Articol de GSP - Publicat luni, 27 aprilie 2020 08:59
CERNOBÎL. Pe 26 aprilie 1986, în urmă cu 34 de ani și o zi, la ora locala 01:23, reactorul numărul patru al Centralei Atomoelectrice de la Cernobîl a explodat, cauzând cel mai mare dezastru nuclear din istorie.
În aprilie 1986, fosta handbalistă Mariana Tîrcă (57 de ani) evolua pentru Știința Bacău, echipă care urma să joace în Cupa Campionilor Europeni contra echipei Spartak Kiev.
Chiar în ziua exploziei care a schimbat cursul vieții în Uniunea Sovietică, Mariana Tîrcă se afla la Kiev, unde Știința Bacău urma s-o înfrunte pe Spartak. La 34 de ani de la acel tragic eveniment, Tîrcă a povestit ce s-a întâmplat cu ea în acele zile.
Mariana Tîrcă: „Nu era nici țipenie de om în Kiev”
„Pe străzile din Kiev era o atmosferă apăsătoare și nu înțelegeam de ce. Nu trecea nimeni. Nici țipenie de om! Noi am fost expuse atunci, dar nu am realizat la acel moment.
Ne-am dat seama că ceva e în neregulă abia în momentul în care am văzut că partida urma să fie condusă de o cuplu de arbitri din Uniunea Sovietică, ceea ce nu era în conformitate cu regulamentul. Arbitrii delegați inițial refuzaseră să mai vină la Kiev”, a spus Mariana Tîrcă, la TV Digi Sport.
Mariana Tîrcă: „Hainele au fost îngropate”
„Când am revenit în România, lucrurile personale ne-au fost băgate într-un beci, la întuneric, ni le-au dat înapoi după multe săptămâni, îmi amintesc.
Alte lucruri, hainele, au fost îngropate. Ne-au dus la Iași, la un institut și ne-au măsurat gradul de radioactivitate folosindu-se de firele de păr. Acel control și tot ce se întâmplase ne-a distras puțin de la tensiunea returului. Apoi, după retur, ne-au băgat direct în carantină, am stat mult timp izolate” - Mariana Tîrcă
Cernobîl '86, cel mai mare dezastru nuclear din istorie!
- a avut loc pe data de 26 aprilie 1986, la 1:23 noaptea
- suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane
- Cei 45.000 de locuitori din Pripiat, oraşul aflat la doar 1,5 kilometri de centrala de la Cernobîl, au fost evacuati abia la 36 de ore de la producerea accidentului, în după-amiaza zilei de 27 aprilie 1986
- până în 5 mai, toţi cei care locuiau pe o rază de 30 km în jurul reactorului avariat au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele, iar în decurs de 10 zile, în total 130.000 de persoane din 76 de localităţi au fost evacuate, iar teritoriul respectiv a fost declarat zonă de excludere.
- raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății, a atribuit 56 de decese directe (47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian) și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer
- Actualul Belarus a fost ţara cel mai grav afectată de dezastrul de la Cernobîl, deoarece pâna la 70 % din precipitațiile radioactive au căzut pe teritoriul său, dar în total peste 5,5 milioane de persoane, ucraineni, belaruşi şi ruşi, au avut de suferit în urma catastrofei, iar o mare parte dintre ei locuiesc în continuare în zonele contaminate, conform autorităţilor ucrainene
- a fost declarat cel mai mare dezastru nuclear din istorie, iar estimările sunt că la nivel mondial au murit aproape 1,5 milioane de oameni din cauza radiațiilor provocate de explozie.