Articol de GSP - Publicat miercuri, 06 aprilie 2016 20:20
Ion Țiriac și-a pus toată averea într-o fundație offshore din Panama, din care mai face parte și fostul director executiv al Daimler, Klaus Mangold, producătorul limuzinelor Mercedes.
Ceilalți trei membri ai fundației sunt: Rodica Țiriac – sora afaceristului, fiul acestuia – Ion Alexandru Țiriac și Nicolai Mîndrilă – avocatul și partenerul tradițional al fostului tenismen.
Sora fostului tenismen, Rodica Țiriac, figurează în e-mailurile avocaților ca persoană de contact pentru rezolvarea problemelor birocratice în relația cu băncile.
Ion Țiriac, 76 de ani, este gazda permanentă a lui Klaus Mangold pe domeniul său de vânătoare de la Balc și merg împreună la întâlniri oficiale.
Ambii au apelat la casa de avocatură Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului global Panama Papers. Documentele arată că Mangold și familia Țiriac sunt membri într-o fundație privată din Panama, fundație care a devenit beneficiarul final al marilor afaceri derulate în România de fostul sportiv.
Avocatul lui Țiriac, Nicolai Mîndrilă, spune că fundația este practic testamentul financiar al omului de afaceri. "Puma Foundation este o fundație pentru clauză de moarte. Tot ce înseamnă patrimoniul lui Ion Țiriac se închide în Puma Foundation. Asta înseamnă că orice tranzacție se închide, în final, în Puma Foundation. Fondator unic al fundației este Ion Țiriac. Toți ceilalți care apărem acolo, eu, Rodica Țiriac, Klaus Mangold avem aceeași poziție, membri ai consiliului director, avem atribuții îndeobște după moartea acestuia. Dacă până atunci nu o dizolvă… (n.r.- râde). Acolo se va împărți totul, în funcție de cum dispune în ultima scrisoare beneficiarul în viață. Dispozițiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are Ion Țiriac", a explicat acesta pentru RISE Project.
Țiriac a comercializat în România automobilele produse de corporația Daimler, inclusiv marca Mercedes, încă de la începutul anilor 90. În 2003, afaceristul român l-a cooptat pe executivul german în consiliul de strategie al unei agenții guvernamentale ca să stimuleze investițiile străine în România, mai scriu jurnaliștii de la RISE Project.
reacția lui ion Țiriac
Omul de afaceri a comentat implicarea sa în scandalul Panama Papers în cadrul unui interviu la Realitatea TV.
"După 50 de ani, am fost acum o lună în Panama. Mi-a fost recomandat să fac holdinguri în Panama pentru că din punct de vedere fiscal sunt mai avantajoase. Ce să fac eu în Panama cu conturi? Conturile mele sunt în Europa. În Panama am fundația care îmi convine foarte mult pentru că nu poate să mi-o atace nimeni.
Fiecare plătește taxele acolo unde face banii. În România ai voie să ai conturi în afara țării. Profitul trebuie să-l declari și plătești cei 16%. Ce fac în România plătesc în România, ce fac în SUA plătesc în SUA, plătesc și în Olanda, și în Cipru. În Panama am un holding facut cu zeci de ani în urmă, dar nu am nicio treabă cu taxe și beneficii. Nu plătesc taxe, cum nu aș plăti taxe nici în Anglia", a declarat Țiriac.