Articol de Mitică Docan - Publicat miercuri, 06 noiembrie 2024 09:40 / Actualizat joi, 07 noiembrie 2024 12:25
ALEGERI SUA 2024. Donald Trump a învins-o pe Kamala Harris în scrutinul prezidențial de peste Ocean și este noul președinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta va prelua mandatul de la președintele în exercițiu Joe Biden, în ianuarie.
- Donald Trump are 78 de ani si e la al doilea mandat la Casa Albă, după cel din perioada 2016-2020. Este primul candidat republican care câștigă votul popular după George W. Bush, în 2004. În primul său mandat, când a candidat contra lui Hillary Clinton, Trump a pierdut votul popular.
- Kamala Harris e prima femeie de culoare care a candidat pentru cel mai înalt post din administrația americană. Fostul procuror general din California are 60 de ani și este actualul vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii.
- Republicanii au reușit să recupereze controlul asupra Senatului american, camera superioară legislativă din Congres. Conform cifrelor, dețin cel puțin 51 de locuri din cele 100 cât are camera. În plus, au un avantaj major și în Camera Reprezentanților.
69 de milioane de voturiare Donald Trump, până la ora 10:00, ora României. Kamala are 63
CONTEXT: 5 politici susținute de Donald Trump
- CHINA. Trump susține înăsprirea atitudinii SUA față de rivalul strategic China. Republicanul vrea o taxă protecționistă de 10-20% pe orice bunuri vin dinspre chinezi, dar ar putea ridica această marjă până la 60%, conform Washington Post, ceea ce ar putea zgudui economia globală;
- UCRAINA. Donald Trump s-a lăudat încontinuu că va opri războiul de la granița României în „24 de ore de când sunt instalat președinte”. Republicanul nu a detaliat, dar este foarte probabil ca ajutorul militar pentru Kiev să se oprească;
- IMIGRAȚIE. Donald Trump a atacat în termeni violenți imigrația necontrolată de la granița Statelor Unite. Republicanul a făcut această temă una centrală a propriei campanii, acuzând imigrația de creșterea criminalității, decăderea orașelor americane și scăderea standardului de viață. Trump a fluturat măsuri radicale, ca deportatul în masă;
- INFLAȚIE. BBC notează că „Trump a promis să „pună capăt inflației și să facă America din nou accesibilă” și, atunci când a fost întrebat, a spus că mai multe foraje pentru petrol vor reduce costurile energiei. El a promis că va reduce ratele dobânzilor, lucru pe care președintele nu îl controlează, și spune că deportarea imigranților fără documente „va reduce presiunea asupra locuințelor”;
- POLITICA CLIMATICĂ. Mandatul trecut, Trump a eliminat sute de măsuri de protecție a mediului, inclusiv limite privind emisiile de dioxid de carbon provenite de la centralele electrice și de la autovehicule. Acum, a promis să extindă forajul în zona arctică și a atacat mașinile electrice.
UPDATE | 7 noiembrie 2024 | Scorul final: Donald Trump - Kamala Harris 295 - 226
- După numărătoare, republicanul Donald Trump a învins-o pe Kamala Harris cu 295 de electori la 226. Trump a obținut peste 72,5 milioane de voturi și s-a impus în toate statele-cheie ale cursei.
UPDATE 09:45 | Donald Trump își declară victoria în alegerile prezidențiale: „Dumnezeu mi-a cruțat viața dintr-un motiv”
Trump le-a mulțumit alegătorilor, în primul discurs după închiderea secțiilor de votare.
„Vreau să mulțumesc poporului american pentru onoarea extraordinară de a fi ales al 47-lea președinte. Voi lupta pentru voi, pentru familia voastră și pentru viitorul vostru în fiecare zi. Voi lupta pentru voi cu fiecare suflare. Nu mă voi odihni până când nu vom oferi o America mai puternică, sigură și prosperă pe care o merită copiii noștri și pe care o meritați voi. Aceasta va fi cu adevărat epoca de aur a Americii”, le-a spus Donald Trump, potrivit CNN.
„Dumnezeu mi-a cruțat viața pentru un motiv. Și acel motiv a fost să ne salvăm țara și să readucem America la măreție. Iar acum vom îndeplini această misiune împreună”, le-a spus el susținătorilor miercuri dimineața devreme. „Sarcina care ne stă în față nu va fi ușoară, dar voi aduce fiecare gram de energie, spirit și luptă pe care îl am în suflet la slujba pe care mi-ați încredințat-o”, a adăugat Trump.
UPDATE 09:00 | CNN și NBC anunță că Donald Trump a câștigat în Pennsylvania! Are 265 de electori, dar Alaska îl duce la 270
Marile publicații din SUA il dau pe Donald Trump drept noul președinte peste Ocean. Republicanul a câștigat în Pennsylvania, ultimul stat-cheie din cele 3 pe care trebuia să le câștige, după Carolina de Nord și Georgia.
Pennsylvania era obligatorie pentru Kamala Harris, dar statul a trecut în dreptul republicanilor! Alaska este un stat profund republican, deci Trump este sigur președinte.
UPDATE 07:40 | Donald Trump conduce în TOATE statele-cheie rămase! A câștigat Georgia, scorul e 246-182
Conform numărătorii, Trump conduce în Pennsylvania, Michigan, Arizona, Wisconsin și Nevada, toate cele 5 state-cheie rămase. Republicanul avea nevoie doar de primele două pentru a deschide șampania, dar CNN tocmai a anunțat că a câștigat Georgia! O victorie în Pennsylvania și s-a întors la Casa Albă!
Donald Trump se pregătește să susțină un discurs la Mar-a-Lago, sediul său din Florida.
Partidul Republican este foarte aproape să pună mână și pe Senat, camera superioară a Congresului, acolo unde are deja 49 de locuri din 100.
UPDATE 07:00 | Donald Trump - Kamala Harris 230-182
Situația peste Ocean este următoarea:
- Donald Trump și-a câștigat toate statele pe care le-a câștigat în 2020, mai are nevoie doar de Georgia și Pennsylvania;
- Kamala Harris are un culoar destul de greu spre Casa Albă: trebuie să ia Wisconsin, Michigan, Pennsylvania și unul dintre Arizona, Nevada și Georgia, câștigă alegerile cu 270 de electori;
UPDATE 06:35 | Donald Trump ar fi câștigat un prim stat-cheie: Carolina de Nord!
Conform Wall Street Journal, republicanul Donald Trump a reușit să se impună în primul din cele 7 state-cheie, în Carolina de Nord! Acest lucru îl face pe miliardar să mai aibă nevoie doar de Georgia și Pennsylvania pentru a ajuns la un al doilea mandat la Casa Albă!
CNN confirmă: Donald Trump are 227 de electori, Kamala Harris e la 153! Miliardarul are nevoie de 270 de electori pentru a câștiga cursa!
UPDATE 06:20 | Cum stă situația în cele 7 state-cheie pentru Donald Trump și Kamala Harris
În acest moment, Donald Trump are securizați 211 electori, Harris e la 153.
Georgia | Trump conduce +2,8% | 90% voturi numărate |
Carolina de Nord | Trump conduce +2,7% | 89% voturi numărate |
Pennsylvania | Trump conduce +3,2% | 76% voturi numărate |
Michigan | Trump conduce +5,3% | 31% voturi numărate |
Arizona | Trump conduce +0,1% | 50% voturi numărate |
Wisconsin | Trump conduce +2,8% | 65% voturi numărate |
Nebraska | Harris conduce +9,9% | 78% voturi numărate |
La sediul de campanie al democratei Kamala Harris, Washington Post notează că „mulți dintre invitații VIP ai lui Harris, inclusiv prieteni și rude, s-au mutat în curte în așteptarea discursului ei. Mulțimea, altădată veselă, este acum liniștită și tensionată, urmărind CNN pe Jumbotron în timp ce prezentatorii descriu provocările din Georgia. Campania a distribuit stegulețe americane multora dintre participanți. Se aud aplauze atunci când campania trece pentru scurt timp la o descriere mai favorabilă a rezultatelor pe MSNBC”.
Ce trebuie să câștige Donald Trump / Kamala Harris pentru a câștiga președinția SUA
Scenariul în care poate câștiga Donald Trump:
- Dacă Donald Trump își câștigă toate statele pe care le-a câștigat în 2020, mai are nevoie doar de Georgia, Carolina de Nord și Pennsylvania;
- Un alt scenariu, presupune ca Trump să câștige Wisconsin, Carolina de Nord, Georgia, Nevada și Arizona;
- Scenariul al treilea este ca miliardarul să se impună în toate statele pe care le-a luat și în 2016, când a acumulat 306 electori și a învins-o pe Hillary Clinton.
Scenariul în care poate câștiga Kamala Harris:
- Dacă Harris ia Wisconsin, Michigan, Pennsylvania și unul dintre Arizona, Nevada, Georgia și Carolina de Nord, câștigă alegerile cu 270 de electori;
- O altă variantă ar fi „culoarul Joe Biden”, adică o repetare a alegerilor din 2020. Harris ar obține peste 303 electori;
- Cel mai puțin probabilă variantă pentru Kamala Harris este să câștige statele obișnuite ale democraților plus Arizona, Georgia, Nevada și Carolina de Nord, state unde Donald Trump este dat în față cu câteva puncte de sondajele de opinie.
UPDATE 06:02 | Donald Trump - Kamala Harris 211-145
Cum era de așteptat, Kamala Harris și-a adjudecat statul California, de pe Coasta de Vest, acolo unde niciun republican nu s-a mai impus de la Ronald Reagan încoace. E de așteptat ca democrata să ia și Washington, în nordul Californiei, cu cei 4 electori ai săi.
CNN raportează o problemă curioasă în Nevada, stat-cheie în „războiul” dintre candidați, singurul în care nu s-a închis votarea până acum:
„Există o problemă cu semnăturile pentru buletinele de vot, apare în rândul tinerilor alegători din Nevada: mulți nu știu cum să își semneze numele, a declarat secretarul de stat Francisco Aguilar. Oficialii de stat contactează de urgență un număr mare de tineri alegători pentru a-și confirma semnăturile, astfel încât voturile lor să poată fi numărate. Dar oficialii spun că mulți adolescenți și tineri adulți în vârstă de 20 de ani știu doar cum să semneze numele lor electronic”.
UPDATE 05:53 | Donald Trump - Kamala Harris 207-91
Echipa de campanie a lui Donald Trump se simte din ce în ce mai optimistă, cu cât progresul privind numărarea voturilor îl arată pe miliardar în poziții favorabile în statele-cheie. Republicanii sunt în continuare cu ochii pe numărătoarea din Pennsylvania, stat-cheie râvnit pentru cei 19 electori ai săi, dar se bucură că stau excelent și în diferite curse senatoriale și pentru Camera Reprezentanților.
Numărătoarea este în plin progres și în Georgia, acolo unde Trump are un avantaj subțire, cu 80% din voturi numărate. La ora 06:00, ora României, vin multe state „albastre”, în care este de așteptat ca democrata Kamala Harris să agonisească un număr serios de electori și să revină lângă Trump.
Analistul Chris Wallace de la CNN a declarat că nu au existat „surprize” sau state care au schimbat partidele și că numărătoarea electorilor pe care o vedem acum este în concordanță cu modul în care cursa prezidențială a fost desemnată în alegerile anterioare. „Toate statele pe care le-a câștigat Trump în seara aceasta sunt state pe care le-a câștigat în 2020. Și toate statele pe care Harris le-a câștigat sunt state pe care Biden le-a câștigat în 2020. Nu a existat încă niciun stat care să fi fost schimbat”
UPDATE 04:10 | Donald Trump - Kamala Harris 154-27
După închiderea votului în mai multe state din centrul și sudul tradițional al Statelor Unite, Trump se detașează, cum era de așteptat, mărindu-și numărul de electori cu state precum Texas (40) sau Dakota de Nord. Totul era prevăzut, în condițiile în care acestea sunt state în care Trump s-a impus și în 2020. Urmează, curând, limpezirea primelor state-cheie.
UPDATE 03:40 | Donald Trump: „Dacă vom câștiga Pennsylvania, vom câștiga totul”
„Vom face această țară mai mare ca niciodată, dar trebuie să rămâneți în rând la vot. Și nu-i lăsați să vă încetinească. Aveți un drept legal absolut și votați pentru că dacă vom câștiga Pennsylvania, dacă vom câștiga bunul și vechiul Commonwealth, vom câștiga totul. Vom câștiga totul”, a spus Trump.
UPDATE 03:15 | Donald Trump - Kamala Harris 90-27
Conform presei americane, miliardarul câștigă mai multe state cu profil conservator, precum Alabama, Missouri, Oklahoma, Tennessee sau Florida, ceea ce îi aduce o zestre de 90 de electori, în timp ce Kamala își trece în cont Maryland sau Massachusetts.
UPDATE 03:05 | Primele state câștigate de Kamala Harris și Donald Trump, conform presei americane: 23-3 pentru miliardar
S-a început numărătoarea în majoritatea statelor de pe Coasta de Est, așa că marile publicații de peste Ocean alocă deja state și electori pentru cei doi candidați:
- Donald Trump s-a impus în Kentucky, Indiana, Virginia de Vest;
- Kamala Harris s-a impus în Vermont, acolo unde sunt 3 electori în joc.
UPDATE 21:30 | CNN: „A fost arestat un bărbat care mirosea a combustibil” la sediul Congresului
CNN anunță că un bărbat a fost arestat la Centrul pentru vizitatori de la Capitoliu. Acesta „mirosea a combustibil, avea o torță și un pistol de semnalizare”, a declarat Poliția Capitoliului, locul unde este găzduit corpul legislativ al Americii, anume Congresul. Un oficial a declarat pentru sursa citată că bărbatul trecea prin controlul normal de securitate, iar ofițerii au văzut pistolul de semnalizare și torța. De asemenea, bărbatul avea două recipiente care miroseau a benzină.
UPDATE 21:10 | Kamala Harris încă face interviuri la radio în statele-cheie, Donald Trump spune că „nu va fi violență după alegeri”
- Donald Trump a votat cu puțină vreme în urmă. Întrebat dacă fanii săi ar putea să recurgă la violență dacă rezultatul îi va nefavorabil, fostul președinte a ripostat: „Nu trebuie să le spun nimic, fiindcă nu va fi niciun fel de violență. Suporterii mei nu sunt oameni violenți. Cu siguranță nu vreau să existe violență și cu siguranță nu trebuie să fac niciun apel, fiindcă nici ei nu sunt oameni violenți”;
- Kamala Harris continuă să dea interviuri, chiar și în ziua alegerilor, lucru permis de legislația americană. Candidata democraților vorbește în statele-cheie ale cursei, în Wisconsin, Nevada și Arizona, dar mai are plănuite niște interviuri de-a lungul zilei.
Cum se alege președintele SUA: primul la 270 de electori câștigă!
- În funcție de populație, fiecare stat din cele 50 care formează SUA are desemnat un anumit număr de electori. Florida, de exemplu, are 29 de electori, Texasul 38, California 55 etc. În total, sunt 538 de electori.
- Dacă un candidat se impune în votul popular dintr-un stat, câștigă toți electorii acelui stat (singurele excepții fiind statele Maine și Nebraska, care își împart electorii proporțional cu numărul de voturi).
- De exemplu, dacă Donald Trump o învinge pe Kamala Harris cu un singur vot în Florida, candidatul Partidului Republican ia toți cei 29 de electori din acest stat!
- Candidatul care ajunge primul la cel puțin 270 de electori va fi noul președinte ale Statelor Unite ale Americii.
- În același timp cu alegerile prezidențiale, cetățenii americani aleg și Camera Reprezentanților și 1/3 din Senat;