FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP 48 de ani de la publicarea unui interviu antologic » Piști Covaci despre Cruyff: „Luminile din baruri întunecă mintea în fața porții adverse!”

În 1972, Ioan Chirilă realiza un interviu formidabil cu Ștefan Covaci +23   FOTO
În 1972, Ioan Chirilă realiza un interviu formidabil cu Ștefan Covaci

Articol de , - Publicat vineri, 25 decembrie 2020 10:14 / Actualizat joi, 15 iulie 2021 12:51

Comuniștii nu sărbătoreau Nașterea Domnului. Iar pe Moș Crăciun îl transformaseră în Moș Gerilă. Totuși, pe final de an, ziarele păreau să respire un aer ceva mai festiv

Inclusiv "Sportul", care, pe lângă nenumăretele articole dedicate "tovarășului" și Zilei Republicii (30 decembrie), strecura și câte un reportaj sau un interviu memorabil cu eroii adevărați ai sportului. 

La fel s-a întâmplat în ultimele zile ale anului 1972, când Ioan Chirilă realiza un interviu formidabil cu Ștefan Covaci. În acel moment, Piști era de un an și jumătate antrenorul colosului Ajax, cu care câștigase deja Cupa Campionilor Europeni, Cupa Intercontinentală, titlul și Cupa în Olanda! 

La 48 de ani de la apariția în "Sportul" a dialogului purtat de Chirilă cu Covaci, Gazeta a ales să republice aproape integral.

+18 FOTO

FOTBALUL ÎN SALĂ, INTERZIS

"Amsterdam - București - Cluj. Acesta este itinerariul rapid al scurtei vacanțe pe care Ștefan Covaci o petrece acasă, la Cluj. În drum spre Gara de Nord, câteva «schimburi» cu antrenorul lui Ajax.

- Obișnuita vacanță de decembrie? 
- Da. Între 18 și 27. Campionatul se reia la 7 ianuarie. Ne revedem pe 27, pentru două antrenamente. Pe 28, alte două. Pe 29 - idem. Pe 30, meci la Düsseldorf, cu combinata Borussia Mönchengladbach - Fortuna Düsseldorf, pe stadionul cel nou, care va găzdui unele jocuri de la Campionatul Mondial.

- Ce fac jucătorii în vacanță? 
- Se odihnesc. Aleargă, în fiecare zi, câte o oră, prin pădure. Le-am interzis fotbalul de sală. Cura de dezintoxicație nu e o pură fantezie.

ACTORUL JOHAN 

- Ce face Cruyff? 
- Joacă într-un film.

- Ce fel de film? 
- Cruyff nu poate juca decât într-un film despre el însuși. E un lung-metraj foarte interesant. Durează 85 de minute. Bineînțeles, color. Scenaristul, Martin de Vos, s-a dovedit foarte ingenios. Alternează planurile. Pornește din copilărie. Vorbește cu bătrânii care l-au văzut pe micul Johan. Urmează munca dură de antrenament. Există și haltere. Cruyff n-are timp. Se aruncă dintr-o mașină într-alta. Doar antrenorul său vine cu bicicleta. Recent am avut o masă rotundă. S-au vorbit multe. Tema principală a fost tineretul.

- Ce fel de masă rotundă? 
- Reporteri mulți, reflectoare... Am fost bombardat cu întrebări. Cruyff n-a scăpat nici el. În cadrul acestei mese rotunde, am avut o nouă revelație în ceea ce-l privește pe Cruyff.

«NU-ȚI ÎNFRUNTA ANTRENORUL!»

- Dă-mi și mie două vorbe. 
- Cruyff a dezvoltat o idee foarte frumoasă. El susține că în fotbalul mondial există milioane de talente, dar că reușita aparține unui număr foarte mic. Cruyff e de părere că un mare fotbalist de performanță poate fi testat între 18 și 20 de ani. La această vârstă poți spune dacă X va face sau nu va face ceva. El a înșirat vreo 10 puncte. Le amintesc, la întâmplare. În primul rând, el exclude din cursa performanței jucătorii nonșalanți, care încearcă să joace pentru public. În al doilea rând, îi exclude pe visătorii... retroactivi, adică pe cei care se mulțumesc cu două-trei meciuri bune pentru a ridica piciorul de pe accelerator la următoarele trei. În al treilea rând - nu exagerez cu nimic - îi elimină din cursă pe jucătorii talentați care îi înfruntă pe antrenori. Din această categorie fac parte tinerii fotbaliști care nu știu să evite prieteniile rele. Cruyff chiar a folosit o metaforă la acest capitol: «Luminile din baruri întunecă mintea în fața porții adverse!».

«NU TE GÂNDI CÂT CÂȘTIGI! NU ABANDONA ȘCOALA!»

 - E un adevărat decalog..
- Stai o clipă. Cruyff mai are o vorbă: «Dacă faci mai mult decât spune antrenorul, o faci numai pentru tine». Apoi are o nouă observație de finețe. «Când alergi pe distanțe lungi, caută să eviți ultimele locuri. Nu e neapărat necesar să fii pe primul loc, dar refuză gândul că ai putea fi ultimul». În sfârșit, o altă observație care m-a impresionat: «Acum, când sunt în vârful piramidei, aș vrea să dau un sfat jucătorilor mai tineri. Le recomand să nu abandoneze școala. Eu am doar școala elementară și, credeți-mă, uneori mi-e foarte greu. În lumea fotbalului internațional, e greu să exiști fără școală. Alunecarea în complex e foarte ușoară. Fotbalistul are nevoie de un nivel cultural. Cei care nu umblă la școală întâmpină mari dificultăți în înțelegerea fenomenelor vieții. În afară de asta, explicația faptului că marii jucători nu reușesc să confirme ca mari antrenori stă tocmai în școala insuficientă». În sfârșit, o ultimă observație a «bătrânului» meu elev Johan Cruyff, care are 26 de ani: «Nu te gândi la câți bani câștigi la început. Gândește-te, doar, la ce vei face spre sfârșit. Fii econom! Acest lucru îți va schimba optica și te va ajuta să devii un mare fotbalist». Crede-mă, în tot timpul convorbirii, Cruyff a avut o atitudine de o gravitate uimitoare, care a făcut ca în sală să fie o liniște aproape nefirească.

- La mulți ani, Piști! 
- Servus!

PROFEȚIA DE LA PARIS

La nici o lună distanță, Covaci avea să-și treacă în CV și Supercupa Europei, după 3-1 și 3-2 cu Glasgow Rangers. Iar în vara lui '73, încă o Cupă a Campionilor și un alt titlu de campion al Olandei. 

La capătul a două sezoane magnifice la conducerea formației din Amsterdam, pleca la naționala Franței. În primul interviu acordat "France Football", Piști a fost întrebat în cât timp va transforma reprezentativa "cocoșului galic" într-o mare echipă. 

"Dacă urmăm un plan, dacă restructurăm fotbalul din temelii, în 10 ani Franța va avea o mare națională", a răspuns tehnicianul român. Întâmplător sau nu, în 1984, Platini, Giresse, Tigana și compania deveneau campioni continentali. Era primul trofeu de anvergură din istoria fotbalului din Hexagon!

VIDEO Retro GSP - Steaua, 35 de ani de la startul unui sezon european de excepție

Citește mai multe știri din categoria Retro GSP:

RETRO GSP. „Pele" al Craiovei Maxima împlinește azi 68 de ani » De ce nu are niciun meci la națională: „Lucescu venea cu oamenii lui de la Hunedoara!"

RETRO GSP » 34 de ani de la un „trofeu furat” Stelei, în faţa a peste 60.000 de spectatori! De ce meciul n-a fost live la TV

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (6)
ali.bec
ali.bec  •  25 Decembrie 2020, 15:39
Postat de pspsps pe 25 Decembrie 2020, 11:10

cata profunzime pentru un jucator de 25 de ani. care lamureste si esecul tandemului hagi. unul nu va reusi ca antrenor pt ca nu are scoala si celalalt deja nu va mai reusi ca jucator pentru ca deja i-a trecut vremea.

Gresesti. Lui Cruyff i-a fost jena sa recunoască și de aceea n-a vorbit despre acea tema. Dar de fapt se gândea in sinea lui, ce noroc are, ca in 1972 el juca deja cum va visa sa joace Eanis in anul 2020.

luisharcsa
luisharcsa  •  25 Decembrie 2020, 13:16

Piști Covaci?????? Poate Kovacs Pisti domnilor asa zis jurnalisti. Ca nici voi nu sunteti Flore sau Manolake.

2254271094823421
Michele Marinela  •  25 Decembrie 2020, 12:05

Felicitari pentru initiativa! Un elogiu marilor valori fotbalistice. Poate vom intelege de ce am fost buni in trecut dar, am ajuns jalnici in prezent. Sa pretuim trecutul , sa analizam prezentul si sa pregatim viitorul. Asta era o reteta a succesului pentru fotbalul romanesc. Cu oameni si profesionisti competenti.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează