GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  DECES

Lascăr Zamfirescu, ultimul coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai, a murit, la 98 de ani » Legături cu sportul în tinerețe

Lascăr Zamfirescu, în dreapta, alături de Regele Mihai. Sursă foto: tineretanrm.wordpress.com
Lascăr Zamfirescu, în dreapta, alături de Regele Mihai. Sursă foto: tineretanrm.wordpress.com

Articol de GSP - Publicat joi, 28 mai 2020 00:05

Lascăr Zamfirescu, ultimul coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai I, a încetat din viață miercuri, la vârsta de 98 de ani.

Acesta era ultimul supraviețuitor al cunoscutei Clase Palatine, clasa specială pe care Regele Carol al II-lea al României a solicitat-o în anii '40 pentru educația fiului său. Conform Historia, din ea făceau parte elevi din toate clasele sociale (intelectuali, țărani, copii de funcționari).

Lascăr Zamfirescu s-a născut pe 23 mai 1922, la Berlin. Acesta a fost fiul diplomatului Alexandru Zamfirescu și nepotul scriitorului Duiliu Zamfirescu. Potrivit Libertatea, Lascăr Zamfirescu a început şcoala în Olanda, într-o instituţie religioasă, continuându-şi copilăria în capitalele mai multor ţări, precum Brazilia şi Portugalia, unde tatăl său era trimis ca reprezentant al României.

Lascăr Zamfirescu, legături cu sportul

Deși dovezile istorice sunt aproape inexistente, Lascăr Zamfirescu a avut legături cu sportul, fiind extrem de activ în tinerețe. Într-un interviu acordat în 2018 pentru „Organizaţia de tineret a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei”, Lascăr Zamfirescu vorbea despre pasiunea sa pentru călărie și mașini, hobby pe care îl împărtășea cu Regele Mihai. 

„Eu îl adoram pe tata. Călăream amândoi. În Brazilia am făcut multe sporturi. Îmi aduc aminte de câteva drumuri cu el. 

(...) Sigur, e un subiect şi acesta… Conduceam bine. Am avut odată un accident, când mi-am rupt piciorul, dar nu eram eu vinovat”, spunea Lascăr Zamfirescu, potrivit sursei citate

Familia Regală: „România pierde un tezaur viu al istoriei contemporane”

„Majestatea Sa Custodele Coroanei a aflat cu mare tristeţe de trecerea la cele veşnice a ultimului coleg de Clasă Palatină al Regelui Mihai I, domnul Lascăr Duiliu Zamfirescu”, a informat miercuri pagina de Facebook a Familiei Regale a României.

„După întoarcerea Regelui Mihai, cei doi au reluat legăturile, Lascăr Zamfirescu fiind devotat regelui şi prietenului său până la capăt. Prin trecerea sa la cele veşnice, România pierde un tezaur viu al istoriei contemporane şi ultimul prieten din tinereţe care l-a cunoscut pe Regele Mihai în anii formării sale educaţionale” - Familia Regală a României

  • Regele Mihai a fost cel de-al patrulea monarh al României, domnind în perioadele iulie 1927-iunie 1930 și septembrie 1940-decembrie 1947. Regele Mihai a decedat marți, 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani.

VIDEO. Retro GSP. Pe 8.04.1972, România învingea cu 2-0 Franța, într-un amical pe „23 August”

Vezi și:

Fotografie cât o epocă! » Regele Mihai și Prințul Philip într-o imagine antologică de acum 90 de ani

EXCLUSIV GSP a dialogat cu stră-strănepoata lui Alexandru Macedonski, poetul îndrăgostit de ciclism

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Superliga
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close