Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat sambata, 29 august 2009 00:00
Nebunia din finala Cupei României din 1988 nu poate fi uitat nicioadată. Jucătorii din aceea partidă, dar şi comentatorul TVR, Dumitru Graur, au rememorat special pentru cititorii Gazetei evenimentele petrecute în meciul care s-a desfăşurat pe stadionul "23 august", din Bucureşti.
Teren bun, timp călduros şi 45.000 de suflete care aşteptau cu nerăbdare să asiste la un nou spectacol fotbalistic. Aceasta a fost atmosfera derbyului dintre Steaua şi Dinamo, în finala Cupei din 1988. Scena: bineînţeles cel mai mare stadion al ţării, "23 august". Steaua, campioana României în acel sezon, îşi dorea eventul, iar Dinamo, cu mînjii Lupescu, Răducioiu şi Lupu, căuta revanşa.
"Noi eram o echipă de-abia formată, tînără, iar Steaua fusese campioana Europei şi era şi cîştigătoarea campionatului intern. Aveau o echipă foarte bună, dar noi nu eram omogenizaţi, aveam doar un an împreună", rememorează Dănuţ Lupu. Roş-albaştrii au început tare meciul, iar în minutul 27 Lăcătuş a expediat mingea în poartă, după o centrare perfectă a lui Iovan.
"Cîinii" au continuat să caute egalarea şi au forţat introducîndu-l pe Florin Răducioiu, care la vremea respectivă avea numai 18 ani. Iar în minutul 87, blondul a tras cu sete pentru 1-1. Faza care avea să marcheze meciul şi competiţia a venit în minutul 90. Hagi a centrat în diagonală, Moraru a respins defectuos, iar Balint, pe fază, a împins mingea în poartă. Golul a fost anulat pe motiv de ofsaid, iar jucătorii Stelei au părăsit terenul în semn de protest.
Trofeul i-a fost atribuit lui Dinamo, dar mai tîrziu FRF a adjudecat meciul 2-1 pentru Steaua. După Revoluţia din '89, Steaua i-a returnat trofeul lui Dinamo, care a refuzat să îl mai primească.
Dumitru Graur, cel care a comentat multe derby-uri înainte de 1989, a povestit un episod halucinant: "A fost singurul meci care m-a obligat să tac, deşi eram comentator. Era în 1988, cînd Steaua s-a retras de pe teren. N-am ştiut ce să mai zic şi acum cred că am luat cea mai bună decizie cînd am tăcut 4-5 minute. Toată lumea voia să afle ce se întîmplă, dar, orice ziceai, cu siguranţă îţi pierdeai locul de muncă. Era periculos să vorbeşti orice, pentru că erau orgolii uriaşe. Mă felicit şi acum, după 20 de ani, că am avut cea mai mare inspiraţie din viaţa mea", a explicat Graur.
"Atunci derbyurile erau mult mai aprige, era un adevărat spectacol. Acum totul se rezumă la bani, nu mai există plăcerea de a juca"
Dănuţ Lupu
"Ţin minte că a fost lume ca la balamuc la meciul ăla. Pe vremea aia puteai să vii cu soţia, cu copiii, dar acum nu mai poţi. Ce să vadă? Înjurături şi bătăi?"
Dănuţ Lupu
"Pentru toţi jucătorii era un meci foarte important. Ne pregătiserăm foarte bine, dar, din păcate, meciul s-a terminat indecis, din cauza acelei probleme. Ne-am fi dorit să învingem!"
Costel Orac
Steaua - Dinamo 2-1 / Stadion: "23 August"
Au marcat: Lăcătuş (27), Balint (90) / Răducioiu (87)
Steaua: Liliac - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Rotariu - T.Stoica, Gh. Popescu, Bălan, Hagi - Lăcătuş, Piţurcă (Balint '52)
Dinamo: Moraru - Mihăilescu (Movilă '45), Rednic, Andone, Varga - Lupu, Lupescu, Mateuţ, Orac (Răducioiu '82) - Vaişcovici, Cămătaru
Arbitri: R. Petrescu, G. Ionescu, Gh. Constantin
Spectatori: 45.000