Articol de Remus Dinu - Publicat joi, 18 ianuarie 2024 22:30 / Actualizat vineri, 19 ianuarie 2024 09:11
Fostul pilot Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a avertizat pentru cititorii Gazetei Sporturilor asupra unuia dintre principalele pericole la care șoferii se expun: vorbitul la telefon în timpul condusului, o greșeală care, potrivit studiilor din Statele Unite, provoacă 23% din accidentele auto.
Pentru Titi Aur, unul dintre cei mai experimentați specialiști auto din România, nu există jumătăți de măsură când vine vorba despre conversatul la telefon în timpul șofatului. O deprindere greșită și riscantă deopotrivă, pe care expertul în conducere defensivă încearcă să o combată printr-un discurs presărat și cu câteva note ironice.
„Cu vorbitul la telefon e foarte simplu. În afară de niște genii, de Napoleon și alți câțiva care puteau să facă mai multe lucruri în același timp, noi, muritorii de rând, facem un lucru principal și alte lucruri secundare.
Dacă eu stau în pat, mă uit la telenovele și mănânc și semințe, atunci 80-90% din capacitatea mea intelectuală se duce către uitatul la televizor, iar mâncatul de semințe este instinctiv. Dacă citesc o carte și scarpin și pisica, capacitatea de atenție este mai mult către cititul cărții și mai puțin către scărpinatul pisicii”, și-a început discursul reputatul fost pilot.
Titi Aur, discurs pentru șoferii care folosesc telefonul: „Creierul decuplează de la activitatea principală, condusul mașinii”
„Ce se întâmplă când conduc? Suntem de acord că, atunci când conduci, activitatea principală trebuie să fie condusul mașinii, da? Când iau telefonul, conducând mașina, în afara faptului că am o mână ocupată... Începi să vorbești la telefon cu Mărioara, care s-ar putea să-ți spună: «A murit mă-ta!» Ce se întâmplă în cazul ăsta? «O să spui: «Aoleu, cum adică?».
Sau când discuția duce către dragoste, sănătate, copii... Automat, creierul decuplează de la activitatea principală, condusul mașinii, la subiectul discuției. În momentul ăla, mintea noastră este atentă la discuție, cu sau fără mână pe telefon, iar mașina rămâne secundară.
Dacă am norocul să nu se întâmple nimic în fața mea, foarte bine. Ajung acasă și încep să mă gândesc: «Băi, dar oare când am trecut prin Piața Romană sau prin intersecția respectivă...?» Mintea mea a fost la telefon. Dar dacă am ghinionul ca în perioada aia să se întâmple ceva, intrăm la discuția despre cauza accidentelor.
Iar cauza «este două», să zic așa. Una, din punct de vedere juridic, alta din punct de vedere al condusului defensiv. Ăla care n-a păstrat distanța n-a păstrat-o pentru că era la telefon, dar o să spună doar că n-a apreciat bine distanța”.
Titi Aur: „Omul nu-și dă seama că vorbitul la telefon e foarte periculos!”
Titi Aur a concluzionat:
„Omul nu-și dă seama că vorbitul la telefon este foarte periculos! Dacă mai și scrii, dacă vrei să mai și citești și să mai vezi un filmuleț, asta deja duce la teribilism sinucigaș și îți asumi”, a spus Titi Aur, în interviul acordat Gazetei Sporturilor.
Când mergi pe stradă, trebuie să respecți 3 feluri de reguli: reguli de circulație, reguli de condus defensiv, care nu de fiecare dată sunt egale cu regulile de circulație, și reguli de bun simț!
- Titi Aur