Articol de GSP - Publicat luni, 15 iunie 2015 14:42
În timpul în care a fost încarcerat, George Copos a scris mai multe cărți, care i-au redus numărul de zile de închisoare. Unele dintre aceste lucrări au fost contestate pentru plagiat, iar Universitatea București a dat azi un prim răspuns.
Universitatea București a decis astăzi că George Copos este suspect că ar fi plagiat conținutul cărții "Alianțe matrimoniale în politica principilor Țării Românești și Moldovei între secolele XIV-XVI" și nu ar fi procedat ca într-un caz de copy-paste clasic.
Redăm mai jos comunicatul integral al Comisiei de Etică a Universității din București
Comunicat al Comisiei de Etică a Universității din București
Comisia de etică a Universității din București a realizat examinarea preliminară a sesizării domnului Cătălin Parfene, membru al comunității academice a Universității din București, autorul lucrării de disertație „Domnii Țărilor Române și Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)" susținută în 2005, la Facultatea de Istorie, privind două chestiuni: suspiciunea de plagiat referitoare la volumul „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV și XVI", apărută sub semnătura domnului George Copos, la editura Niculescu în 2014 și conduita academică a profesorului emerit Stelian Brezeanu, coordonator științific al lucrării sale de disertație și prefațator al volumului semnat de domnul George Copos.
Comisia a constatat că examinarea suspiciunii de plagiat cere o expertiză de conținut și nu numai de formă, ca în cazul plagiatului comun, gen copy-paste. Numărul mare de similitudini, de mai multe tipuri, a justificat această decizie. De aceea, Comisia de etică va solicita înființarea unei comisii de experți care va examina cele două lucrări din perspectiva suspiciunii de plagiat. Rezultatul expertizei și eventualele sale consecințe vor fi făcute publice.
Comisia de etică a constatat, în urma primirii informațiilor cerute Administrației Naționale Penitenciarelor, căreia îi mulțumește pentru promptitudinea răspunsului lămuritor, că există o imperfecțiune majoră a cadrului legislativ privind reducerea pedepsei deținuților care realizează și publică lucrări științifice în regim de detenție. Faptul că girul unui profesor universitar, dar și că publicarea unei lucrări la o editură acreditată CNCSIS sunt considerate suficiente pentru ca o comisie a penitenciarului formată din nespecialiști să decidă că lucrarea publicată are caracter științific, mărește arbitrarul deciziei, dar permite reducerea substanțială a pedepsei. În lumea academică a cercetării, caracterul științific al unei lucrări este acreditat mult mai profesionist și cu instrumente mai rafinate. Comisia de etică solicită Universității din București să ceară public revizuirea prevederilor legislative privind realizarea lucrărilor științifice în regim de detenție.
În ce privește conduita academică a domnului profesor emerit Stelian Brezeanu, Comisia a constatat că modul în care acesta a intervenit public privindu-l atât pe fostul său masterand, domnul Cătălin Parfene, dar și pe autorul George Copos, este cel puțin discutabil. În această privință, Comisia va face recomandări Facultății de Istorie și Universității din București.
Comisia de etică a Universității din București consideră că valorile comunității academice trebuie în continuare apărate în contextul în care atât plagiatul, dar și alte forme de atac la integritatea academică rămân subiecte sensibile în lumea academică dar și în percepția publică.
Reacția istoricului care l-a acuzat pe Copos de plagiat
Cătlin Parfene, istoricul care l-a acuzat pe Copos de plagiat, a oferit prima reacție în exclusivitate pentru GSP.RO: "Sper ca din comisia de experți să nu facă parte și domnul Brezeanu, cel care a coordonat lucrarea domnului Copos". Acesta a revenit și a adăugat: "Am recitit comunicatul de cîteva ori și am observat că, totuși, Comisia de Etică a găsit anumite similitudini între cele două lucrări. Sper ca în continuare Universitatea să judece corect acest caz".
SCURT ISTORIC AL CAZULUI
George Copos a fost condamnat în martie 2014 în Dosarul Transferurilor și în august 2014 în dosarul Loteria 1, primind o pedeapsă asimilată de 1481 de zile. Dintre acestea a efectuat fizic 400 de zile.
Cele 5 cărți scrise de George în închisoare au contat pentru 150 de zile scăzute din pedeapsă. Dar a mai existat o activitate pe care Copos a desfășurat-o pentru a părăsi mai devreme penetenciarul: a lucrat la atelierul de tîmplărie.
Istoricul Cătălin Parfene a avut suspiciuni de plagiat, întrucît carte lui George Copos are același nume cu lucrarea sa de master. Mai mult, profesorul care ar fi coordonat ambele teze este același, adică prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, actualmente pensionar.
"Copos are 15 cărți în bibliografie, dar nu și lucrarea mea. Este aceeași ordine a ideilor, doar că schimbă topica și folosește sinonime", a spus Parfene, absolvent al Facultății de Istorie, pentru GSP.
Copos şi-a verificat lucrarea cu "plagiat translate" :)
Omul de afaceri George Copos susţine că proporţia pasajelor din cartea sa susceptibile ca fiind plagiat este de 2 la sută, "limită acceptabilă", aceasta fiind de fapt concluzia unui raport al plagiarism-detector.com, un software de detectare a plagiatelor.