GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INTERVIU

EXCLUSIV Sorin Cigan anunță un proiect spectaculos în România, după modelul Hagi - Viitorul: „Guvernul maghiar dă 8 milioane de euro”

Articol de , - Publicat joi, 09 ianuarie 2020 13:10

Sorin Cigan (55 de ani), fostul atacant de la FC Bihor, Brașov și Victoria vorbește despre spectaculosul plan al unei Academii de fotbal lângă Oradea, după modelul Hagi-Viitorul, idee susținută de autoritățile de la Budapesta.

  • Cigan va fi managerul general al clubului, iar Ienei e consilierul premierului maghiar Viktor Orban pentru proiectul de la granița cu Ungaria. 

- Domnule Cigan, ați fost unul dintre jucătorii emblematici ai Oradei, ce explicații există pentru dispariția lui FC Bihor? 
- Autoritățile au refuzat să mai investească și, înainte să se ajungă la faliment, au susținut în fruntea clubului numai oameni care n-aveau nicio treabă cu fotbalul. Au fost pe acolo unii care au cheltuit mai mult în interes propriu sau au făcut bani buni pe spinarea Bihorului. Nu-mi dau seama cum s-a ajuns concret la acest dezastru. A existat la un moment dat un om de afaceri bine intenționat, care dorea să ducă mai departe echipa, Ioan Blidaru, dar n-a fost lăsat și nici încurajat să pună pe picioare proiectul renașterii clubului.

- Credeți că lumea ar mai fi interesată de FC Bihor? 
- Sută la sută! E un club cu o tradiție și o istorie remarcabile, singurul care, prin conjunctura istoriei, a cucerit tilul național și în România, și în Ungaria. Pun pariu pe orice că echipa ar strânge constant 10.000-12.000 de oameni în tribune dacă ar reapărea în circuit. Aici s-au mai încercat tentative cu alte formații, Luceafărul, de exemplu, însă nimic nu va putea rivaliza cu FC Bihor în sufletele suporterilor orădeni. E rușinos cum arată azi fotbalul din județ. 

EXCLUSIV Sorin Cigan anunță un proiect spectaculos în România, după modelul Hagi - Viitorul: „Guvernul maghiar dă 8 milioane de euro”
  • Sorin Cigan

Sorin Cigan:"Baza se va întinde pe zece hectare" 

- La începutul anului trecut, Ienei a confirmat că a devenit consilierul pe sport al premierului maghiar Viktor Orban și dezvăluia că se plănuiește deschiderea unei Academii în Bihor. De acest proiect știți ceva? 
- Chiar eu voi fi managerul general! Proiectul e foarte înaintat și adevărul e că s-a creat ceva vâlvă legat de episodul cu nea Imi. E vorba despre o Academie pe care o vom construi de la zero. Vrem să facem ceva de genul cum a procedat Hagi la Viitorul. Baza se va întinde pe zece hectare, e identificată deja locația în apropiere de Oradea. E proprietatea unui bun prieten de-ai mei, român de etnie maghiară, cu afaceri importante în ambele țări. Pentru început, vor exista zece terenuri și intenționăm să constituim 10-15 grupe de copii, începând de la vârsta de 7 ani. 

- Finanțarea vine din Ungaria? 
- Guvernul maghiar va aloca circa 8 milioane de euro pentru construcția și punerea pe picioare a acestei Academii, iar apoi va exista un buget anual în jur de 2-4 milioane de euro, după modelul existent la Sepsi și la Miercurea Ciuc. Urmează să punem în curând la punct ultimele detalii pentru a da drumul la treabă. Intenția este ca, în timp, să ducem o echipă și în liga a doua sau a treia din România. E rușinos că în țară nu găsești susținere pentru un asemenea proiect. Totuși, există o explicație. În Ungaria, oamenii care bagă bani în fotbal nu sunt arestați a doua zi, iar primăriile din localitățile unde există sport de performanță sunt obligate să contribuie cu două milioane de euro la bugete. În schimb, la noi îți caută o problemă până ajungi la închisoare.

EXCLUSIV Sorin Cigan anunță un proiect spectaculos în România, după modelul Hagi - Viitorul: „Guvernul maghiar dă 8 milioane de euro”
  • Premierul maghiar Viktor Orban încadrat de șeful UEFA, Alexander Ceferin (stânga), și de președintele federației de la Budapesta, Sandor Csany

- Vă așteptați să existe comentarii aprinse pe această temă, cum s-au născut și în jurul celor de la Sf. Gheorghe și Ciuc? 
- Precis vor exista! Dar suntem pregătiți să le înfruntăm, pentru că singurul nostru scop e să derulăm un proiect sănătos, profesionist. Vă mai dau un exemplu despre atenția acordată fotbalului în Ungaria ca să vedeți diferențele de abordare în domeniu. Lucrez în prezent la grupa U19 a lui Balmazujvaros, la vreo 80 kilometri de Oradea. Am condus până recent și echipa lor din liga secundă maghiară, unde există obligativitatea să ai un junior pe teren și încă unul pe bancă. Eu am folosit și câte opt-nouă puști într-o partidă, iar clubul câștiga astfel câte 30.000 de euro de la federație ca sistem de încurajare pentru faptul că dădeam credit tinerilor peste limitele impuse. Iar la finalul sezonului se plăteau toți acești bani, care reprezentau un câștig semnificativ.

Sorin Cigan: "Regretul vieții mele e că n-am lucrat cu Lucescu"

- Haideți să revenim la cariera de jucător! Ce antrenori v-au marcat traseul de fotbalist? 
- A fost nemaipomenită colaborarea la Bihor cu Mateianu, care era un vizionar. A intuit încă din anii '80 fotbalul modern de azi la nivel de tactică și organizare a jocului. Nu punea mare preț pe partea fizică, însă la Oradea a avut și șansa de a veni după Teașcă, un coșmar pentru noi. Ne alerga de ne săreau capacele, parcă ne pregăteam pentru atletism! Prin felul lui de a fi, nea Titi năștea și episoade amuzante sau inedite. Mi-aduc aminte că a vrut să-l dea afară pe un coleg căruia îi cam plăcea viața, Doru Mihuț. L-a reclamat la președintele onorific al clubului. Băiatul a aflat, a intrat nervos în vestiar peste Teașcă, pentru care singura salvare a fost să se baricadeze în toaletă! Mihuț l-a ținut un pic sub tensiune, lovea cu picioarele în ușă, vă dați seama ce circ a ieșit! Până la urmă, a plecat Teașcă și a rămas Mihuț.

EXCLUSIV Sorin Cigan anunță un proiect spectaculos în România, după modelul Hagi - Viitorul: „Guvernul maghiar dă 8 milioane de euro”
  • Cigan (al treilea din stânga, sus) în trupa Bihorului din 1985

- Pe Lucescu l-ați prins la Dinamo? 
- Cel mai mare regret e că n-am lucrat cu Lucescu, deși am fost în curtea lui Dinamo în '89. Mă întorceam cu Brașovul dintr-un turneu în Italia, iar cineva de la "câini" m-a așteptat în vamă la Moravița ca să semnez cu ei. Mă căuta și Steaua, așa că au preferat să mă abordeze de la graniță să nu aibă surprize ulterior. M-am trezit însă pasat la Victoria, prin nu știu ce înțelegeri de culise, Dinamo a preferat să-l păstreze pe Damaschin, așa că, în loc să intru în acel grup formidabil al lui Lucescu, am ajuns pe mâna lui Halagian, unul dintre cei mai slabi tehnicieni cu care am colaborat. N-am învățat absolut nimic de la el. Conducea doar prin relații și autoritate și avea jucători pe care-i folosea indiferent cum evoluau. Am prins doar vreo 12 partide la Victoria.

Sorin Cigan: "La 1-0 cu Italia, Ienei mi-a oferit singurele 46 de minute la națională" 

- După Oradea, Brașovul v-a dat cel mai mare impuls în carieră, nu? 
- Romică Pașcu, un conducător cu ștaif, mă știa de la Bihor, unde fusese președinte. M-a luat la Brașov într-un moment în care mă certasem la Oradea cu antrenorul Ștefan Coidum, mă mai și lucrau unii pe acolo, iar mutarea mi-a prins bine. Pe bancă era Costică Ștefănescu, iar în lot se aflau nume importante, precum Avădanei, Terheș, Barbu, Naghi sau Ștefan Vasile. Au avut încredere în mine, am dat goluri, mi-au făcut și un contract bun, iar în primăvara lui '89 m-a convocat Ienei în premieră la echipa națională.

- Unde ați și debutat în celebrul România - Italia 1-0, un amical de gală disputat la Sibiu! 
- Am jucat repriza secundă. Au fost singurele mele minute la prima reprezentativă, la care am nimerit într-un vestiar fabulos, cu Hagi, Lăcătuș, Klein, Sabău, Bumbescu, Rednic, Gică Popescu. Am și acum acasă niște filmări interesante de la acel joc, chiar din cabina naționalei. Apropo de Hagi, care, după mine, se numără între primii zece fotbaliști din lume all-time: cum e posibil ca FRF să-l ignore pentru acea festivitate de la tragerea la sorți pentru Euro 2020? Și pe el, și pe Ienei, și pe Lucescu, și pe Pițurcă, și pe Dinu, oameni care ar fi înnobilat evenimentul din partea României!

EXCLUSIV Sorin Cigan anunță un proiect spectaculos în România, după modelul Hagi - Viitorul: „Guvernul maghiar dă 8 milioane de euro”
  • Alături de Lăcătuș în vestiarul naționalei, după singurul meci disputat pentru "tricolori", victoria cu 1-0 contra Italiei la amicalul de la Sibiu din 1989

Sorin Cigan: "Fractura de peroneu mi-a blocat transferul în Elveția" 

- Ați evoluat după Revoluție exclusiv în Ungaria, până în 1997. La care club v-a mers cel mai bine? 
- În primul an la Ujpest am cucerit Cupa Ungariei, performanță repetată cu Ferencvaros. La Ujpest am pățit însă și un necaz cu o accidentare urâtă, fractură de peroneu și leziune la ligamentele de la gleznă, chestiune care mi-a blocat un transfer ca și făcut în Elveția, la Lucerna. Îmi dădeau salariu de 12.000 de franci, 100.000 la semnătură, plus 500.000 la club. Ar fi fost cel mai consistent contract cin carieră.

"Am cetățenia maghiară grație faptului că am jucat vreo opt ani în Ungaria. Nu am nimic de pierdut. De exemplu, dacă mâine vreau să plec în America, îmi iau bilet și mă urc în avion, n-am nevoie de nicio viză" 

"Am fost un copil sărac, am suferit, tata a murit când aveam 13 ani, dar mama, fratele și sora m-au încurajat să merg la fotbal. La 17 ani jucam deja în liga secundă și am promovat cu Oradea în prima divizie. Am muncit mult ca să-mi fac un drum în sport" 

"Am încasat multe cartonașe roșii la viața mea, pentru că eram un jucător destul de agresiv. Îmi dădeam sufletul pe teren, nu suportam banca de rezerve, iar la antrenamente mă pregăteam de-i uimeam pe toți" 

"La Veneția, unde ajunsesem în 1989 într-o scurtă plimbare cu Brașovul la capătul unui turneu în Italia, președintele Romică  Pașcu era să facă infarct din cauza mea. La un moment dat, am rămas mai în urmă, iar colegul Vasile Ștefan a strigat în glumă că am dispărut. Că am fugit! S-a panicat nea Romică, era foarte vigilent" - Sorin Cigan

98 de partidea evoluat Sorin Cigan în prima divizie din România (18 goluri), în timp ce în Ungaria a bifat 69 de meciuri (16 goluri)

Sorin Cigan a refuzat să semneze cu Lazio! 

În 1989, cu 6 luni înainte de căderea comunismului, Cigan a avut șansa de a se transfera în Italia, dar a refuzat o ofertă spectaculoasă: 

"A existat o propunere concretă de la Lazio, cu salariu, casă, masă, mașină. Fusesem în turneu cu Brașovul, jucasem un amical cu ei, iar în zilele următoare discutam deja despre un transfer. Urma să evoluez un sezon la un satelit, Montemario, iar apoi să trec la Lazio. N-am acceptat însă pentru că eram ofițer din perioada petrecută la Victoria și nu-mi doream să creez probleme familiei. Dacă aș fi intuit că va pica Ceaușescu peste jumătate de an, n-aș fi ezitat". 

În Serie A, Cigan putea deveni coleg în acea perioadă cu Cristiano Bergodi, ex-antrenor Steaua/Voluntari, însă și cu alte două figuri notorii, neamțul Riedle și uruguayanul Ruben Sosa.

6,5 milioane euro la Sepsi și Csikszereda 

Oradea ar fi al treilea pol din România în care Guvernul de la Budapesta ar investi masiv în fotbal. Primele două locuri sunt Sepsi Sf. Gheorghe (L1) și Csikszereda (L2). În noiembrie 2018, autoritățile de la Budapesta confirmau într-un răspuns pentru GSP faptul că, împreună, cele două cluburi au primit finanțare de 6,4 milioane euro. 

Cu aproape 57.000 de suflete, Oradea se află pe locul 3 în România la capitolul numeric al etnicilor maghiari răspândiți pe teritoriul țării, după Tg. Mureș (70.000) și Cluj (60.000).

CV Sorin Cigan:

  • Data nașterii: 29 mai 1964, Tușnad 
  • Post: atacant 
  • A jucat la: FC Bihor ('81-'84, '85-'87, '90), UTA ('84-'85), FC Brașov ('88-'90), Victoria ('89), Szeged ('91, '96-'97), Ujpest ('91-'92), Ferencvaros ('92-'93), Vasas ('94), Stadler ('94), Kabai ('95), Sopron ('95-'96)  
  • Palmares: 2xCupa Ungariei (Ujpest '92, Ferencvaros '93) 
  • Meciuri/goluri echipa națională: 1/0 
  • A antrenat pe: Tricotaje Ineu, UTA, Arieșul Turda, Avântul Reghin, Liberty Salonta, Bihorul Beiuș, CSM Sighet

Vezi și: 

VIDEO EXCLUSIV Detalii șocante din vestiar la un meci aranjat de Mircea Lucescu: „A intrat și ne-a zis că trebuie să dea gol Cami în minutul 1, ăla în minutul 10…”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Primul chix pentru Rapid în mercato? „Sunt fericit aici, nu plec în altă parte”
Superliga
Primul chix pentru Rapid în mercato? „Sunt fericit aici, nu plec în altă parte”
Simona Halep a pierdut la dublu, în a treia zi a World Tennis League
Tenis
Simona Halep a pierdut la dublu, în a treia zi a World Tennis League

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (34)
112914666315881
Gargantua Egor  •  10 Ianuarie 2020, 03:47

Danut Ognean , mai pune si tu mana pe carte , mai fa si tu un cornet pentru seminte , ceva...Bai suporteru' Ardeului, se striga "forzza " ! Vrei tu sa te dai mare, dar bubui !!! Buuuuum! Poc ! Ai facut " tzica " ! Forzza Steaua , forzza GIGI !

dubluv
dubluv  •  09 Ianuarie 2020, 22:25
Postat de catalynn pe 09 Ianuarie 2020, 17:23

Cred ca este genul de discuție purtată in ultima perioada și despre Piturca. Hala ca și Piți a avut “ochi” pt talente, a știut ce și de unde sa aducă, pt asta tot respectul. Acum dacă a fost la fel de bun și ca antrenor efectiv e discutabil, iar asta e aspectul la care se referă orădeanul. Hala era gen Tadici, prea coleric pt a fi un bun pedagog. Jenei pe de alta parte a fost și rămas un mare domn, nu cred ca ii poate contesta cineva aceasta calitate.

nu prea ai dreptate. Halagian a fost si un bun pedagog, gandeste-te ca el putea sa il tina in priza pe Dobrin, un jucator pe cat de talentat pe atat de capricios. Despre valoarea lui Halagian le fel cred ca e cel putin discutabil, sa nu uitam ca a castigat titlul cu o echipa mica (FC Arges) la 32 de ani (cred ca a fost primul sau an ca antrenor). Si mai e ceva: Halagian juca in anii 70 cu fundasii in linie, fara libero, un lucru unic in lume atunci (sau oricum foarte rar). Nu mai este nevoie sa zic ca in zilele noastre TOATA lumea joaca cu apararea in linie...

luisharcsa
luisharcsa  •  09 Ianuarie 2020, 18:42
Postat de aius pe 09 Ianuarie 2020, 18:22

Cate articole de acest gen , ati vazut in presa ungureasca,fata de Romania?!

Eu citesc presa ungureasca, si sincer nu am vazut.Nu prea se ocupa de asa ceva.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează