Articol de Vlad Nedelea - Publicat marti, 29 noiembrie 2022 13:49 / Actualizat marti, 29 noiembrie 2022 15:24
Oțelul, un club aflat acum în Liga a 2-a, ține pasul cu prezentul și pretențiile de azi cu greu, asta și pentru că echipa nu dispune de un buget grozav. Stadionul e îngrijit în limita posibilităților, exisă un magazin oficial, ba chiar suporterii sunt invitați pe gazon, totul pentru a ține viu „microbul” din Galați. Nota finală: 6,57.
- Reporterii GSP au analizat la fața locului tot ceea ce contribuie la satisfacția sau, din contră, la dezamăgirea unui fan, dincolo de rezultatul efectiv al partidei respective: de la facilitățile stadionului la prețuri, de la confort și curățenie la felul în care clubul interacționează cu el pe arenă și în jurul acesteia.
- Am acordat câte o notă de la 1 la 10 fiecărui capitol, iar media finală a fiecărui stadion arată, practic, cât de mult își respectă un club spectatorii.
- Arenele analizate de GSP sunt cele ale echipelor Dinamo, FCSB, Rapid, CFR Cluj, U Cluj, Petrolul, Sepsi, Farul, CS Mioveni, FC Argeș, plus „Ion Oblemenco", din Bănie.
- Episodul 1 - Dinamo - Nota 3,18
- Episodul 2 - Sepsi, Nota 8,50
- Episodul 3 - CFR Cluj. Nota 6,70
- Episodul 4 - Rapid-Giulești. Nota 8
- Episodul 5 - Farul. Nota 7,07
- Episodul 6 - CS Mioveni. Nota 2,60
- Episodul 7 - CSU Craiova. Nota 9.35
- Episodul 8 - FC Argeș. Nota 5,88
- Episodul 9 - FCSB (Arena Națională). Nota 8.40
- Episodul 10 - Petrolul (Ilie Oană). Nota 6,45.
- Episodul 11 - FCU Craiova. Notă 7,35.
- Episodul 12 - U Cluj. Notă 7,52.
Topul arenelor prezentate până acum:
1. Universitatea Craiova | 9,35 |
2. Sepsi | 8,50 |
3. FCSB | 8,40 |
4. Rapid | 8,00 |
5. U Cluj | 7,52 |
6. FCU Craiova | 7,35 |
7. Farul | 7,07 |
8. CFR Cluj | 6,70 |
9. Oțelul Galați | 6,57 |
10. Petrolul | 6,45 |
11. FC Argeș | 5,88 |
12. Dinamo | 3,00 |
13. CS Mioveni | 2,60 |
Oțelul își caută „cadența” din urmă cu 10 ani. Se zbate și visează la revenirea în Liga 1, deși la Galați multe nu s-au schimbat. Nu vizual. Același stadion, aceiași fani aprinși, asta deși clubul a trecut printr-o transformare. A luat-o de la 0 și a pornit într-un nou drum.
Arena din Strada Anghel Saligny, vopsită și readusă cumva mai aproape de cerințele prezentului, încă primește cei peste 13.000 de fani. Clubul se chinuie să țină pasul cu detaliile ce fac acum diferența, de o relație apropiată cu suporterii, însă e limpede că nu dispune de baza financiară necesară adaptării la pretențiile actuale. z
1. CONFORT STADION - Nota 7
- Accesibilitate: Arena Oțelul, din cartierul Ţiglina III, pe Strada Anghel Saligny, e ușor accesibilă, fiind într-o zonă acoperită de mijloacele de transport în comun, deși distanța față de centru nu-i foarte mică, undeva în jur de 3 kilometri. Fanii pot ajunge relativ ușor la stadion. Sunt mai multe mijloace de transport în comun care trec pe lângă arena Oțelului. Nota 9
- Locurile de parcare: Există câteva zeci de locuri de parcare, amenajate în limita spațiului disponibil. Mulți dintre suporteri caută locuri libere în vecinătatea stadionului, parchează pe străzi, însă zona se aglomerează mult atunci când tribunele sunt ocupate în proporție de 70-80%. Nota 6
- Confortul spectatorilor în tribune este la un nivel decent, cât se poate într-un stadion vechi de 40 de ani. Scaunele sunt vechi, nu foarte confortabile și nici foarte curate, în condițiile în care arena nu e acoperită în cea mai mare parte. Nota 6
- Tribunele nu sunt acoperite, exceptând o mică parte, în zona tribunei oficiale, din zona VIP, mass-media și pentru persoanele cu dizabilități. Nota 4
- Tribunele sunt destul de aproape de suprafața de joc. Spectatorii au o vizibilitate excelentă din orice zonă a stadionului. Persoanele cu dizabilități au acces gratuit, sectorul destinat lor este în tribuna 1 și este acoperit. Accesul se face pe o rampă specială. De asemenea, mass-media are la dispoziție două cabine de 6 locuri, închise, dotate cu prize și internet. În plus, mai sunt 50 de locuri la masa presei, dotate cu măsuțe rabatabile. Nota 10
- Igiena este la un nivel decent, în măsura posibilităților pe care le oferă arena. Stadionul dispune de 26 de grupuri sanitare, 10 la tribuna I și câte 8 la tribuna 2 și Peluza Sud. Nota 7
2. TICKETING - Nota 9
- Fanii Oțelului pot procura tichete atât de la casa de bilete a stadionului, de la magazinul clubului, cât și online, din rețeaua bilete.ro.
- Biletele au, în mare, același preț. Cel puțin la meciurile de campionat. Cel mai ieftin este la peluze, 5 lei, apoi crește, 10, 20 de lei la tribunele 2 și 1. Iar la tribuna 0 un tichet este 50 de lei. Sunt și cazuri în care intrarea la peluză este gratuită, cum a fost la meciul cu FCSB din Cupa României.
- Biletele sunt simple, cartonate, tipărite de bilete.ro.
- Membrii socios SC Oțelul Galați au acces pe stadion la toate meciurile pe baza cardului de membru din acest sezon competițional.
3. PROGRAM DE MECI - Nota 2
- Oțelul are un program de meci, care este însă destinat doar membrilor socios, iar aceștia îl primesc în format electronic, pe mail. Restul suporterilor, cei care vin la arenă, nu au niciun program de meci.
4. MAGAZINUL CLUBULUI - Nota 10
- În zona peluzei, Oțelul a amenajat un fan shop și dispune de o gamă destul de variată de produse. Mai ales că vorbim despre un club de Liga a 2-a, organizat pe principiul socios.
- Prețurile de la magazinul oficial sunt următoarele. Tricoul de joc 150 de lei, un fes 30 de lei, o bluză 135 de lei, un fanion 30 de lei, pixul este 5 lei, o sticlă de vin 40, în timp ce un fular e 35 de lei.
5. INTERACȚIUNEA CU FANII - Nota 9
- Fiind un club socios, readus la viață de suporteri, interacțiunea cu fanii este una puternică. Din toate punctele de vedere.
- Clubul e organizat pe principiul socios, toţi membrii cotizanți având putere egală în Adunarea Generală, care votează toate deciziile importante din club.
- Aceşti membri votează un preşedinte şi un Consiliu Director, ce vor asigura conducerea pe o perioadă stabilită de statut. Cei din Consiliul Director vor fi răspunzători împreună pentru acțiunile lor în fața membrilor asociați cotizanți.
- Înaintea meciurilor, oameni din galerie vin pe gazon și bat la tobe pentru a da ritmul tribunelor. Suporterii se implică astfel în tot ceea ce înseamnă atmosferă, cu ajutorul clubului.
6. MÂNCARE - Nota 4
- Fanii gălățenilor au câteva puncte improvizate de unde își pot cumpăra o gustare. Nu-s foarte multe variante, iar punctele de vânzare nu-s cele mai îngrijite. Ceva amplasat ad-hoc, un business de moment.
- Spectatorii nu prea au de unde alege, pe lângă obișnuitul popcorn, gălățenii mai pot opta doar pentru chipsuri. Prețurile nu-s la vedere, totul se transmite verbal, în funcție de dispoziția arătată de vânzător.
7. BĂUTURI - Nota 5
- La capitolul răcoritoare variantele sunt mai multe, se vând la pahar. Comercianții aduc sticle de 2 sau 2,5 litri și toarnă în pahare.
- Gama e ceva mai variată, de la apă la Pepsi, Sprite, Lipton și alte câteva feluri diferite. Nici aici prețul nu-i afișat.
Concluzie: Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Nota finală: 6,57
Un stadion inaugurat în 1982 nu poate oferi condiții de top, indiferent ce eforturi ar face organizatorii. Mai ales când forța financiară a clubului lipsește. Nota finală: 6,57.
Citește și:
Probleme pentru Istvan Kovacs? Collina explică modul de evaluare a arbitrilor