Articol de Oana Duşmănescu - Publicat marti, 29 mai 2018 09:58
Bookfest 2018 își deschide miercuri, 30 mai, porțile la Romexpo. Iată câteva recomandări despre cele mai interesante cărți cu subiect sportiv pe care le veți găsi acolo.
Cea de-a 13-a ediție a Salonului de Carte Bookfest (30 mai-3 iunie) va fi, totodată, cea mai amplă dintre toate cele desfășurate până acum. Și ca întindere – peste 15.000 de metri pătrați, și după numărul de cărți și standuri cuprinse. Statele Unite ale Americii vor fi anul acesta la Romexpo, fiind invitatul de onoare, iar copiii vor primi propriul lor Bookfest, cu spațiu separat pentru lansările și evenimentele lor. Propunerile noastre țin de domeniul sportului, dar nu vă limitați la acestea!
Roți devastatoare: Eddy Merckx. Canibalul
Preda Publishing, editură aflată în premieră la Bookfest, lansează cu această ocazie volumul "Eddy Merckx. Canibalul". Povestea celui considerat cel mai mare ciclist din toate timpurile, cu cinci Tururi ale Franței și tot atâtea ale Italiei cucerite, este spusă dintr-un punct de vedere uimitor – belgianului îi era o teamă teribilă de înfrângere. Pe lângă talentul uriaș, acest detaliu l-a animat pe Merckx, a cărui personalitate a revoluționat sportul pe care l-a practicat și dominat, punând capăt pe parcurs unor cariere promițătoare. Autorul biografiei lui Mercks este Daniel Friebe, jurnalist britanic de top, care a despicat personajul complex oferit lumii întregii de una dintre cele mai importante figuri ale sportului mondial.
Fuga fără oprire: Drumul către Sparta
Dean Karnazes, alergătorul extrem care a scris și volumul "Ultramaratonistul", vine cu cea de-a doua mărturie din disciplina sa iubită – alergarea în condiții aproape inumane. Mai precis, supersportivul își împărtășește experiența alergării pe distanța de 246 de kilometri - adică șase maratonuri consecutive în mai puțin de 36 de ore. Karnezes devine astfel un Filipide modern, refâcând în limitele Spartatlonului din zilele noastre drumul marelui erou grec din antichitate. Dincolo de picioare rănite, halucinații, sete ucigătoare și limite depășite cu forța dată de picioare și de plămâni, Dean Karnazes, acum în vârstă de 55 de ani, vorbește copleșitor de dureros despre drumul spre adevărata noastră natură, despre forța interioară. Viața e un maraton în care trebuie să reziști eroic uneori, iar comparația cu cele mai grele curse ale lumii noastre nu este deloc exagerată.
Mușchi mai puternici: Anatomia stretchingului
Și Editura Trei are o premieră la Bookfest – o premieră mai tehnică, de data aceasta, rezervată atât sportivilor profesioniști, cât și celor care fac mișcare de plăcere. Cartea scrisă de doi doctori în fiziologie musculară, Arnold G. Nelson și Jouko Kokkonen, "Anatomia stretchingului" își învață cititorii cum să-și crească amplitudinea mișcării, cum să-și completeze antrenamentele, cum să-și îmbunătățească mobilitatea și cum să se refacă mai repede după accidentări. Volmul conține numeroase ilustrații ale mușchilor în acțiune, iar exercițiile de stretching inteligent pot fi personalizate cu ajutorul acestor pagini specializate. În aceeași colecție au apărut "Anatomia Pilates", "Anatomia alergării" și "Anatomia Yoga".
Copii plus sport ă distracție: Trăiască sportul
Pentru cei mai mici iubitori de carte, Editura Niculescu are un volum ilustrat, cu valoare de joc pentru copii. "Trăiască sportul" face parte din seria Caută și găsește și, pe planșele din interiorul său, puștii trebuie să descopere sportivii și obiectele ascunse, învățând în același timp informații și povești prețioase din istoria sportului. E un slalom colorat printre toate disciplinele, de vară sau de iarnă, tocmai bun pentru vacanța mare.
O fată și racheta ei: Justine Henin: Game, set şi sfârşit de carieră
Deși ne-a obișnuit cu multe biografii celebre, editura Publica nu are nicio noutate în vara aceasta, la Bookfest. Cu toate acestea, pentru cine a ratat povestea jucătoarei belgiene de tenis Justine Henin momentul e unul foarte bun pentru a o recupera. Finalul activității sportive a lui Henin, care a decis să se retragă din arena care i-a adus faima în plin succes, este, în sine, o istorie plină de învățăminte despre umanitate, puncte tari și vulnerabilități, despre pasiunea care merge paralel cu viața și, la urmă, despre alegerea acesteia din urmă.
Parfum local: "De ce susțin Rapidul"
Un domn cu vârstă respectabilă, Gheorghe Scurtu, a scris acest volum. Amintirile despre echipa de suflet, trăite și povestite de un fan adevărat, care a trăit mai multe perioade ale clubului bucureștean, au o valoare specială – valoarea pasiunii și a implicării sufletești. Puteți găsi cartea la standul Editurii Semne și, deși are jumătate de an de când a văzut lumina tiparului, poveștile de acolo sunt încă valabile și fermecătoare. Gheorghe Scurtu și-a transformat casa într-un adevărat muzeu alb-vișiniu, iar volumul scris a venit ca o completare a pasiunii sale.