GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  CONSTANŢA

În moarte clinică » Sportul constănţean se află în pragul desfiinţării din cauza problemelor financiare

Articol de - Publicat miercuri, 08 aprilie 2015 00:00

Echipe dispărute, altele aproape de colaps, salarii neplătitate, toate aceste alcătuiesc un tablou sumbru în oașul care cîndva era în frunte.

În ultimul deceniu, polul de putere în sportul românesc s-a mutat la Constanţa. Echipele din oraşul de la malul mării au strîns titluri de campioane, au strălucit şi în competiţiile internaţionale, iar echipele naţionale s-au structurat pe jucători veniţi de pe Litoral.

Totul a fost posibil graţie sprijinului financiar masiv venit de la autorităţile locale. Intervenţia dură a Curţii de Conturi şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a schimbat radical situaţia.

Milioane de lei alocate către cluburi au fost blocate, iar Curtea de Conturi a cerut Consiliului Judeţean Constanţa să recupereze banii acordaţi echipelor în ultimii ani.

Drept urmare, forul de conducere al judeţului a acţionat în instanţă toate cluburile. Mai dură a fost lovitura venită pe DNA, care i-a trimis în arest pe preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, pe primarul Constanţei, Radu Mazăre, dar şi pe preşedintele CVM Tomis, Sorin Strutinski.

În plus, neputinţa de a acorda bani pe Legea 350/2005 a trimis conducerea judeţului către Legea 69/2000, iar modificările făcute de Guvern în urmă cu o lună păreau să fi rezolvat criza, făcînd posibilă alocarea celor aproape 13 milioane de lei repartizaţi sportului pentru acest an.

Temători să nu încalce legea, juriştii de la CJC au găsit însă un Ordin de ministru, nr. 130 din 2006, care interzice acordarea de fonduri structurilor aflate în litigiu cu forul de conducere a judeţului. Iar verdictul a fost dat de cel desemnat interimar la conducerea CJC, Cristinel Dragomir: "Sîntem în continuare legați de mîini pentru că, în condițiile în care nu se abrogă măcar Ordinul 130, nu putem aloca bani pentru nici unul dintre cluburile cu care sîntem în litigiu".

CSV 2004 Tomis, primul colaps

Dublă campioană naţională, Club Sportiv Volei 2004 Tomis Constanţa a fost prima echipă care a capitulat din cauza problemelor financiare.

După ce a jucat în Liga Campionilor în urmă doi ani, formaţia constănţeană şi-a pierdut cele mai bune jucătoare, iar la finalul sezonului trecut a retrogradat din prima ligă şi s-a desfiinţat.

Chiar şi aşa, voleiul feminin constănţean a fost trecut pe lista beneficiarelor din bugetul judeţean şi în acest an.

Bani alocaţi de CJC pentru acest an: 600.000 de lei.

BC Farul a devenit istorie

Echipă cu state vechi în sportul constănţean, BC Farul a rezistat la limita subzistenţei pînă în vara anului trecut, bazîndu-se pe jucători tineri, care au jucat mai mult din suflet decît pentru sumele infime oferite de club.

Eforturile de a ţine în viaţă baschetul de la malul mării s-au spulberat la finalul campionatului trecut, cînd clubul s-a desfiinţat din cauza lipsei banilor.

RCJ Farul a dispărut

Grupare de tradiţie în sportul românesc, cu şase titluri de campioană în palmares, Rugby Club Judeţean Farul s-a desfiinţat în urmă cu trei săptămîni. Echipa s-a retras din Superliga Naţională, chiar dacă se număra printre favoritele la trofeu, după ce sezonul trecut a jucat finala.

Constănţenii aveau de achitat o datorie mai veche, de peste 200.000 de lei, din campionatul anterior, iar conturile erau deja goale. Conducerea clubului a dat un comunicat sec, iar jucătorii au fost anunţaţi că pot pleca la alte echipe.

Bani alocaţi de CJC pentru acest an: 2.000.000 de lei.

Grevă de o zi la CSU Neptun

Aflată la un pas de calificarea în cupele europene, echipa de handbal feminin Club Sportiv Universitar Neptun nu şi-a plătit jucătoarele de aproape patru luni.

Clubul trăieşte din jumătatea de milion de lei alocată de Ministerul Cercetării şi Învăţămîntului, dar elevele lui Ion Crăciun au tras deja un semnal de alarmă, refuzînd să se antreneze timp de o zi.

"Mi-aș dori să facem performanță, dar mă întreb dacă în Constanța se mai vrea sport? Ne simțim abandonați și singuri, pentru că, în afara publicului, nu este nimeni alături de noi. Nu știm dacă ne vom desființa, dar cred că cineva acolo, sus, nu ne iubește!", a spus antrenorul constănţean.

Bani alocaţi de CJC pentru acest an: 1.000.000 de lei

Criză majoră la HCM Constanţa

Cea mai valoroasă echipă din handbalul masculin românesc în ultimul deceniu, Handbal Club Municipal Constanţa trăieşte de pe o zi pe alta. Mai mulţi jucători au părăsit clubul în ultimele luni, iar cei rămaşi nu şi-au mai primit salariile de o jumătate de an.

"Cînd ești conducătorul unei instituții trebuie să găsești soluții, nu să arunci vina pe toată lumea și să te speli pe mîini. Nu poți să le ceri nimic, pentru că îți spun: ce, vrei să ajung la pușcărie ca Nicușor? Și îți închid gura. Pur și simplu, le este frică să semneze. Facem pe dracu'-n patru să terminăm campionatul, dar dacă nu se găsește o soluție, din vară tragem obloanele", a avertizat directorul executiv al clubului, Nurhan Ali.

Bani alocaţi de CJC pentru acest an: 5.000.000 de lei.

CVM Tomis, aproape de colaps

Neînvinsă în acest sezon pe plan intern şi strălucitoare în Europa, unde a ajuns în play-off-ul Ligii Campionilor, Club Volei Municipal Constanţa se clatină din cauza lipsei banilor.

Restanţele salariale de peste patru luni au făcut ca doi jucători străini de top să plece de la echipă, iar campioana riscă să rateze finalul campionatului.

"Din păcate, în momentul de față, nimeni nu este alături de sportul constănțean. Toți ne lăudăm că vrem să facem mișcare, să avem un popor sănătos, dar cînd ajungem la faza concretă, nu facem altceva decît să ne ascundem în spatele unui birou, în spatele unei semnături, să răscolim toată documentația posibilă și imposibilă ca să găsim acolo un paragraf de care să ne legăm, un paragraf pe care să îl scoatem în față și să spunem: știți, noi am vrea, dar nu putem!", a acuzat directorul executiv al CVM Tomis, Serhan Cadîr. 

Bani alocaţi de CJC pentru acest an: 1.900.000 de lei.

Dezastru şi la cluburile mici

Şi alte cluburi constănţene se confruntă cu mari probleme, chiar dacă au cheltuieli mai mici. Clubul de fotbal pentru juniori, Asociația Club Sportiv "Școala de Fotbal Farul Constanța 2010", ce ar fi trebuit să primească 1.000.000 de lei, şi campioana din ultimii trei ani la tenis de masă masculin, CS Top Spin 08, căreia i-au fost repartizaţi 300.000 de lei, sînt în blocaj financiar.

În plus, alte două structuri sportive, DJST şi Fundația pentru Promovarea Sportului Constănțean, nu vor mai primi nici un leu.

Au fost blocaţi şi banii acordaţi pentru hipism - 200.000 de lei şi pentru sportul de masă,1.300.000 de lei. Surprinzător, singurul club eligibil este FC Farul, aflat în insolvenţă, însă echipa de fotbal nu se află în litigiu cu CJC întrucît nu a fost finanţată pînă în acest an de autorităţile locale.

Pentru "marinari", care nu și-au primit salariile de o jumătate de an, au fost repartizați 1.700.000 de lei, dar banii nu au fost încă acordați.

Sală modernă la Constanţa. Pentru cine?

Autorităţile locale şi Guvernul României, prin Compania Naţională de Investiţii, au în proiect construirea la Constanţa a unei săli polivalente cu 5.000 de locuri, alături de un bazin olimpic, care ar urma să coste 149 de lei şi să fie finalizată în 2017.

Este pentru a doua oară cînd se încearcă acest lucru, după ce un alt proiect, mult mai grandios, încheiat pe vremea Guvernului Tăriceanu, s-a blocat din cauza crizei.

În cazul în care, de această dată, se va realiza, problemele financiare cu care se confruntă cluburile riscă să lase sala fără obiectul muncii, echipele constănţene fiind în pragul desfiinţării în masă pînă în 2017.  

"Este rea-voință. În vară, Dragomir ne-a spus că problemele se vor rezolva dacă se modifică legea, dar nici măcar nu este bărbat, să vină în fața noastră și să ne spună ce se întîmplă. Nu este moral ceea ce face"
George Buricea, jucător HCM Constanța

"Sîntem cu toții foarte dezamăgiți de această situație, ne simțim trădați. Dacă lucrurile vor continua așa, pot spune că orașul Constanța nu merită să aibă o echipă de această valoare"
Martin Stoev, antrenor CVM Tomis

Sportul constănţean în ultimul deceniu

HCM Constanţa - 9 titluri de campioană a României şi 6 Cupe ale României
CVM Tomis Constanţa - 5 titluri de campioană a României şi 8 Cupe ale României
CSV 2004 Tomis Constanţa - 2 titluri de campioană a României şi o Cupă a României
RCJ Farul – vicecampioană a României

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
10152643238017024
Aurel Badea  •  08 Aprilie 2015, 09:29

Este doar prostie romaneasca, mai mult , Halep tot din Constanta este , apoi tot guvernul si presedentia vin repede la poza......sau apare unul sau altul care comenteaza ca acesti sportivi nu vor sa participe la activitatile echipelor nationale. Uite de asta , pentru ca statul roman nu sprijina sportul !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează