Articol de Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video) - Publicat sambata, 23 iulie 2022 08:43 / Actualizat sambata, 23 iulie 2022 10:05
Gazeta Sporturilor continuă proiectul „Matchday experience”, o serie de reportaje speciale pe arenele Ligii 1, cu focus pe experiența suporterului în zi de meci. Azi e rândul stadionului celor de la FC Argeș, „Nicolae Dobrin”, care a primit nota 5,88.
- Reporterii GSP au analizat la fața locului tot ceea ce contribuie la satisfacția sau, din contră, la dezamăgirea unui fan, dincolo de rezultatul efectiv al partidei respective: de la facilitățile stadionului la prețuri, de la confort și curățenie la felul în care clubul interacționează cu el pe arenă și în jurul acesteia.
- Am acordat câte o notă de la 1 la 10 fiecărui capitol, iar media finală a fiecărui stadion arată, practic, cât de mult își respectă un club spectatorii.
- Arenele analizate de GSP sunt cele ale echipelor Dinamo, FCSB, Rapid, CFR Cluj, U Cluj, Petrolul, Sepsi, Farul, CS Mioveni, plus „Ion Oblemenco", din Bănie.
- Primul episod a vizat arhaicul stadion din „Ștefan cel Mare”, care a primit nota 3,18.
- Al doilea episod a fost despre stadionul Sepsi, care a primit nota 8,50.
- Episodul 3 a fost despre arena lui CFR Cluj, care a luat nota 6,70.
- Episodul 4 a avut în prim plan stadionul Rapid-Giulești, notat cu 8.
- Episodul 5 a fost despre Stadionul Farul, care a primit 7,07.
- Episodul 6 a fost despre CS Mioveni. Nota 2,60.
- Episodul 7 - CSU Craiova. Nota 9.35
Episodul 8. În așteptarea unui nou stadion, fanii piteșteni nu au parte de o experiență grozavă atunci când vin la meciuri. Învechită, arena ”Nicolae Dobrin” nu oferă prea multe posibilități suporterilor. Nota finală: 5,88.
Topul arenelor prezentate până acum:
1. Universitatea Craiova | 9,35 |
2. Sepsi | 8,50 |
3. Rapid | 8,00 |
4. Farul | 7,07 |
5. CFR Cluj | 6,70 |
6. FC Argeș | 5,88 |
7. Dinamo | 3,00 |
8. CS Mioveni | 2,60 |
Proiecte multe, machete peste machete, rezultate zero. În ultimii ani, suporterii lui FC Argeș au fost mai mereu amăgiți cu diferite inițiative și planuri pentru un nou stadion. În realitate, nimic nou sub soare.
Alb-violeții joacă tot acolo unde a scris istorie Nicolae Dobrin. Pe arena ce poartă numele „Gâscanului", una veche, demodată, ușor peticită de strădaniile conducerii pentru a-i mai „îndulci" pe fani.
VIDEO MATCHDAY EXPERIENCE, episodul 8 » Mediocritate pe linie la FC Argeș
1. Confort stadion - Nota 6,16
- Accesibilitate: Stadionul „Nicolae Dobrin", aflat pe strada cu același nume, undeva în marginea orașului, e ușor accesibil fanilor. Că vin cu mașina personală ori pe jos, distanța față de centrul orașului nu depășește 3 kilometri. Pe jos o parcurgi în 25 de minute, în timp ce drumul cu mașina nu depășește 5-6 minute. Arena e accesibilă publicului, lucru ușor de înțeles dat fiind faptul că orașul nu e foarte mare. Nota 10
- Locurile de parcare: Arena deține multe locuri de parcare, fie că vorbim despre parcarea oficială, din partea tribunei I, ori de cea de la tribuna a 2-a. De asemenea, în vecinătatea stadionului fanii pot parca fără probleme pe marginea străzii, chiar și când pe stadion sunt mai mult de 8.000 de oameni. Nota 10
- Confortul spectatorilor în tribune nu este la cel mai înalt nivel. Scaunele sunt vechi, tribunele au avut mult de suferit din cauza trecerii vremii, cimentul e în multe locuri măcinat. Nota 5
- Tribunele arenei nu sunt acoperite, doar partea de tribună oficială, loje plus masa presei. Oricum acoperișul e la o înălțime considerabilă, ceea ce-l face mai puțin util atunci când bate vântul și sunt precipitații. Nota 2
- Tribunele sunt destul de departe de suprafața de joc, plus că există dezavantajul unei piste de atletism, ceea ce înseamnă că în primele rânduri vizibilitatea nu e foarte bună, mai ales că există și un gard destul de înalt. Sunt totuși locuri pentru persoane cu dizabilități aflate în scaun cu rotile, inclusiv însoțitorii. Nota 4
- Igiena este la un nivel decent. Stadionul dispune de câteva zeci de grupuri sanitare mobile, ecologice, mai mult de 7-8 de fiecare parte a arenei. Asta pentru că toaletele vechi nu mai pot fi folosite. Nota 6
2. Ticketing - Nota 10
- Fanii celor de la FC Argeș au mai multe posibilități de a cumpăra bilete. Acestea pot fi achiziționate online, de la Fan Shop FC Argeș din centrul orașului, de la magazinele Favorit și de la casele de bilete. De asemenea, copiii cu vârsta de până la 13 ani au acces gratuit la meci.
- Biletele au, în mare, același preț. Cel puțin la meciurile de campionat. Cel mai ieftin este la peluze, 15 lei, apoi crește, 20, 25 de lei la tribunele 2 și 1. La meciurile mai importante, cu FCSB, Craiova sau CFR, prețurile cresc ușor, cu câte 5 lei la fiecare categorie.
- Biletele au un aspect plăcut, sunt personalizate cu sigla clubului, culoarea violet și o „hartă" pentru ca suporterul să știe care este poarta pe la care trebuie să intre la meci.
3. Program de meci - Nota 2
- FC Argeș tipărește programe de meci doar ocazional, la unele meciuri mai importante sau cu ocazia unui eveniment special. Oricum, destul de rar. Acestea sunt create de suporteri, în scopul de a ajuta clubul.
4. Magazinul clubului - Nota 9
- În afara magazinului din centrul orașului, fanii FC Argeș își pot cumpăra produse cu însemnele clubului și de la magazinul din curtea stadionului, deschis în fiecare zi de meci. Tricouri, de joc și nu numai, mingi, fanioane, fulare, șepci, perne, căni și multe altele. Din acest punct de vedere, al diversității materialelor, FC Argeș chiar arată bine.
- Prețurile sunt accesibile. Un tricou nu depășește 150 de lei, în timp ce toate celealte produse au prețuri mult mai mici, sub 100 de lei majoritatea. Plecând de la 4 lei pentru un odorizant auto, până la 70 de lei o bluză.
5. Interacțiunea cu fanii - Nota 2
- Conducerea grupării din Trivale nu-i foarte atentă la relația jucătorilor cu suporterii.
- Deși echipa se bucură de o susținere importantă în oraș, singurul moment în care ultrașii pot interacționa cu favoriții este la finalul partidelor, în zona tribunei oficiale și a vestiarelor, în drumul fotbaliștilor către autocar. Elevii lui Prepeliță se opresc și se fotografiază cu cei ce doresc o amintire cu ei.
6. Mâncare - Nota 6
- Suporterii celor de la FC Argeș au mai multe puncte de unde își pot cumpăra o gustare în timpul jocurilor, câte o căsuță de lemn în dreptul fiecărei intrări. La capitolul mâncare, în afara chips-urilor, cu diferite arome, fanii mai pot cumpăra doar semințe și popcorn. O gamă restrânsă de produse, cu prețuri unice, 5 lei.
7. Băuturi - Nota 6
- Nici gama de băuturi nu e prea diversificată. Fanii piteștenilor au totuși câteva variante pentru răcoritoare acidulate, dar și sucuri naturale, apă plată și minerală, plus ceai pentru sezonul rece. Prețurile reprezintă din nou un avantaj față de celelalte stadioane. Fanii plătesc 5 lei pentru un suc, în timp ce apa și ceaiul costă numai 2 lei.
Concluzia? Trece cu greu clasa: 5,88
Inaugurat în 1964, stadionul din Trivale probabil că a fost unul de avangardă în România acelor ani. Dar în 2022 el abia primește notă de trecere. În urma analizării celor 7 criterii, a rezultat o medie finală de 5,88.
Citește AICI toate episoadele proiectului „Matchday experience”
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”