GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  ISTORIA LA RAPORT

Istoria la raport Episodul 3: Steaua - Anderlecht 3-0, semifinale CCE 1986 » Raport ȘOCANT: Lăcătuș și Pițurcă i-au bătut aproape singuri pe belgieni

Faimoasa imagine cu Pițurcă în plasa porții adverse, celebrând golul +13   FOTO
Faimoasa imagine cu Pițurcă în plasa porții adverse, celebrând golul

Articol de - Publicat miercuri, 27 aprilie 2022 08:00 / Actualizat miercuri, 27 aprilie 2022 09:18

ISTORIA LA RAPORT. Returul semifinalei CCE din 1986, Steaua - Anderlecht 3-0, a însemnat o demonstrație de clasă a tandemului folosit în ofensivă de roș-albaștri: Lăcătuș - Pițurcă.  

Cifrele InStat spun că cei doi au cel mai mare index, iar media driblingurilor reușite a fost de 5,5, față de numai 1,8 a întregii formații belgiene. Raportul oportunităților de gol create de Piți și Lăcă vs Anderlecht e neverosimil: 7-1. Doar ei doi au pătruns în careul advers, cu mingea la picior, de mai multe ori decât au făcut-o toți adversarii în cele 90 de minute

CONTEXT 

  • Gazeta Sporturilor a lansat în martie „Istoria la raport” - un proiect special prin intermediul căruia vom privi cu alți ochi faze celebre, vom înțelege diferit cum s-au obținut victorii memorabile și vom aprecia altfel jucători renumiți; 
  • Redacția GSP a ales 10 meciuri faimoase din istoria fotbalului românesc și a finanțat analizarea lor din perspectivă modernă, cu ajutorul tehnologiei și al instrumentelor de ultimă generație; 
  • Mai exact, toate aceste partide de neuitat pentru români vor fi disecate prin intermediul rapoartelor de performanță InStat, compania ce livrează statistici minuțioase din fotbalul actual către mii de cluburi și milioane de fani din întreaga lume; 
  • Reinterpretarea istoriei prin filtrul acestor rapoarte este o adaptare la nevoile actuale ale fanilor, pentru care fotbalul devine mai spectaculos dacă e privit prin intermediul statisticilor detaliate; 
  • Cele 10 meciuri analizate de Gazetă în proiectul „Istoria la raport” vor fi, în ordinea disputării lor: 
    » Brazilia - România 3-2 (1970)
    » România - Italia 1-0 (1983)
    » Steaua - Anderlecht 3-0 (1986) 
    » Steaua - Barcelona 2-0 (1986) 
    » Steaua - AC Milan 0-4 (1989) 
    » Steaua - Dinamo 0-3 (1989) 
    » România - Argentina 3-2 (1994) 
    » România - Suedia 2-2 (1994) 
    » România - Anglia 3-2 (2000) 
    » România - Slovenia 1-1 (2001) 
     
  • Pe lista inițială a redacției au fost mai multe partide, însă ele n-au putut fi analizate din cauză că în nicio arhivă nu mai există înregistrările video integrale. 
  • Printre altele, e și cazul meciurilor Craiovei Maxima sau ale celor dintre Dinamo și Hamburg ori Liverpool din anii '80. Toate mai sunt azi disponibile doar ca rezumate, ceea ce le-a făcut imposibil de analizat pentru a genera rapoarte statistice complete. 
  • Analiza meciurilor pentru proiectul „Istoria la raport” a fost posibilă și cu sprijinul colegilor de la Replay, cea mai longevivă emisiune de sport, difuzată pe TVR 1

Jumătatea lui aprilie 1986. Steaua reușise o campanie formidabilă în Cupa Campionilor și se apropiase de finala unei competiții europene, ipostază în care se mai aflaseră și alte echipe în anii precedenți: Dinamo și Universitatea Craiova. 

În penultimul act, trupa lui Ienei a dat peste Anderlecht, un nume mare al acelor vremuri pe continent. Iar după turul de la Bruxelles, finala era ceva mai departe. Fusese 1-0 pentru belgieni, grație golului marcat de puștiul Scifo, o stea care începea să strălucească la cel mai înalt nivel.

A urmat însă returul, disputat pe Ghencea, iar acel meci e unul dintre cele mai bune, dacă nu chiar cel mai bun, făcut vreodată de o echipă din România. Steaua - Anderlecht s-a terminat 3-0 și finala devenea o certitudine. 

Acum, în urma monitorizării partidei de către firma InStat, Gazeta poate prezenta și detaliile care au făcut diferența. Proiectul ziarului, Istoria la Raport, ajunge astăzi la al treilea episod.

Steaua - Anderlecht 3-0

Faimoasa imagine cu Pițurcă în plasa porții adverse, celebrând golul
La final, pe lângă cei 13 care au evoluat, a venit la fotografia de grup și rezerva de portar, Stângaciu
Steliștii au celebrat minute bune, împreună cu cei 30.000 de spectatori, calificarea în finală
La două luni distanță de la duelul din Ghencea, Scifo era desemnat cel mai bun tânăr fotbalist la Mondialul din Mexic
Scifo, la încălzire, gelat și cu lănțișor la gât
+8 FOTO
  • Au marcat: Pițurcă (4, 70), Balint (20)

STEAUA: Duckadam - Iovan, Belodedici, Bumbescu, Bărbulescu - L. Bălan, T. Stoica, Boloni, Balint - Lăcătuș, Pițurcă
Antrenor Emeric Ienei
Au mai jucat: Radu și Weissenbacher

ANDERLECHT: Vekeman - Grun, Peruzovici, Morten Olsen, Andersen - Frimann, Scifo, Vandereycken, Vercauteren - Vandenbergh, Lozano Bohorquez
Antrenor Arie Haan
Au mai jucat: Gudjohnsen și Demol.

Stadion: Steaua. Spectatori: 30.000
Arbitru: Volker Roth (Germania)

Aproape toți jucătorii folosiți atunci de Ienei au avut un nivel fabulos, însă doi s-au ridicat peste toți. Și aceștia au fost chiar cei care au format tandemul de atac: Marius Lăcătuș - Victor Pițurcă. În primul rând, clasamenul general al acelui joc, în funcție de indexul InStat, îi regăsește pe cei doi pe primele poziții:

JucătorIndex 
Pițurcă220 
Lăcătuș213 
Iovan212 
Balint211 
Boloni208 

10 argumente că tandemul Piți&Lăcă a fost fabulos

Episodul 3: Steaua - Anderlecht 3-0, semifinale CCE 1986 » Raport ȘOCANT: Lăcătuș și Pițurcă i-au bătut aproape singuri pe belgieni
Lăcătuș a fost irezistibil în acel meci și a putut fi oprit doar prin fault

Apoi, modul în care cei doi s-au completat în ofensivă a creat un dezechilibru total între ce fotbal a prestat Steaua versus ce a putut să producă Anderlecht în atac. Câteva exemple:

1. Lăcătuș și Pițurcă au tras 8 șuturi la poartă, dintre care 5 au fost cadrate. Toți jucătorii campioanei Belgiei au tras de 8 ori către buturile lui Duckadam și doar de 3 ori cadrat.

2. Cei doi au avut nu mai puțin de 24 de acțiuni în careul advers. Atacanții lui Anderlecht au avut doar 3, iar toată echipa belgienilor a bifat 20.

3. Deși n-au fost jucători care aveau ca principală calitate tehnicitatea, Pițurcă și Lăcătuș au reușit în acel joc nu mai puțin de 11 driblinguri, mai mult decât toți ceilalți colegi ai lor. În plus, cei din ofensiva lui Anderlecht, Scifo, Vercauteren, Lozano și Vandenbergh, au adunat mai puține astfel de procedee, 9.

4. Pițurcă a avut un procentaj fantastic al duelurilor câștigate, 63%. Nivelul e unul foarte ridicat pentru un atacant, dovadă procentajele celor din avanposturile lui Anderlecht: Lozano (21%), Vandenbergh (43%). Din trupa Stelei, doar doi au fost peste Piți la acest capitol: Belodedici (80%) și Iovan (71%).

5. Lăcătuș a fost cel mai agresiv fotbalist de pe teren, dar și cel care a căutat cel mai des duelurile fizice. A fost faultat de 8 ori, cât toți colegii săi la un loc. La rândul său, a faultat de alte 6 ori. Niciunul dintre fotbaliștii lui Anderlecht n-a fost atât de agresiv ca el.

6. Pițurcă și-a creat un număr record de ocazii: 7! Anderlecht, în tot meciul, a avut doar două!

7. Lăcătuș a creat 50% din ocaziile de gol ale Stelei, 6 din 13.

8. Piți a pierdut doar 6 mingi în tot meciul, o performanță extrem de rară chiar și pentru un fundaș central, mai ales pentru un atacant. De exemplu, Iovan și Bărbulescu au avut tot câte 6 baloane pierdute. În schimb, cei doi atacanți titulari ai belgienilor, care n-au jucat tot meciul, au pierdut la un loc peste 20 de mingi!

9. Pițurcă a avut dueluri directe cu 9 dintre cei 11 din formula de start a lui Anderlecht. Iar palmaresul e demn de nume precum Mbappe, Lewandowski, Benzema, din ziua de astăzi: a ieșit pe plus cu 6 dintre ei, cu alți doi a terminat remiză și a ieșit pe pasiv doar cu stoperul Peruzovici.

AdversarDueluri câștigateDueluri pierdute 
Vekeman10 
Scifo30 
Olsen21 
Andersen10 
Vandereycken10 
Lozano10 
Grun11 
Frimann11 
Peruzovic14 
TOTAL127 

10. Lăcătuș a înclinat practic terenul spre banda dreaptă a atacului Stelei, zona lui de acțiune. Graficul InStat, cu privire la traseul atacurilor periculoase, realizate pe construcția jocului, arată că din cele 10 astfel de atacuri produse de viteziștii lui Ienei, 7 au fost cu contribuția extrem de importantă a celui care a purtat numărul 7. O dovadă a faptului că zona acoperită de Lăcătuș e cea care a creat cele mai mari daune lui Anderlecht e faptul că din cele 10 astfel de atacuri, Balint, care a evoluat pe cealaltă parte de teren, a fost implicat în doar două acțiuni.

83 de participărila fazele ofensive a avut Lăcătuș, un volum imens, în condițiile în care cuplul de atacanți al lui Anderlecht a avut la un loc 73. Scifo s-a oprit la 71

Episodul 3: Steaua - Anderlecht 3-0, semifinale CCE 1986 » Raport ȘOCANT: Lăcătuș și Pițurcă i-au bătut aproape singuri pe belgieni
La final, pe lângă cei 13 care au evoluat, a venit la fotografia de grup și rezerva de portar, Stângaciu

5 dispute Piți&Lăcă vs toată echipa lui Anderlecht care arată că cei doi au făcut meciul vieții

  • Șuturi pe poartă: 5-4
  • Ocazii create: 7-2
  • Driblinguri reușite: 5,5 - 1,8
  • Dueluri câștigate: 52%-50%
  • Acțiuni în careul advers: 24-20

Cine erau cei doi la ora acelui meci

MARIUS LĂCĂTUȘ

  • împlinise doar 22 de ani cu 10 zile înainte de meci;
  • venise de la Brașov în 1983;
  • avea deja, în ciuda vârstei, peste 100 de meciuri în Liga 1 și peste 25 de goluri marcate;
  • debutase de 2 ani în națională, pentru care bifase 10 selecții și 3 goluri;
  • câștigase două trofee, eventul cu Steaua în 1984-1985.

VICTOR PIȚURCĂ

  • urma să împlinească 30 de ani în următoarea lună, mai 1986;
  • venise de la FC Olt în 1983;
  • avea peste 200 de partide în Liga 1 și peste 75 de goluri înscrise;
  • debutase cu numai un an în urmă în națională, pentru care avea doar 3 selecții, nici un gol;
  • câștigase două trofee, eventul cu Steaua în 1984-1985.

Citește toate episoadele din proiectul „Istoria la raport”!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Handbal
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (38)
cuviosulmafiot
cuviosulmafiot  •  28 Aprilie 2022, 07:31

Ei,nu chiar„singuri”!Ca a mai fost și Peruzovic lânga ei!

emil1986
emil1986  •  27 Aprilie 2022, 17:47
Postat de mihai041 pe 27 Aprilie 2022, 14:58

Interesează-te mai bine metre.Ești total pe dinafară.Ați fost,sunteți și veți fi clonă TSKA din Moscova.Echipa armatei și a PCR.Ciocul mic și joc de glezne.

Nu ma, asta-i istoria echipei falimentare/decedate rapid. E prima echipa comunista care a luat fiinta in Romania, infiintata la sugestia COMINTERN, care-si avea sediul in cel mai bolsevic cartier romanesc, Grivita.

emil1986
emil1986  •  27 Aprilie 2022, 17:44
Postat de mihai041 pe 27 Aprilie 2022, 15:01

Atunci nici Rangers nu mai există?Și ei au falimentat.Ai o logica de tot râsul.

Pai da ma, deces, nu mai e aceeasi echipa. Ce, crezi ca de ei nu-si bat joc cei de la Celtic, asa cum facem noi de clona lui Vasile Malureanu? :))

Vezi toate comentariile (38)
Comentează