Articol de GSP - Publicat luni, 15 martie 2021 16:16 / Actualizat luni, 15 martie 2021 16:41
Filmul documentar „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat luni, 15 martie 2021, la două categorii (Film internațional și Documentar) printre cele 5 filme de la ambele categorii care vor concura pe 25 aprilie pentru statueta de aur la Gala Oscar. Cu ce șanse este cotat documentarul românesc, în continuarea articolului.
- Gala Premiilor Oscar, a 93-a din istorie, va avea loc pe 25 aprilie, în Los Angeles.
- În SUA, „Colectiv” poate fi văzut pe Hulu, în România pe HBO Go.
La scurt timp după anunțarea nominalizăriilor finale la premiile Oscar, marea majoritate a caselor de pariuri din întreaga lumea și-au actualizat cotele. La categoria cel mai bun film documentar, filmul românesc a primit cota 3,25, a doua după Time, cota 1,70, dar peste Crimp Cramp (7,00), My Octopus Teacher (9,00) și The Mole Agent (20,00).
Colectiv, a treia șansă la categoria „film internațional”
În schimb, la categoria film internaționale, documentarul bazat pe investigațiile jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor e pe trei, cota 7.00. Fiind surclasat în preferințele pariorilor de Another Round (1,34) și Quo Vadis, Aida?, cota 4,00.
- Nominalizările cel mai bun documentar: Colectiv (Alexander Nanau), Crip Camp, The Mole Agent, My Octopus Teacher & Time;
- Nominalizările cel mai bun film internațional: Another Round, Better Days, Colectiv (Romania), The Man Who Sold His Skin & Quo Vadis, Aida?;
Nominalizarea finală la Premiile Oscar, premieră pentru România
- E prima oară când România, după 35 de ani de încercări, e nominalizată la Oscar.
- De asemenea, e prima oară când un film românesc este nominalizat la Oscar sau la BAFTA, premiile Academiei Britanice de Film.
- Este prima oară când primim o dublă nominalizare și a doua oară în istoria Oscarului, după Honeyland, când un film documentar are două nominalizări.
Generații de creatori ai cinematografiei noastre au așteptat acest moment de când România trimite propuneri pentru Academia Americană de Film. Nume impresionante ale regiei, precum Andrei Ujică, Lucian Pintilie, Nae Caranfil, Adina Pintilie, Cristi Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Radu Jude, își văd și ei încununată munca pentru că presa internațională a remarcat că toate filmele lor, în special cele ale noului val, au creat percepția unei școli de cinema și a unei realități sociale „din care Colectiv a ieșit, copleșitor, ca o lovitură de ciocan”.
Și, nu în ultimul rând, este pentru prima oară când un ziar românesc și investigațiile jurnaliștilor de aici primesc o asemenea recunoaștere, la un nivel de elită globală la care, în general, ajungeau doar filme de ficțiune, precum Spotlight.