Articol de Ionuţ Coman - Publicat luni, 16 iulie 2018 14:05
Iarba din curtea Hotelului Academy din staţiunea Venus străluceşte sub razele puternice ale soarelui de mijlocul lui iulie. Pe margini, aparatele circuitului de forţă te îmbie la mişcare, însă totul se petrece astăzi pe dreptunghiul verde.
Peste 100 de sportivi în tradiţionalul echipament alb Karate Gi simt pământul sub tălpile goale, iar inimile le bat cu forţă. Este ziua examenului pentru centură la Federaţia Română de Karate Kyokushin. Verde, Maro, Neagră, încă un dan. Toţi cei prezenţi luptă pentru a face un pas înainte. Este deja tradiţie. De peste 30 de ani, se organizează stagiul de vară, singurul moment din an când se poate da examenul pentru centura neagră.
Dimineaţă, partea teoretică, întrebări legate de tehnică. La prânz, partea practică. Cu lupte succesive, de câte un minut. Cei care vor să-şi adauge al treilea dan la centura neagră au şi cea mai grea misiune. 50 de lupte consecutive, cu mici pauze de câteva secunde.
Se dă startul. La început pare o joacă. Dar loviturile sunt adevărate, Kyokushin este un stil de luptă full contact. Ambiţie, dârzenie, rezistenţă. Toate se citesc pe feţele sportivilor, în timp ce din public se aud încurajări. Se respiră din ce în ce mai greu, şocul loviturilor îşi pune amprenta. La fel şi căldura, dar nu este permis să se bea apă. Până la urmă, se testează limite.
„Never give up!”, se aude vocea senseiul Harris Wallmen. Şi nimeni nu renunţă, chiar dacă efortul pare aproape să-i doboare. La final, rămân doar patru candidaţi, cei care aspiră la centura neagră 3 dani. Se clatină vizibil, dar nu cedează. Încasează lovituri puternice, încearcă să răspundă la fel. Secundele trec greu, se numără luptele rămase. Şi vine anunţul izbăvitor. Examenul s-a încheiat. Sportivii se îmbrăţişează, curg felicitările şi se simte o legătură puternică între ei.
România, în topul european
Ziua examenului este ultima din stagiul de patru zile organizat în acest an la Venus. Peste 200 de sportivi dintre cei mai mult de 1.000 de legitimaţi la Federaţia Română de Karate Kyokushin s-au antrenat pe plajă, oferind imagini senzaţionale turiştilor aflaţi în vacanţă pe Litoral.
Un sport extrem de eficient pentru autoapărare, care pune accentul atât pe dezvoltarea fizică armonioasă, cât şi pe dezvoltarea mentală şi disciplinare, Kyokushin a fost fondat în secolul trecut de japonezul Masutatsu Oyama, implică un antrenament dur şi cere o condiţie fizică remarcabilă. În lupte, sunt interzise tehnicile letale şi cele care urmăresc rănirea adversarului, dar loviturile se execută cu plină forţă şi impact plin, fără stoparea înaintea momentului de impact, care este uzuală în alte stiluri de karate. În plus, sportivii poartă elemente de protecţie minimală, cochilie în zona sensibilă, iar în cazul sportivelor, protecţie la tibie şi în zona pieptului.
„Luptele nu sunt false, dar este interzis să-ţi loveşti adversarul cu mâna la nivelul capului. Nu se urmăreşte rănirea adversarului, ci arătăm că ne-am întărit corpul, asta se întâmplă şi la examen”, explică Anca Wallmen, preşedintele federaţiei şi multiplă campioană europeană.
O dată la patru ani se organizează Campionatul Mondial Open, fără categorii de greutate, unde asiaticii, şi în special japonezii, domină cu autoritate. „Ca european, să ajungi în primii opt este o performanţă fantastică. Doar să fii prezent înseamnă o realizare, pentru că trebuie să treci de calificări. La concursul final merge doar crema cremelor”, adaugă Anca.
Cel mai bun rezultat obţinut de un sportiv român îi aparţine lui Marius Ilaş, un loc 19. Acelaşi Marius Ilaş a terminat însă pe loc 2 la Cupa Mondială, unde luptele au loc pe categorii. Aceeaşi performanţă a realizat-o şi Viviana Chirilă. Ambii sunt multiplii campioni europeni şi deţin centura neagră 3 dani. Rezultate excelente, ţinând cont că marii rivali de pe bătrânul continent, lituanienii, au introdus Kyokushin ca materie de studiu opţională în şcoli, alături de baschet şi atletism.
„Un spirit de luptă extraordinar”
Invitatul special al stagiului a fost belgianul Koen Spitaels, preşedintele Federaţiei Belgiene de Karate Kyokushin, considerat una dintre legendele mondiale ale acestui sport. Pe lângă performanţele sportive, acesta s-a remarcat prin ajutorarea copiilor cu dizabilităţi, implicându-i în activităţi legate de Kyokushin.
- Ce părere aveţi despre România?
- Nu este prima oară când vin în România. Îmi plac mult oamenii de aici, sunt prietenoşi şi ospitalieri, locurile unde se organizează stagiile sunt mereu excelente. În privinţa sportului, este un spirit extraordinar de luptă, un element esenţial în karate.
- Cum se vede situaţia Kyokushin-ului din România?
- Conducătorii federaţiei pun multă pasiune în ceea ce fac, sunt foarte muncitori şi asta se reflectă şi în atitudinea elevilor. Dau totul la antrenamente ca să-şi ridice nivelul şi să-şi atingă obiectivele. Kyokushin este la un nivel bun în România.
- V-aţi implicat în ajutorarea copiilor cu dizabilităţi. Veţi implementa acest program şi în România?
- Este un proiect pentru copii cu tot felul de dizabilităţi, iar Karate-ul este perfect pentru acest lucru, întrucât se lucrează cu toate părţile corpului. Iar spiritul de a renunţa niciodată, de a arăta respect tuturor, deschide numeroase posibilităţi pentru aceşti copii. Învaţă că în viaţă trebuie să te bucuri de ceea ce ai şi asta este valabil pentru orice om. Există deja un Dojo care face asta în România şi chiar sper că vom reuşi să dezvoltăm acest proiect.
Actorul Dolph Lundgren este unul dintre cei mai cunoscuţi practicanţi de Karate Kyokushin, participând cu echipa Suediei la Campionatul Mondial în urmă cu aproape patru decenii