GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  

Retro GSP // VIDEO 2 octombrie, ziua în care Dinamo defila în fața superechipei lui Figo, iar Craiova lui Cârțu era suspectată că a vândut meciul în Cipru!

Articol de , - Publicat miercuri, 02 octombrie 2019 10:26

Pe 2 octombrie 1991, fotbalul românesc savura o calificare istorică, a lui Dinamo în fața lui Sporting Lisabona, 2-0 în "Groapă", după 0-1 în Portugalia. Dar trăia și o imensă decepție, eliminarea Universității Craiova în fața lui Apollon Limassol, 0-3 în Cipru, după 2-0 în Bănie. 

Succesul cu 2-0 al "câinilor", din urmă cu exact 28 de ani, poate fi considerat de prestigiu din cel puțin două motive:

1. Sporting era atunci o formație extraordinară, cu multe superstaruri în lot, precum Figo, Cadete, Peixe, Ivkovici sau Balakov.

2. Dinamo își pierduse mult din strălucirea de dinainte de '89. De fapt, din trupa cu care Mircea Lucescu jucase semifinala Cupei Cupelor în '90 nu mai era în lot decât portarul Stelea.

Eroul partidei din Ștefan cel Mare a fost Gabor Gerstenmájer, mijlocașul de 24 de ani pe atunci marcând ambele goluri (30', 116'). În afara celor două reușite ale lui Gerstenmájer, roș-albii au mai lovit de tot atâtea ori bara, prin C. Pană (25') și Moga (60'). 

După ce au trecut de Sporting, elevii lui Halagian au dat peste Genoa. Italienii s-au dovedit prea puternici, 1-3 și 2-2. 

Turul 1 Cupa UEFA, manșa secundă 

Dinamo - Sporting 2-0 (0-1 în tur) 
A marcat: Gerstenmájer (30', 116') 

Dinamo: Stelea - Kadar (80' T. Cristea), Mihali, Ad. Matei, M. Pană (97 Atomulesei) - Cheregi, Gerstenmájer, C. Pană, D. Munteanu - Demollari, Moga. Antrenor: Florin Halagian 

Sporting: Ivkovici - Venâncio (46' Márinho Teixeira), Luisinho Ferreira, Jorginho Gomes, José Leal - Peixe, Figo, William Douglas, Felipe Ramos - Cadete (102' António Lima), Balakov. 
Antrenor: Marinho Peres 

VIDEO // Rezumatul meciului istoric din „Groapă” + interviu cu Figo la 19 ani 

Juveții lui Cârțu, suspectați că au vândut calificarea!

Pe cât de eroică a fost prestația dinamoviștilor la București, pe atât de penibilă a fost evoluția Științei la Limassol. La adăpostul succesului din tur, elevii lui Sorin Cârțu, care realizaseră eventul în acea vară, au pierdut la un scor șocant. La vremea respectivă, s-a speculat că s-ar fi pariat sume imense în Cipru pe o calificare a lui Apollon, însă oficialii, antrenorii și conducătorii Craiovei au negat vehement vreo implicare. 

Portarul Universității de atunci, Florin Prunea, a dezmințit categoric: „Știu că s-au spus tot felul de prostii, însă nu se poate vorbi despre așa ceva. Eram un grup de caractere deosebite. Am pierdut pentru că ne-am crezut calificați după acel 2-0 din tur. În plus, ne-a arbitrat un bulgar care a permis jocul extrem de dur al gazdelor". 

Turul 1 Cupa Campionilor Europeni, manșa secundă:

Apollon - U Craiova 3-0 (2-0 în tur) 
Au marcat: Ptak (10-pen), Pesirovici (56, 79) 

Apollon: M. Christofi - Andrealis, Yiangoudakis, Ioannou, Pittas - Ptak, Charalambous, Kenny, P. Christofi - Tsolakis (28' Iosifides), Pesirovici.
Antrenor: Diethelm Ferner 

U Craiova: Prunea - Mănăilă, Săndoi, Ad. Popescu, N. Zamfir - Bica, Ciurea (60' Agalliu), Gh. Barbu (60' Pigulea), S. Cristescu - P. Badea - Neagoe. Antrenor: Sorin Cârțu

Citește aici toate poveștile din seria RetroGSP!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (6)
lionforever
lionforever  •  02 Octombrie 2019, 16:30

Dacă se poate de craiova nu mai de rau chiar dacă nu e dovedit nimic a fi adevărat, deși niste specialisti in ale investigației sportive trebuia sa fie siguri pana acum doar au trecut 25 de ani, dar repet numai de rau daca da koljici super gol e neinteresant ca a înjurat bancu daca bălașa își revine si da si gol dupa ce a fost distrus psihic de un speculant cu iaurt de pe vremea lui ceasca nu scriem ci spunem ca trebuia eliminat ca a faultat mereu. Orice e de rau e doar despre universitatea craiova.

126791918017681
Danezul Gramada  •  02 Octombrie 2019, 14:19

Cand aud de Prunea mie greata. Imi aduc aminte de 94 cu Suedia.

bogat
bogat  •  02 Octombrie 2019, 12:53
Postat de reteleanu pe 02 Octombrie 2019, 10:55

si dinamo n-avea o superechipa (cu exceptia lui dorinel si stelea, restul erau jucatori obisnuiti). dar mi-a venit sa rad vazand echipamentul craiovei :)) probabil se imbracasera din ajutoarele de la revolutie.

Oricare dintre jucatorii aia obisnuiti ar fi fost astazi mai buni pe post decat orice jucator in activitate in Liga 1. Erau jucatori peste media jucatorilor obisnuiti pe atunci in prima divizie si intr-o peiroada in care Romania avea o generatie cu peste 30 de jucatori ce se bateau sa fie la nationala. Dinamo tocmai vanduse dupa revolutie o echipa completa cu antrenor cu tot, Ianul arunca cu banii iar Armeanul refacuse un lot competitiv. In afara de Stelea si Dorinel, Demollari era bijuterie de jucator (cu mult peste nivelul fotbalului albanez in acea perioada), Mihali a fost fundas de baza la nationala si in '94 la mondiale, Adrian Matei (care a mai jucat la Rapid si Steaua) si Tom Cristea (venit de la Sportul) au trecut si ei pe la prima reprezentativa, la fel si Cheregi (ultimul fiind si posesorul unui sut de rupea poarta de la 30m). Kadar si Marian Pana erau fundasi laterali in vana nu cum avem azi, arau terenul fata/spate. Gerstenmejer un golgheter inascut cu o lovitura de cap letala. Moga "expresul de Bistrita" un jucator tehnic si foarte rapid iar Costel Pana un mijlocas cu viziune foarte buna asupra jocului.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează