Articol de Mirela Neag, Marius Mărgărit - Publicat marti, 04 decembrie 2012 00:00 / Actualizat luni, 03 decembrie 2012 19:15
Succesoarea Monicăi Iacob-Ridzi la şefia sportului românesc a oferit 30% comision de succes unei case de avocatură în condiţiile în care procentul practicat este de maximum 5%
Procesul în care este judecat fostul ministru Monica Iacob-Ridzi, împreună cu alţi 10 învinuiţi, pentru prejudiciul de 630.000 de euro creat cu organizarea Zilei Tineretului în 2008 abia se află la început, deşi a avut prima înfăţişare în urmă cu un an. Ridzi are însă toate şansele să fie detronată din topul demnitarilor care au administrat dezastruos banii sportului românesc.
Auditul intern, dar şi controlul Curţii de Conturi, verificări efectuate în ultimele luni în actele ANST, au scos la lumină un contract care i-a uimit pe anchetatori, un contract care a creat o gaură în bugetul instituţiei de peste 7 milioane de lei (1.665.173 milioane de euro).
Semnătura de pe acte aparţine succesoarei lui Ridzi la minister, Sorina Plăcintă. Povestea începe pe 7 decembrie 2009, cînd actuala senatoare şi-a dat acordul pentru încheierea unui contract de asistenţă juridică cu Casa de Avocatură Sfîrîială & Asociaţii deşi instituţia pe care o conducea avea un serviciu de specialitate. Scopul înţelegerii: recuperarea obligaţiilor financiare pe care le avea Loteria Naţională către sportul românesc. Acţiunea juridică a fost demarată prin deschiderea dosarului 6/3/2010 la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Comercială. Suma datorată de către Loteria Naţională a fost evaluată, în urma unei expertize contabile, la 17.594.901,55 lei, fiind luată în calcul doar perioada 2007-2009 parţial.
În decembrie 2009, MTS s-a transformat în ANST şi a fost trecută în subordinea Ministerului Educaţiei, instituţie care a preluat toate litigiile. Procesul a durat un an şi jumătate, timp în care Sorina Plăcintă a fost înlocuită în funcţie de către Doina Melinte. Pe 21 aprilie 2011, instanţa s-a pronunţat şi a decis în favoarea sportului. Loteria s-a conformat şi a virat în iunie suma de 18.254.088,33 de lei în contul MECTS, fiind incluse şi cheltuielile de judecată. Pe 25 iulie, surpriză!, ANST primeşte de la MECTS doar 11.091.519,54 lei. Mai puţin cu peste 7 milioane de lei, bani care nu au rămas nici în contul Educaţiei! Unde s-au dus banii?
Controlorii interni ai ANST şi cei ai Curţii de Conturi au descifrat imediat misterul celor 7 milioane de lei după ce au răsfoit cele patru file ale contractului de asistenţă juridică semnat de ministrul Plăcintă. Milioanele au ajuns în contul Casei de avocatură Sfîrîială & Asociaţii după ce MTS a oferit, pe lîngă onorariu, ce-i drept, unul mic, de 4.000 de lei, şi un interesant şi incredibil comision de succes de 29,8%!, la care s-a adăugat TVA-ul aferent. Mai simplus spus, în cazul în care cîştigă procesul cu Loteria Naţională, MTS s-a obligat să vireze casei de avocatură o treime din banii recuperaţi!
Gazeta Sporturilor a contactat trei case de avocatură renumite, aflate în Top 20 România, pentru a afla care este procentul practicat în cazul comisioanelor de succes şi toate trei au oferit acelaşi răspuns: "Comisionul de succes nu este un procent bătut în cuie, ci diferă în funcţie de suma cîştigată de client. Cu cît aceasta este mai mare, cu atît procentul este mai mic. La sume cu şase zerouri, procentul practicat variază între 0,5-3%, rar se ajunge la 4-5% şi niciodată la 10%".
MTS condus de Sorina Plăcintă a oferit 30%! Iar cele 7 milioane de lei au fost virate lui Sfîrîială & Asociaţii, conform contractului, în termen de 3 zile de la momentul în care banii au intrat în contul ANST!
Povestea însă nu s-a oprit aici. În data de 11 august 2011, Ministerul Educaţiei a solicitat ANST să dea banii înapoi pe motiv că Loteria a înaintat recurs. ANST s-a conformat din nou şi a virat banii pe 21 noiembrie. Cum contractul cu casa de avocatură s-a încheiat, aceasta nefiind obligată să reprezinte ANST şi în fazele următoare ale procesului!, sportul a apelat la propriii jurişti. "Există şi posibilitatea ca noi să pierdem procesul, caz în care va trebui să dăm toţi banii înapoi. Nu ştiu ce se va întîmpla în acest caz. Sper să nu trebuiască să venim cu bani de acasă!", a declarat Carmen Tocală, preşedinta ANST.
Concluzia: sportul românesc a fost extrem de generos cu o casă de avocatură care a făcut doar jumătate din treabă şi apoi şi-a încasat banii şi a plecat, dar a rămas şi fără un leu şi riscă să umple gaura cu propriii bani! Adică statul să suporte diferenţa de sumă!
"Problema în acest caz este felul în care s-a negociat acest comision de succes sau dacă a existat vreo negociere. Inspectorii Curţii de Conturi, care nu au terminat verificările, sînt cei care au remarcat acest comision şi acum analizează situaţia"
Carmen Tocală