Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat duminica, 14 februarie 2021 16:07 / Actualizat duminica, 14 februarie 2021 16:35
PNL, prin filiala de la Bistrița, l-a validat sâmbătă pe Adrian Crișan, fost mare campion la tenis de masă, ca propunere la funcția de președinte al Agenției Naționale Anti-Doping ♦ Funcția e ocupată acum de fostul arbitru Cristi Balaj ♦ Schimbarea impusă de PNL încalcă însă protocolul WADA ♦ Dacă decizia ar rămâne în picioare, România ar risca să nu mai fie lăsată să participe la competițiile internaționale și nici să organizeze vreo întrecere!
Împărțirea funcțiilor publice de către noul Guvern riscă să declanșeze o criză de proporții în sportul românesc.
Fitilul a fost aprins sâmbătă, cu o decizie a Partidului Național Liberal care încalcă protocoale internaționale și ar putea avea consecințe majore. E vorba despre schimbarea președintelui Agenției Naționale Anti-Doping. Iese Cristi Balaj, intră Adrian Crișan, conform dorinței PNL. Dar ce implică o asemenea schimbare? Toate detaliile, mai jos.
IMPORTANT: Numirile la șefia ANAD sunt politice, dar doar în ideea că funcția are rang de secretar de stat și aceste poziții sunt decise de partidele parlamentare, iar investirea se realizează exclusiv prin ordin semnat de prim-ministrul României
Ce s-a întâmplat sâmbătă
Organizaţiile PNL au formulat propuneri pentru funcţiile de secretari de stat, preşedinţi și vicepreşedinţi de agenţii, iar Biroul Politic Național al PNL a validat sâmbătă 72 de nume. Printre ele, și cel al lui Adrian Crișan - fost sportiv de referință, în tenis de masă, participant de 5 ori la Jocurile Olimpice. Crișan, originar din Bistrița, a fost propunerea organizației județene PNL Bistrița-Năsăud. Și ar urma să-l înlocuiască pe Cristi Balaj în fruntea ANAD foarte repede, în doar câteva zile, însă exclusiv prin ordin semnat de prim-ministrul României.
IMPORTANT: Cei numiți în aceste funcții nu sunt obligați să fie membri de partid. De altfel, nici Balaj nu a fost vreodată implicat în politică (deși a fost susținut de PSD), nici Crișan nu este în acest moment membru oficial al PNL, partidul care vrea să-i dea postul în cauză. Un alt exemplu este Eduard Novak, numit de UDMR ministru al sportului deși nu a făcut niciodată parte din partid
Primar Bistrița: „Îi urez mult succes lui Crișan la ANAD!”
Ioan Turc, primarul municipiului și, în același timp, președintele PNL Bistrița, a anunțat sâmbătă: "Multiplul campion național la tenis de masă, bistrițeanul Adrian Crișan, propunerea PNL BN pentru funcția de președinte al Agenției Naționale Anti-Doping (cu rang de secretar de stat), a primit validare unanimă în cadrul Biroului Politic Național al Partidului Național Liberal".
Primarul a continuat: "Este o recunoaștere și un imbold pentru toți sportivii care au, timp de decenii, rezultate deosebite fără a apela la substanțe interzise. De exemplu, Adrian Crișan adusese tenisului de masă din țara noastră prima medalie europeană după 52 de ani. Îi urez mult succes în asigurarea unui climat competițional curat pentru mișcarea sportivă din România!".
WADA se opune: „Procedura de numire a șefului ANAD trebuie să fie apolitică”
De aici apar însă problemele. Rocada Balaj - Crișan, forțată de o decizie politică, intră în coliziune cu regulamentele internaționale. Și poate provoca un adevărat cutremur în sportul românesc!
În regulamentul Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), semnat de toate țările - evident, și de România, e specificat clar că nu se acceptă imixtiunile politice. De niciun fel.
"O schimbare la nivel de guvern nu ar trebui să aibă niciun impact asupra activităților și operațiunilor respectivei organizații antidoping în scopul de a asigura continuitatea și sustenabilitatea programului național antidoping"
Statut WADA, updatat la 1 ianuarie 2021
Mai mult, tot WADA prevede că "Pentru a contribui la independența operațională a organizațiilor naționale antidoping, cadrul de reglementare la nivel național trebuie să asigure că mandatul conducerii nu depinde și nu este afectat de schimbările de la nivelul conducerii politice sau guvernamentale. În legea națională trebuie clar definite:
1. Procedura de numire a conducătorului NADO, care trebuie să fie transparentă, apolitică, la timp și bazată pe experiență și pregătire
2. Criteriile de numire
3. Durata mandatului și opțiunea reînnoirii"
Posibile consecințe: „Vom avea soarta Rusiei!”
Cristian Balaj e în temă cu situația și e convins că dacă decizia PNL va fi pusă în aplicare, WADA va lua măsuri dure împotriva României.
"Preşedintele PNL Bistriţa nu cred că are de unde să cunoască angajamentele României la nivel mondial, nu are de unde să ştie ce înseamnă această conformitate care se pierde imediat dacă WADA stabileşte că a avut loc o ingerinţă politică. În momentul în care ne dispare conformitatea, avem soarta Rusiei și știți ce a pățit Rusia, deși e un colos în comparație cu România. Mai exact, dacă pierdem conformitatea, sportivii noştri nu mai participă la nicio competiţie majoră - jocuri olimpice, campionat mondial, campionat european! Și nici nu mai avem voie să organizăm niciun eveniment sportiv internaţional", a declarat Balaj la TelekomSport.
În 2019, WADA a suspendat Rusia pentru 4 ani în urma mai multor cazuri de dopaj. Așa că sportivii ruși nu mai pot concura până în 2023 decât sub steag neutru, iar sancțiunea se aplică inclusiv la JO de la Tokyo și la CM din Qatar 2022!
ÎNTREBARE: Balaj nu a fost numit tot politic la ANAD? De ce în cazul lui nu au fost probleme?
Cristi Balaj este președinte ANAD din 2019 și are un mandat pe 5 ani. El a fost numit în această funcție pe vremea guvernării PSD, fără a avea vreo pregătire în zona antidopingului. A fost însă susținut politic, la fel cum se întâmplă acum cu Crișan.
Care e totuși diferența? Înlocuirea președintelui ANAD în timpul mandatului nu poate fi decât profesională. Adică un partid nu are voie să înlăture șeful Agenției pentru a-i atribui altcuiva acel post înainte de expirarea mandatului de 5 ani decât dacă sunt explicații solide de natură profesională - de exemplu: cazuri grave de dopaj acoperite de Agenție, lipsă de rezultate, neimplicarea în proiecte, scandaluri provocate, probe ascunse etc.
Balaj contraatacă: „Am fost ales de WADA, PSD doar a făcut scriptic numirea”
Fostul arbitru explică numirea sa de acum 2 ani: "La acel moment, înlocuirea șefului ANAD a fost o solicitare expresă făcută de WADA. De ce? Fiindcă fosta președintă, doamna Graziela Vâjială, a apărut într-un raport de investigație cu conotații negative, în urma căruia laboratorul antidoping de la București a fost închis.
Conform acelui raport, de exemplu, rezultatele anumitor teste fuseseră transformate din pozitiv în negativ. Iar WADA a fost fermă: România, aveți două variante! Prima, să o schimbați pe Graziela Vâjială și, până la numirea unui nou președinte, păstrăm conformitatea ANAD. A doua, nu o schimbați, iar noi declanșăm procedura de neconformitate!".
Vâjială a fost atunci scoasă în decor, mai exact i s-a oferit alt post, pentru că mai avea 2 ani de mandat la ANAD. Iar postul de șef ANAD a ajuns la Balaj. Acesta își continuă pledoaria: "Pe lista cu nume de posibili înlocuitori, listă trimisă de Guvernul României, am fost pus și eu, iar WADA a zis «Îl vrem pe Cristi Balaj». Probabil că au avut discuţii cu cei de la UEFA, le-a fost uşor să mă accepte pentru că aveam credibilitate, nu știu. Deci chiar dacă unii spun că eu am fost numit de PSD, WADA știe ce s-a întâmplat și de aceea n-a considerat atunci că a fost vorba despre vreo imixtiune politică".
2005 e anulîn care a fost înființată Agenția Națională Anti-Doping. De atunci și până în 2018, președinte a fost Graziela Vâjială. Succesorul ei este Cristi Balaj, numit în ianuarie 2019
Orban a refuzat dialogul cu GSP
Fiindcă o decizie exclusiv politică a Partidului Național Liberal se poate transforma într-un risc pentru sportul românesc, Gazeta Sporturilor l-a sunat pe președintele PNL pentru o reacție punctuală. Ludovic Orban n-a răspuns la apeluri și nici la mesajele pe care redacția i le-a trimis. În momentul în care Orban a preluat funcția de prim-ministru, el nu a operat nicio modificare în fruntea Agenției Anti-Doping, deși Balaj fusese numit la conducerea ANAD în ianuarie 2019, în timpul guvernării PSD.
"I-am scris un mesaj lui Ludovic Orban și i-am explicat ce riscuri își asumă România dacă se va produce această schimbare. M-a sunat imediat înapoi și am avut o discuție constructivă, a fost foarte interesat de subiect. Mi-a spus că va discuta cu persoanele în cauză, inclusiv cu cel de la Bistrița, care a făcut anunțul că Adrian Crișan va fi noul președinte ANAD. Am lucrat cu Orban în calitate de premier și știu că este foarte preocupat de sportul românesc"
Cristi Balaj, la Telekom Sport
Ce a însemnat Adrian Crișan în tenisul de masă
- e născut pe 7 mai 1980
- 19 titluri de campion în România, dintre care 10 în proba de simplu
- două titluri de campion în Germania
- un titlu de vicecampion al Franței
- în ianuarie 2006 a bifat cea mai bună clasare a sa, locul 10 în topul mondial
- în 2017 a câștigat Cupa ETTU cu formația franceză La Romagne
- a participat la 5 ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice: 2000, 2004, 2008, 2012 și 2016
- a ocupat locul 5 la Olimpiada de la Londra
- la finalul anului trecut s-a retras din activitate
În 2016-2017, Spania a fost somată de WADA
Din cauza politicului, și Spania a fost la un pas să primească sancțiuni dure din partea WADA. În 2016, Agenția Mondială a reacționat după ce prevederile Codului său nu au fost puse în aplicare în legislația națională a Spaniei și a dat un ultimatum pentru ca acest lucru să fie îndreptat.
La 17 februarie 2017, Consiliul de Miniștri spaniol a adoptat un Decret-lege regal, al cărui conținut este în conformitate cu Codul, pentru a-l încorpora în legislația spaniolă. Chiar și așa, WADA a somat Spania să adopte noua lege, prin intermediul Parlamentului, în cel mult o lună, altfel va declara Spania ca fiind neconformă cu Statutul WADA.