Articol de Bogdan Fechită - Publicat luni, 06 aprilie 2020 12:32
GSP.ro scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Spartak Vladikavkaz, fosta Alania, care are în palmares un titlu de campioană a Rusiei și două clasări pe locul doi în prima ligă rusă.
După destrămarea Uniunii Sovetice s-au disputat 27 de sezoane în campionatul rusesc de fotbal. Mare parte din titluri au fost câștigate de echipele moscovite: Spartak, ȚSKA sau Lokomotiv, 19 în total. Ulterior, Zenit a devenit o forță și a luat și ea cinci titluri, iar Rubin Kazan a dominat în perioada 2008-2009. Însă mai există o campioană: Spartak Vladikavkaz, cunoscută pe atunci sub numele de Alania.
Spartak, aproape de centenar
Echipa se aproape de centenar, anul înființării fiind în 1921. Ca orice club nou apărut, a evoluat inițial pe plan local și regional, iar ulterior în campionatul sovietic. De-a lungul timpului a cunoscut mai multe nume, printre care: Spartak Ordzhonikidze (1937–1990), Spartak Vladikavkaz (1990–1994, 2006 și după 2016), Spartak-Alania Vladikavkaz (1995–1996 și 2003), Alania Vladikavkaz (1997–2002, 2004–2005 și între 2007-2016).
Pe perioada campionatului sovietic nu a reușit să iasă prea mult în evidență, bifând un singur sezon în prima ligă, în 1970, când a și terminat pe locul 17 și a retrogradat imediat. În schimb, a avut o prezență constantă în a doua divizie de fotbal din Rusia.
Alania Vladikavkaz: ascensiune post sovietică
Ascensiunea echipei a început în anii '90, grație în special antrenorului Valery Gazzaev, tehnician care a reușit să construiască o echipă redutabilă în Osetia de Nord.
Primul pas a fost făcut în 1990, an în care echipa a promovat și a revenit în prima liga din Rusia. În primul an a terminat pe locul 11, iar în 1992 a bifat prima performanță importantă, locul doi în clasament, după Spartak Moscova.
În următoarele două sezoane, Spartak Vladikavkaz a terminat pe locul 6, respectiv 5, poziții care au precedat cea mai mare performanță din istoria clubului: titlul de campioană în 1995.
În acel sezon, echipa lui Gazzaev a spart supremația lui Spartak Moscova, singura echipă care reușise să câștige titlul până atunci în nou înființatul campionat rusesc și a reușit să se claseze deasupra a nu mai puțin cinci cluburi moscovite: de la locul doi în jos s-au clasat pe rând Lokomotiv, Spartak, Dinamo, Torpedo și ȚSKA.
Cu golgeterii Nazim Suleymanov și Mikheil Kavelashvili, fosta Alania a făcut furori și și-a adjudecat titlul cu șase puncte avans față de ocupanta locului doi, Lokomotiv Moscova.
Destrămarea
În sezonul următor, Alania a reușit din nou o clasare bună, pe locul doi, în spatele rivalei Spartak din Moscova. Ulterior, însă, echipa a avut clasări de mijlocul clasamentului, iar în 1999, Valery Gazzaev, antrenorul care făcuse echipa mare, a trecut la Dinamo Moscova, iar clubul s-a destrămat.
A mai supraviețuit până în 2005 în prima ligă, sezon în care a terminat pe locul 15, retrogradabil, însă din cauza datoriilor și a problemelor financiare a mai fost retrogradată un eșalon, până în liga a treia de unde a promovat rapid, în primul sezon în liga a doua din Rusia.
În prima ligă a mai prins două sezoane, în 2010 și 2012/2013 însă de fiecare dată a terminat pe loc retrogradabil și a revenit în liga secundă. În prezent se află pe ultimul loc din liga 3, seria de sud.
Români la Spartak-Alania Vladikavkaz
De-a lungul timpului, echipa din Osetia a avut în componență și mulți români. Mircea Rednic a antrenat-o din august 2009 până în luna decembrie a aceluiași an, iar printre jucătorii care au evoluat aici se află Cristian Dorin Tudor, George Florescu, Nicolae Grigore, Iulian Arhire, Iulian Tameș etc. Moldoveanul Sergiu Dadu e, însă, cel mai prolific jucător recent din istoria clubului, având 30 de goluri marcate în două sezoane și fiind golgeterul echipei în 2008 și 2009.
Fotbaliști legendari:
- Valeriy Gazzaev
- Stanislav Cherchesov
- Mikhail Kavelashvili
- Nazim Suleymanov
- Sergiu Dadu
- Royston Drenthe
- Tamás Priskin
- Soslan Dzhanayev
- Poveștile altor cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues, Waldhof Mannheim, Wimbledon F.C., Old Carthusians F.C., Heracles Almelo, AS Saint-Etienne, AC Perugia, Atlético Tetuán, Eintracht Braunschweig,FC Sete 34, Blackburn Rovers, Foggia, Hulme Athenaeum, Preston North End, FC Red Star, Pro Vercelli, Torpedo Moscova, HVV Den Haag, Avellino, Le Havre, Royale Union Saint-Gilloise, CA Oradea, Juventus Italia, United Ploiești, Unirea Tricolor București