Articol de Remus Dinu, Bogdan Sorocan (video) - Publicat duminica, 09 mai 2021 08:49 / Actualizat duminica, 09 mai 2021 09:25
Ion Țiriac, unul dintre numele mari din istoria sportului românesc, împlinește astăzi 82 de ani. Afaceristul își serbează ziua la Madrid, turneul pe care îl deține având programată finala în această după-amiază.
În urmă cu două săptămâni, Ion Țiriac a acordat un interviu în exclusivitate pentru GSP.ro, în care a vorbit, printre altele, și despre o problemă delicată: orientarea tinerilor către sportul de performanță. Afaceristul solicită implicarea unor ministere esențiale pentru redresarea sportului.
Ion Țiriac: „Sportul a ajuns zero în România”
„Sportul, în ziua de azi, e zero în România. Dacă sportul are un buget egal cu zero, e ca și cum n-am exista. Fără sport, nu știu unde ne ducem. Dintr-o țară care era în primele 10 în 2000 și putea sta la masă cu toată lumea, am ajuns, ca în alte domenii, la coada Europei, dacă nu la coada mondială!
Sportul n-are legătură doar cu datul cu piciorul în minge, are legătură cu sănătatea, cu educația. Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și MTS ar trebui să fie împreună și să se gândească la acest tineret care nu numai că nu știe să mai fugă, dar nu știe să mai meargă! Nu mai avem condiții. Nu spun doar de sportul olimpic sau de sportul de performanță, ci și de sportul de masă, care la noi nu mai există.
Am spus întotdeaua. Nu absolut tot din perioada comunistă a fost rău. În perioada aia, tânărul era obligat să facă sport”, a declarat Țiriac, în exclusivitate pentru GSP.ro.
Bornele lui Ion Țiriac
- Data nașterii: 9 mai 1939, Brașov
- Debut în turneele profesioniste de tenis: 1968
- Anul retragerii: 1979
- Victorii/înfrângeri simplu: 151/159
- Cea mai bună performanță Grand Slam simplu: „sferturi" Roland Garros (1968)
- Victorii/înfrângeri dublu: 293/140
- Număr titluri dublu: 22
- Cea mai bună performanță Grand Slam dublu: câștigător Roland Garros (1970, cu Ilie Năstase)
- Între 1958 și 1964 a fost membru al echipei de hochei pe gheață a României, cu care a participat la JO de iarnă Innsbruck și la CM
- A jucat trei finale de Cupa Davis, toate pierdute în fața SUA, cu Ilie Năstase partener: 1969, 1970, 1972
- A fost manager și antrenor al unor mari tenismeni: Ilie Năstase, Guillermo Vilas, Henri Leconte, Boris Becker, Marie Joe Fernandez, Steffi Graf, Marat Safin, Anke Huber, Goran Ivanisevici
- A devenit primul român din istorie a cărui avere a depășit bariera unui miliard de euro în Topul Forbes