Articol de Sergiu Alexandru, Remus Dinu - Publicat duminica, 03 martie 2024 16:53 / Actualizat duminica, 03 martie 2024 17:53
Monica Iagăr, 50 de ani, fostă campioană la săritura în înălțime, medaliată cu aur la Campionatele Europene din 1998, a intrat în politică. Fosta atletă și-a început deja campania pentru AUR și a primit un rol care-i conferă o vizbilitate crescută.
Concret, Iagăr, printre altele fostă șefă a Clubului Sportiv Dinamo, va fi pe lista Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile europarlamentare programate vara aceasta, pe 9 iunie. Iar implicarea acesteia în viața partidului e una foarte pronunțată în ultimele săptămâni.
Monica Iagăr, pe lista AUR la alegerile europarlamentare din vară
Monica Iagăr a participat în ultimele zile la o masivă campanie de strângere de semnături. Atât pe străzile Capitalei, cât și în țară. În week-end, de exemplu, fosta săritoare în înălțime a fost prezentă la Brăila pentru a-și prezenta programul în fața alegătorilor.
„E vremea să fim uniți, uniți pentru o țară liberă”, a scris Monica Iagăr pe Facebook zilele trecute, după ce a participat la o acțiune a partidului în București.
VIDEO. Monica Iagăr, în lacrimi, a făcut campanie lângă tribuna-fantomă care a „înghițit” 5 milioane de euro
Fostă campioană europeană la atletism, Monica Iagăr a fost prezentă la finalul lui februarie în complexul „Iolanda Balaș” din Capitală, arena ce-i poartă numele unei foste sportive de mare prestigiu a României.
Arena de atletism de lângă ștrandul Tineretului a început să fie modernizată în urmă cu mai bine de 15 ani. Lucrările de acoperire a tribunei principale sunt nefinalizate.
Pe acel stadion, ar fi trebuit să fie construită în urmă cu mai mulți ani o tribună în care s-au investit, între 2005 și 2010, aproximativ 5 milioane de euro. Construcția nu s-a finalizat nici până în zilele noastre. Aflată în campanie, Iagăr a mers la complexul în paragină, unde a izbucnit în plâns:
„Lacrimi pentru distrugerea unui vis”, și-a descris ea demersul, continuând: „Iolanda Balaș a iubit România. Eu voi iubi România până la capăt”.
Ce se întâmplă cu tribuna „Iolanda Balaș Soter?”
Sunt aproape 15 ani de când uriașul spațiu de beton din curtea Federației Române de Atletism se află în aceeași stare. Tribuna a început să ruginească, să se degradeze, și nimeni nu a mai mișcat de ani buni un deget pentru a îmbunutăți lucrurile.
Respectiva construcție a reprezentat proiectul de suflet al regretatei Iolanda Balaș, care plănuia să transforme baza atletică „Tineretului” într-una modernă, care să poată găzdui competiții de anvergură. Mai ales că Stadionul Naţional din complexul „Lia Manoliu” fusese demolat, iar atleţii români se plângeau constant că nu mai au unde să se pregătească pentru concursurile internaţionale.
Lucrările au început în 2005, dar nu s-au terminat nici în ziua de azi.
Libertatea a vizitat șantierul în 2020, realizând un reportaj intitulat sugestiv: „Mortul de beton din curtea atletismului românesc”.
Potrivit sursei citate, proiectul început în 2003 a fost gândit în așa fel încât viitorul complex să aibă în jur de 3000 de locuri, spaţii de cazare şi recuperare, zone pentru presă, cabine de comentariu etc. Lucrările, efectiv, au început în 2005. S-a lucrat, cu pauze, până în 2010, când acestea au fost sistate definitiv.
Viața mi-a oferit tot ce mi-am dorit. Mai am doar o singură dorință: să trăiesc atât cât să văd stadionul de atletism terminat. Este proiectul meu de suflet, pentru care am muncit enorm.
- Iolanda Balaș, pentru Gazeta Sporturilor, în 2015, cu un an înaintea decesului
Monica Iagăr în sportul românesc
- În 1998, cel mai bun al carierei, a cucerit aurul la Campionatul European în Sală de la Valencia, dar și la Europenele de la Budapesta;
- A participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, în 2000 și în 2004;
- Este multiplă campioană națională și deține recorduri atât în sală, cât și în aer liber;
- Din 2016 până în 2017, a ocupat funcția de președinte al CS Dinamo;
- În 2004, a fost recompensată cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a;
- Iagăr a absolvit Academia de educație și Sport din București (1997) și este doctor in științele educației și sportului (2010);
- În 1996, a fost suspendată pentru dopaj