Articol de GSP - Publicat vineri, 05 noiembrie 2010 00:00
Gică Hagi, antrenor Galatasaray
"E o zi tristă pentru România. Adrian Păunescu a fost un mare om, un mare român, un patriot în adevăratul sens al cuvântului. Îmi pare nespus de rău. El a făcut multe nu numai ca poet şi patriot român, dar şi pentru fotbalul românesc, faţă de care a fost mereu aproape şi prin cântecele pe care le-a compus. Pentru mine, personal, a fost un om foarte important, o persoană foarte apropiată mie, pe care l-am ascultat întotdeauna, i-am ascultat sfaturile. Este o zi tristă pentru România"
"Adrian Păunescu a fost un om de geniu. Eu nu l-am cunoscut pe Mihai Eminescu, dar cred că a fost la fel de mare ca poetul naţional. Cînd vorbesc de Păunescu, am emoţii mari, a fost un om extraordinar. A lăsat şi fotbalului românesc două imnuri extraordinare, în semn de preţuire pentru ceea ce a reprezentat vom ţine un moment de reculegere la toate meciurile acestei etape din Liga I"
"Pentru mine a avut un rol foarte important în cariera mea de jucător, era foarte apropiat de echipă în acea perioadă şi am fost foarte mult sprijinit de către dânsul. Este un moment trist pentru toată lumea, nu numai pentru cei care l-au cunoscut. Va rămâne veşnic pentru tot ceea ce a făcut pentru noi cei de la Universitatea Craiova. Am discutat cu dânsul în ultima vreme, speram ca medicii să-l repună pe picioare, dar din păcate boala a fost foarte gravă. Condoleanţe familiei"
"Mă uit de azi dimineaţă şi nu-mi vine să cred. România a pierdut un om extraordinar. Este o zi tristă pentru mine. Am fost vecini în Bucureşti, pot spune că aproape zilnic la poarta dânsului se crea pelerinaj. Îi datorăm multe lui Adrian Păunescu. El a fost unul dintre cei mai mari artişti pe care i-a avut România, un om care a depăşit timpul şi de aceea de multe ori era neînţeles. Îmi amintesc că mergeam după meciuri la spectacolele lui, urcam pe scenă şi cântam alături de artişti. Cei mai mulţi dintre cei care au scris la Flacăra după revoluţie au devenit directori ai celor mai importante publicaţii din România. A contribuit la crearea echipei mari a Universităţii Craiova şi este persoana care a dat numele ?Campioana unei mari iubiri?"
Silvian Cristescu, preşedinte Universitatea Craiova
“Suntem şocaţi, noi îl aşteptam la meciurile noastre, iar acum suntem noi nevoiţi să mergem să-l conducem pe ultimul drum. Adrian Păunescu este persoana care în anii comunismului şi nu numai a fost ocrotitorul Universităţii Craiova. Va rămâne veşnic în inimile noastre, iar prin cântecele care le-a creat pentru Universitatea Craiova ne vom aduce în fiecare moment aminte de el. Prin asta, pentru noi, Adrian Păunescu rămâne nemuritor. În această seară vom ţine un moment de reculegere înaintea meciului cu Oţelul, iar băieţii vor intra pe teren cu banderole negre pe braţ. Dumnezeu să-l odihnească”
"E o vineri neagră (...), o zi din cea mai cumplită evanghelie a însingurării. Venită din ocoluri arhaice, moartea a lovit iarăşi năprasnic în generaţia mea, răpindu-l pe poetul şi gazetarul de geniu şi omul de înaltă nobleţe sufletească Adrian Păunescu. Cândva, demult, scriam despre el că s-a localizat definitiv în anii tinereţii. Azi, îmi dau seama că n-am greşit. A fost, cât timp şi-a sfinţit tălpile pe acest pământ românesc, pe care l-a iubit fără de măsură, cel mai tânăr dintre noi, cel mai încărcat de vifore şi de mânie"
Tudor Gheorghe, cîntăreţ
„A rămas poetul Adrian Păunescu, omul, aşa e sortit, să se ducă. Pentru mine este un moment mai mult decât greu şi nu-mi găsesc cuvintele. Noi ne-am cunoscut demult. Împreuă am pornit Cenaclul Flacăra. Am avut cu el nopţi de poezie, drumuri lungi împreună. A plecat dintre noi cel mai mare poet contemporan”
Mircea Dinescu, poet
"A fost un mare talent care şi-a subnimat propriul talent prin viaţa sa ieşită din comun. Cine ştie cum a debutat Adrian Păunescu prin anii 68, cu volumul lui Mieii primi, ştie că a fost asemuit unui fenomen de critica literară"
Nicu Alifantis, cîntăreţ
"Îi datorez lui Adrian Păunescu succesul pe care l-am avut de-a lungul timpului (...) A fost singurul care mi-a acordat încredere la Cenaclul Flacăra şi aceste lucruri nu se pot uita. Avea un har extraordinar de a ne ţine alături, de a ne coagula, era absolut senzaţional"
"În primul rând pentru noi toţi este o pierdere, este unul dintre poeţii care au marcat istoria culturii noastre şi unul din pleiada tânără de scriitori, de poeţi recunoscuţi în anii '60-'70. A fost un poet marcant, militant, care s-a implicat în viaţa cetăţii şi care de aceea a avut şi mare impact. A fost unul dintre cei mai apreciaţi"
Adrian Năstase, politician
"Am pierdut un prieten şi un coleg nepreţuit. Un om de o valoare greu de restrâns în cuvinte. Un monument, un poet de geniu, un simbol al dragostei de neam"
Traian Băsescu, politician
"Am primit cu tristeţe vestea plecării dintre noi a poetului Adrian Păunescu. Prin întreaga sa activitate literară, poetul Adrian Păunescu rămâne în amintirea celor care l-au apreciat pentru măiestria creaţiei sale, pentru pledoaria sa constantă pentru valorile naţionale şi pentru generozitatea cu care a promovat generaţii de tineri poeţi şi artişti în cadrul cenaclului 'Flacăra'. În aceste momente de tristeţe, doresc să transmit familiei, colegilor şi tuturor celor apropiaţi sincere condoleanţe. Dumnezeu să-l odihnească!"
"Mă impresionează teribil faptul că l-am pierdut, dar am pierdut atâţia oameni deosebiţi încât stau şi mă întreb dacă locul meu nu este printre ei. Îmi pare rău că s-a dus pentru că era un tip activ, era tip prezent, era un tip de acţiune, nu avea o structură de poet, avea o structură foarte activă şi prezentă"
Elena Udrea, ministru
"Astăzi, cultura românească a pierdut un reprezentant de seamă prin trecerea către cele veşnice a poetului Adrian Păunescu. Îmi exprim, pe această cale, regretul profund şi doresc să transmit familiei îndoliate sincerele mele condoleanţe. Dumnezeu să îl odihnească!"