Articol de GSP - Publicat marti, 06 martie 2012 00:00 / Actualizat marti, 06 martie 2012 17:55
Federaţia Română de Fotbal a reacţionat în această dupa-amiază, printr-un comunicat, la campania de presă declanşată luni de Gazeta Sporturilor, acţiune în care suporterii din fotbalul românesc sînt chemaţi să le trimită celor doi conducători, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, mailuri în care să le spună, civilizat, de ce nu îi mai doresc în funcţiile actuale.
Iată comunicatul integral:
Domnilor ziarişti de la Gazeta Sporturilor,
Referitor la demersul dumneavoastră jurnalistic, de a încuraja cititorii GSP să trimită e-mail-uri pe adresele LPF şi FRF şi să expună motivele pentru care doresc demisia preşedinţilor celor două foruri fotbalistice, Federaţia Română de Fotbal opinează următoarele:
1. Libera exprimare este un drept garantat de Constituţia ţării noastre, neputând fi pus sub semnul întrebării. Ne referim atât la dreptul oamenilor de a-şi expune punctele de vedere, cât şi la cel al presei de a realiza demersurile jurnalistice pe care le consideră fireşti.
2. Totul, însă, cu respectarea deplină a legislaţiei române aflate în vigoare, fără instigarea la violenţă sau la alte manifestări extremiste. FRF este adepta respectării legii, inclusiv pe stadioane, precum şi a absenţei oricărei forme de abuz.
3. Apreciem faptul că GSP i-a îndemnat (şi îi îndeamnă) pe cititorii săi să aleagă, în formularea mesajelor mai sus amintite, un limbaj civilizat şi să se simtă, aşa cum e firesc, liberi.
4. Pe de altă parte, nu putem să nu remarcăm faptul că GSP a indus oamenilor tenta eminamente negativă a mesajelor. Dacă permiteţi analogia, acelaşi lucru s-ar întâmpla dacă o persoană sau o instituţie ar lansa o campanie împotriva ziarului dumneavoastră, incitând lumea să remarce exclusiv aspectele negative ale activităţii GSP, fără a admite aportul pozitiv al GSP în peisajul jurnalisticii româneşti.
5. Din păcate, aproximativ trei sferturi dintre cei care au inserat mesaje pe www.gsp.ro nu au dat curs îndemnului dumneavoastră, folosind un limbaj incalificabil, suburban. Despre argumentaţie, nici vorbă. Pe aceşti oameni îi doriţi ca spectatori şi suporteri pe stadioanele din ţara noastră? Pe ei îi consideraţi reprezentativi?
6. Salutăm orice iniţiativă care are drept scop real însănătoşirea climatului fotbalistic de la noi, respingând, totodată, toate formele de manipulare. Acestea din urmă au partea lor de contribuţie la faptul că o serie a celor care şi-au valorificat, şi îşi valorifică, dreptul constituţional la libera exprimare într-un mod civilizat o fac fără a se afla în totală cunoştinţă de cauză.
7. Considerăm tot atât de normal ca oamenii să protesteze şi să-şi exprime, astfel, nemulţumirile. Lansăm, totuşi, apelul ca aceste proteste conform prevederilor legale, lăsând stadionul liber pentru susţinerea echipei favorite, tot aşa cum teatrul este citadela spectacolelor teatrale, cinematograful al cinematografiei etc. Iar dacă, totuşi, există oameni care optează pentru proteste pe stadion, inclusiv prin bannere, nimeni nu se va supăra dacă acestea nu vor avea conţinut injurios, jignitor, rasist sau xenofob. Dacă, însă, ele aduc atingerea onoarei şi demnităţii umane, solicităm celor în drept să respecte şi să aplice întocmai prevederile legale. Reiterăm faptul că Federaţia Română de Fotbal nu doreşte decât respectarea şi aplicarea legilor aflate în vigoare.
8. În fiecare domeniu de activitate se regăsesc oameni tineri şi vârstnici, cu o experienţă mai mare sau redusă. Ne manifestăm întreaga apreciere pentru ziariştii care oferă cititorilor mostre de jurnalism autentic, fie că o fac de peste patru decenii, fie că au debutat în meserie în 1990, unii dintre ei, seniori ai presei noastre, solicitând plecarea din funcţii a unor oameni pe care-i consideră expiraţi. Ne exprimăm speranţa să le citim articolele mulţi ani de-acum înainte.
Federaţia Română de Fotbal