintr-o bombă". Mi-aduc aminte cu plăcere de oamenii care au însemnat ceva pentru mine în viață. Mai țin legătura cu mulți foști colegi sau oameni de fotbal. Mai povestim la telefon, tocmai am vorbit cu Răzvan Raț sau cu Zeno Bundea, finul meu", a mărturisit fostul fotbalist.

Cu MM la meci

Profitând de prezența FCSB-ului pe Costa del Sol, Sergiu s-a întâlnit cu oficialii roș-albaștrilor și a văzut amicalul Borussia Dortmund - Feyenoord (2-1) alături de Mihai Stoica. "Un băiat extraordinar", l-a caracterizat oficialul stelist. Radu și-a programat să vină să vadă amicalele românilor. 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Liga Campionilor: două răsturnări de pus în ramă! În minutul 87 erau conduși cu 2-0, dar au întors uluitor » Rezultatele serii + clasament
Liga Campionilor
Liga Campionilor: două răsturnări de pus în ramă! În minutul 87 erau conduși cu 2-0, dar au întors uluitor » Rezultatele serii + clasament
Pus pe liber de Manchester United, Ruud van Nistelrooy va fi instalat antrenor principal în Premier League!
Campionate
Pus pe liber de Manchester United, Ruud van Nistelrooy va fi instalat antrenor principal în Premier League!
După 3 ani, instanța a pronunțat divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf » Cât are de plătit antrenorul. Impresara contestă verdictul
Diverse
După 3 ani, instanța a pronunțat divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf » Cât are de plătit antrenorul. Impresara contestă verdictul

Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat

Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”


Comentarii (4)
thedronius
thedronius  •  17 Ianuarie 2019, 14:17
Postat de reddogsv pe 17 Ianuarie 2019, 08:46

Un interviu f bun, dar a dat cu mucii in fasole tocmai la final....Cum sa spui ca MM e ,,una baiat extraordinar?'' In primul rand ea e fetita si poate fi doar extraordinara dar pentru placeri carnale la ,,mititica''!

Daca nu ai fi moldovean de la SV te-as fi suspectat ca esti din gasca aia de dinamovisti care nu stie sa deschida o usa. Asa de 'teligent' pari sa fii...

2174033459319499
Ionut Mihalache  •  17 Ianuarie 2019, 10:30
Postat de danielp0tc0varu pe 16 Ianuarie 2019, 20:14

Un fotbalist bun si un caracter deosebit. Mult succes in viata!

Mai citeste o data. E invers. MM a zis de Radu ca e baiat extraordinar.

reddogsv
reddogsv  •  17 Ianuarie 2019, 08:46

Un interviu f bun, dar a dat cu mucii in fasole tocmai la final....Cum sa spui ca MM e ,,una baiat extraordinar?'' In primul rand ea e fetita si poate fi doar extraordinara dar pentru placeri carnale la ,,mititica''!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează