Articol de Decebal Rădulescu - Publicat luni, 07 decembrie 2015 17:01
La "Marie Curie". Secția se ridică la un standard șocant de adevărat. Din păcate, investiția e făcută cu bani privați. Din fericire, medicul care s-a ocupat e angajat al statului. Copiii mai au o șansă.
Cătălin Cîrstoveanu, 47 de ani. Șeful secției de Terapie Intensivă nou-născuţi de la Spitalul "Marie Curie". Călătorește mult. Din pasiune pentru meserie și pentru copii. Îi duce cu avioane de linie, că bani de la stat de unde, adică îi ţine în viață pînă pe pistele europene.
De acolo, salvări echipate adevărat preiau bebelușul și medicul și-i duc la spitalele care pot face intervenții chirurgicale imposibil de realizat la noi. Cînd a predat pacientul, Cîrstoveanu e cu misiunea deja îndeplinită. "Nu mi-a murit nici un copil."
Asta m-a impresionat mult din sutele de lucruri pe care știu că le face. Nu s-a lăudat niciodată. E un tip discret, nu-i place să apară la televizor și e certat cu sistemul în care lucrează. Certat poate că e mult spus, dar rebel e! În fine. Nu ăsta era subiectul. A fost nevoie să-l rog să-mi procure un medicament de "afară". M-am dus la el să-l iau.
Zice zîmbind: "Văd ca Tolo s-a apucat de investigații în spitale. E perfect! E foarte corect! Numai că vina nu e neapărat a medicilor. E a sistemului poate, dar și a legislației prost făcute. Nu vrei să intri să vezi cum arată o sectie de terapie intensivă de nivel american?". Zic: "Cum să nu?!". Intrăm în secţie. Toată lumea a văzut Războiul Stelelor. Cam așa și aici.
"Ministerul mi-a cerut să pun lumină pe mijlocul culoarului. Că așa e în norme. Le-am spus că nu mă interesează ce scrie în norme. Pe mine mă interesează pacientul. Viața lui. Le-am explicat că, din cunoștinţele mele, dacă un copil nu se odihnește din cauza luminii, pierde mult în lupta cu viața. În fine, sînt detalii medicale cu care nu vă plictisesc. Atenție, aici vorbim de bebeluși cu probleme extrem de grave. Orice detaliu e vital".
Lupta cu sistemul
-Și cum i-ați liniștit?
-Explicîndu-le medical. Au înțeles și asta m-a bucurat.
-Văd că fiecare copil e intr-o rezervă.
-Și asta mi-au cerut. Să fac un fel de hală. Le-am spus că nu pot face așa ceva. Fiecare bolnav are nevoile lui. Nu amestecăm lucrurile. Microbii. Și mai e ceva la care țin enorm în povestea asta. Eu lucrez foarte mult și cu mamele. Le las de multe ori singure cu bebelușii lor. Nu vă imaginați cît contează. Enorm. E un soi de a doua naștere.
-Apropos de microbi și infecții...
-Adevărul e unul singur. În orice spital sînt microbi. Dar e foarte important, ca medic, să faci tot ce poți să stopezi povestea asta. Ceea ce se pare că nu s-a făcut în cazul pacienților de la Colectiv. Sau n-a existat logistică. Credeți că Schumacher n-are infecții la ce perioadă a stat intubat? În lume, statistica spune că infecțiile intraspitalicești sînt între 3 la sută și 50 la sută. La noi, în România, între 3 și 12 la sută.
Soluția de igienizare a unui bebeluș, 5000 de euro pe an
-Înțeleg, dar să speli bolnavii arși în aceeași cadă...
-O secundă. Aici e marea problema. N-ai cum să faci așa ceva. Îmi pare rău, sînt colegi de-ai mei, dar mi se pare inuman să se întîmple asta. Am fost în spitale de la noi în care era o singură chiuvetă pe terapie intensivă. Așa ceva e inadmisibil. La mine, doamnele care fac igienizarea sînt extrem de importante. Importante ca și noi, medicii. Știți cît mă costă pe mine igienizarea unui pacient? 5.000 de euro pe an. E vorba doar de substanța cu care îl spăl pe corp.
De modul în care te speli pe mîini depinde viața pacientului
-Dar igienizarea rezervelor?
-Aici am prevăzut totul de la început. Pereții au un tapet special. Ventilația , atunci cînd se dechide ușa, împinge aerul din încăpere afară. Să scoată microbii.
-În chiuveta asta cine se poate spăla?
-Și aici a fost o discuție. În primul rînd, fiecare boxă are chiuvetă. Da. Sînt adînci. Așa le-am vrut pentru ca atunci cînd te speli să te afunzi puțin în ea. Așa, mai adîncă, nu mai există riscul să sară stropi cu microbi. E un lucru fantastic de important.
-Mi se par niște detalii greu de imaginat.
-Sînt lucruri de care depind viețile copiilor. Aici, consumabilele costă enorm. Un medic se spală pe mîini în fiecare zi de zeci de ori. Poate sute. Știți, copilul din fața noastră e intubat și are drene în 5 locuri. Acum e sedat. Cum va imaginați că s-ar fi putut face treabă corectă altfel. Avem un filtru special menit să ferească și personalul de bacterii.
Două milioane de euro tot ce vedeți
-Cît costă spitalul o singură rezervă dotată așa?
-Aici vorbim de o investiție privată. O fundație mare din România a plătit. Cu două milioane de euro am făcut tot ceea ce vedeți. De jos pînă sus. OK. De la un punct am început să primim și alte donații pentru diverse aparate. Unul din marile semne de întrebare ale celor care au făcut controlul atunci cînd am inaugurat secția a fost: Cum te-a costat doar atît? Le-am spus: uite așa! Atît a costat. Și le-am arătat documentele. Pentru că eu m-am ocupat de la prima cărămidă pusă aici pînă la ultima seringă cumpărată. Și mi-am atras mulți dușmani, dar nu mă interesează. Sînt colegi de-ai mei cărora nu le convine, probabil, dar adevărul e unul singur. Astea sînt costurile. Am 27 de rezerve așa cum ați văzut-o pe aceasta. În fiecare dintre ele, dacă un chirurg vrea să facă o intervenție, poate să o facă fără probleme. Mediul e perfect steril.
-Ministerul nu v-a ajutat în nici un fel?
-Ba da! Cînd au văzut că se poate, m-au ajutat și ei. Imaginați-vă că aparatura dintr-o singură rezervă costă în jur de 50.000 de euro. De exemplu, Patriarhia Română s-a implicat și ea. În urmă cu cîteva luni a oferit banii necesari pentru achiziționarea unei aparaturi foarte importante. Ne-au dat 20.000 de euro. Oricum, vreau să nu fiu înţeles greșit. Am vrut doar să vă arăt că nu peste tot e așa cum ați prezentat voi. Adevărul e undeva la mijloc. Sînt sigur că medicii de la noi n-ar face greșeli dacă spitalele ar fi dotate corespunzător. Aici vorbim de ceea ce e omenește posibil. Și mai e un lucru esențial. Banii folosiți aici au venit din mediul privat. Adică au avut o țintă precisă. Dacă-i cheltuiești acolo unde trebuie și așa cum trebuie, n-are cum să nu fie bine.
Tripleții aduși cu septicemie
La un moment dat discuția a fost întreruptă cîteva secunde. A citit de pe o foaie pe care a primit-o de la o colegă. A zîmbit şi i-a spus: pare că rămîne cu noi! Doctorița a plecat și apoi a explicat. "Am primit tripleți de la o maternitate din București. Nu-i dau numele. Toți cu septicemie. Adică infecții. Adică igienă precară în maternități. Sînt zeci de cazuri. Unul a murit. Unul e mai bine începînd de ieri, celălalt, căruia tocmai i-am văzut analizele acum, vrea și el să trăiască. Merge spre bine."
Construiește un spital și la Constanța
Secția de terapie intensivă de la "Marie Curie" va avea o clonă la Constanța. Tot Cătălin Cîrstoveanu se va ocupa de proiect. De sus pînă jos. Banii vor veni din privat, dar doar cu condiția ca el să se ocupe de tot ceea ce urmează a fi făcut acolo.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”