GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  IORDĂNESCU * 70 DE ANI

Anghel Iordănescu împlinește astăzi 70 de ani! Gazeta îi dedică o ediție specială: Fotbalist! Superantrenor! General! Pseudopolitician!

Articol de , , - Publicat luni, 04 mai 2020 08:00

Anghel Iordănescu face astăzi 70 de ani. A avut o carieră sportivă remarcabilă, apoi a bifat borne fantastice pe bancă, însă activitatea politică i-a umbrit din realizările ca jucător şi tehnician

Fotbalul românesc n-are multe personaje de 5 stele, dar Anghel Iordănescu nu doar că e unul dintre acestea, ci se înscrie în ceea ce înseamnă istorie la cel mai înalt nivel. Activitatea lui ca fotbalist şi ca antrenor a lăsat repere fantastice unui sport care n-a fost obişnuit cu rezultate mari la nivel internaţional nici la echipele de club, nici la prima reprezentativă.

Anghel Iordănescu, simbol pentru Steaua

+28 FOTO

Iordănescu a fost şi va rămâne ca un simbol al Stelei. Crescut şi produs de clubul din Ghencea, Puiu a jucat, cu tot cu perioada junioratului, nu mai puţin de 20 de ani în roş-albastru. Dar poate cele mai importante minute bifate au fost cele din finala Cupei Campionilor, la Sevilla 1986. Abia ce împlinise 36 de ani şi a fost aruncat în acel meci istoric, în minutul 74.

A jucat, cu tot cu prelungiri, aproape 45 de minute. „Şi pentru mine a fost o surpriză să joc. Valentin Ceauşescu discutase cu Emeric Ienei această posibilitate, iar când mi-au zis eu n-am fost absolut deloc de acord. Mă lăsasem de 2 ani, nu mă antrenasem. Până la urmă, am cedat şi am intrat. Ideea a fost să ţin de minge, să temperez ritmul, mai ales că era final de meci, apoi prelungiri", a povestit Iordănescu în urmă cu mai mulţi ani. În schimb, n-a acceptat să execute la seria penalty-urilor.

Dar cum a fost Puiu ca fotbalist? E un răspuns pe care îl aşteaptă mai ales cei născuţi după 1970 şi care n-au avut posibilitatea să-l vadă. Unul dintre cei mai mari rivali de-ai săi, Cornel Dinu, cu care a avut sute de dueluri directe în celebrele Steaua - Dinamo, spune răspicat: "N-a fost bun, a fost foarte bun. Extraordinar! Individual era deosebit, avea o tehnică excelentă. Evolua ca mijlocaş ofensiv, un fel de al doilea atacant. Era stângaci, avea un simţ al golului deosebit".

Lovit de „garsonieră"?

Un duel fabulos Dinu-Puiu, de acum 46 de ani! Dinu însă nu-l menajează nici pe Puiu, chiar dacă e la ceas aniversar: "Era un tip care nu prea avea scrupule, îşi urmărea doar interesul lui şi nu-l interesa prin ce mijloace îl obţine. Mi-aduc aminte de un duel cu el la un meci disputat pe Dinamo, în 1974. Ploua şi i-am zis înainte de meci, ne permiteam, «vezi că dacă încerci să mă driblezi, te tăvălesc prin norori». 

Şi l-am tăvălit niţel, iar la pauză s-a dat accidentat, apoi a susţinut că din cauza mea n-a mai putut să joace. A ieşit un scandal mare fiindcă Steaua a făcut solicitare să fiu suspendat, iar Dragnea, care era preşedintele CNEFS-ului atunci, a fost nevoit să facă o anchetă. L-a chemat să dea declaraţii şi pe Valentin Stănescu, care era selecţioner şi fusese prezent la meci. El a spus că duelurile au fost la minge şi că, de fapt, Iordănescu s-a dat lovit pentru că era supărat pe cei de la Steaua, că nu-i dăduseră nu ştiu ce garsonieră pe care el o dorea".

SuperSteaua, SuperRomânia

Cariera de antrenor şi-a început-o ca secund al lui Ienei, de la care a preluat echipa în toamna lui 1986. A avut un nivel fabulos până în 1990, iar rivalitatea cu Dinamo şi Mircea Lucescu a câştigat-o în mod autoritar. În plus, în cupele europene, rezultatele sunt uluitoare: Supercupa Europei, finală şi o altă semifinală de CCE.

Naţionala a fost cireaşa pe un tort savuros pe care Iordănescu l-a preparat şi ca antrenor. Locul 5 în SUA 1994, două prezenţe la Mondiale şi alte două la Europene, plus record all-time ca tehnician al primei reprezentative, peste 100 de meciuri!

Iordănescu și prietenia cu Oprea

+28 FOTO

În septembrie 1994, la două luni de la performanţa de la Mondialul american, Iordănescu a primit gradul de general, iar peste alţi 4 ani a fost trecut în rezervă. Ulterior, după al doilea mandat la naţională, a intrat şi în politică, alături de bunul său prieten Gabriel Oprea. A fost inclusiv senator, însă activitatea lui de la tribuna Parlamentului a contrastat izbitor cu ceea ce reuşise până atunci în fotbal.

A continuat să-i fie alături lui Oprea, dar intrarea în politică i-a mai umbrit din imaginea de mare fotbalist şi de superantrenor, pe care şi-a creat-o în decurs de zeci de ani. Astăzi, Iordănescu nu mai e nici fotbalist, nici antrenor. Nici măcar politician nu mai e. Dar are poveşti şi multe repere autentice pe care le-a lăsat fotbalului românesc. Împlineşte azi 70 de ani, iar amintirile devin tot mai vechi, deci tot mai valoroase şi mai savuros de depănat.

"Ca antrenor, nea Puiu era de o severitate ieşită din comun. Nu e nicio exagerare dacă spun că eram ca în armată, iar în faţa lui nu mişcau nici măcar Hagi şi Popescu"
Dorinel Munteanu

"Pregătea meciurile fantastic. Mi-aduc aminte că a avut o tactică genială de a mă instrui înaintea partidei cu Columbia din SUA. Mi-a zis că Asprilla, adversarul direct, e rapid, tehnic, loveşte cu ambele picioare, se demarcă. M-a cam dărâmat, iar la final mi-a zis «dar vezi că e fricos» şi aşa a fost. L-am luat tare de la început şi a fost o strategie perfectă"
Daniel Prodan

Cariera lui Anghel Iordănescu în cifre:

  • Născut pe 4 mai 1950, la București
  • 23 sezoane, 17 la seniori
  • Ca jucător: Debut în Liga 1 la 18 ani, 6 luni, 14 zile, pe 17 noiembrie 1968
  • 371 meciuri și 164 de goluri, dintre care 156 la Steaua și 8 la OFI Creta
  • 26.174 de minute în Liga 1 pentru Steaua
  • La echipa națională: 21 de goluri în 57 de partide A debutat la națională pe 22 septembrie 1971, în Finlanda - România 0-4
  • Cel mai bun marcator din istoria Stelei în prima ligă
  • Ca antrenor: # 4 calificări la turneele finale: 2 la Mondiale (1994, 1998), 2 la Europene (1996, 2016)
  • # selecționerul cu cele mai multe meciuri la echipa națională: 101
  • 4 Campionate ale României: '86-'87, '87-'88, '88-'89, '92-'93
  • Două Cupe ale României: '86-'87, '88-'89
  • 1 Supercupa României SUPERCUPA EUROPEI 1986
  • 2 Liga Campionilor Asiei '99-'00, '04-'05
  • 1 Cupa Arabiei Saudite '99-'00
  • 1 Cupa Președintelui 2001
  • 1 Cupa Campionilor Cluburilor ArabE 2005

România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

CITEȘTE ȘI:

Ștefan Kovacs, Emeric Ienei și Mircea Lucescu, incluși de Four Four Two în Top 100 cei mai buni antrenori din istorie! Cum arată Top 10

EXCLUSIV VIDEO Un apropiat confirmă, Gigi Becali chiar a fost lovit în holul hotelului: „I-a dat cu ghipsul în cap, pe la spate”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Special
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Stranieri
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Îl recunoști? » Imagini geniale cu șeful din Superliga la 14 ani: „Primul idiot din generația mea care a învățat să facă asta”
Superliga
Îl recunoști? » Imagini geniale cu șeful din Superliga la 14 ani: „Primul idiot din generația mea care a învățat să facă asta”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (2)
deusdat
deusdat  •  04 Mai 2020, 15:57

Oprea e la fel de meletar ca Puiu. Mai lăsați mascarada, GSP, în țara asta ”generalii” au ajuns la fel de ieftini ca doctorii în științe. De Onțanu mai știți? Ce grad are ăla și în ce e ”doctor”? :)))

knxdan
knxdan  •  04 Mai 2020, 11:26

Respect, dar si regrete ca la Rapid nu a reusit :-(

Vezi toate comentariile (2)
Comentează