GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  GALA BUTE

Condamnări definitive în Dosarul "Gala Bute": Elena Udrea, 6 ani de închisoare cu executare! Rudel Obreja, 5 ani cu executare!

Articol de - Publicat marti, 05 iunie 2018 15:46

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul în dosarul "Gala Bute".

IATĂ DECIZIA DEFINITIVĂ în dosarul Gala Bute!

  • Elena Udrea a fost condamnată pentru infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu; a primit 6 ani de închisoare cu executare!
  • Rudel Obreja a primit 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi evaziune fiscală;
  • Tudor Breazu, prieten al Elenei Udrea, administratorul terenurilor de la Nana deținute de fostul ministru, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare;
  • Ana-Maria Topoliceanu, fosta şefă a CNI, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare;
  • Fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la luare de mită;
  • Dragoş Botoroagă, om de afaceri din Petroșani, deținător al firmei Consmin, a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni  de închisoare cu suspendare;
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în MDRT a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare;
  • Ion Ariton, fostul ministru al economiei, a fost achitat de acuzaţiile pentru abuz în serviciu.

Practic, Curtea Supremă a menținut toate deciziile din 28 martie, din primă instanță.

Istoricul zilei

UPDATE 15:35: Judecătorii au respins cererea avocatului Elenei Udrea de a se rejudeca tot procesul!

UPDATE 15:30: În câteva minute se pronunță verdictul în Gala Bute!

UPDATE 15:00: Completul de 5 judecători care vor stabili sentințele finale sunt următorii: Mirela Sorina Popescu, Constantin Epure, Simona Daniela Enceanu, Ionuț Mihai Matei, Simona Elena Cîrnaru

UPDATE ORA 12:10: Decizie de ultim moment a Elenei Udrea înainte de sentința din Dosarul "Gala Bute"! Aceasta s-a retras din acționariatul Tim Rail Cargo, un operator feroviar privat, unde controla 25% din titluri. Udrea și-ar fi vândut toate acțiunile pe care le deținea către Ioan Valeriu Trică, fost director general al CFR SA, contra sumei de 500.000 de euro, anunță site-ul www.profit.ro.

UPDATE ORA 10:30: Deși inculpații evită, de obicei, să se prezinte la instanță în cazul deciziilor definitive, Rudel Obreja a venit la Curtea Supremă într-un Porsche și așteaptă verdictul în apropriere.

 

CAZUL PE SCURT

Pe 9 iulie 2011, la Romexpo, pentru prima oară în fața publicului român,  Lucian Bute îl învingea pe francezul Jean-Paul Mendy, KO în repriza a patra, păstrându-și centura IBF la categoria supermijlocie.

Potrivit procurorilor DNA, Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, după discuții cu Rudel Obreja, după care le-a cerut subordonaților din MDRT să găsească soluții pentru finanțarea meciului, "urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute".

Mai mult, tot conform procurorilor, Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Breazu, au primit, cu știința Elenei Udrea, considerată de Direcția Națională Anticorupție cea care a coordonat afacerea, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale, cum a fost cazul Consmin - deținută de Botoroagă - pentru a le garanta plata la timp a unor lucrări finanțate de ministerul turismului.

În cele din urmă, Ion Ariton e acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja.

Tot în 2011 au început și investigația Gazetei Sporturilor în legătură cu traseul banilor din Gala Bute.

CINE SUNT CEI 8 INCULPAȚI

În primul rând, patru dintre inculpați și-au recunoscut, în 2015, faptele și au optat pentru a fi judecați prin procedura simplificată, care le poate reduce cu o treime pedepsele. Aceștia sunt Ștefan Lungu, Ana-Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și Gheorghe Botoroagă.

Elena Udrea - fostul Ministru al dezvoltării și al turismului - acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete

Ion Ariton - fostul ministru al economiei - acuzat de procurori că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat să sponsorizeze ilegal, cu o sumă de peste 1,7 milioane lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja

Rudel Obreja - președintele FR Box în perioada Galei Bute

Tudor Breazu - prieten al Elenei Udrea, administratorul terenurilor de la Nana, județul Călărași deținute de fostul ministru

Ștefan Lungu - fostul consilier al Elenei Udrea

Gheorghe Nastasia - fost secretar de stat în MDRT

Ana-Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Naționale de Investiții

Dragoș Botoroagă - om de afaceri din Petroșani, deținător al firmei Consmin

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (30)
fanfcarges
fanfcarges  •  05 Iunie 2018, 21:03

deja ma enervasem la culme daaar.... am gasit ceva :)))" România nu are tratat de extrădare cu statul în care s-a refugiat fostul ministru, dar potrivit unei Convenţii internaţionale semnate atât de România, cât şi de Costa Rica, odată cu condamnarea de ieri aceasta va putea fi extrădată. hai ca m-am linistit.

capca1
capca1  •  05 Iunie 2018, 19:55

Pedepse degeaba, cei condamnați nu au nicio grijă ! Unii prin Costa Rica alții au primit cu suspendare, adică, nimic ! Nu se va recupera un leuț din prejudiciu deci, justiție inutilă ! Nu m-ar mira ca peste vreo trei ani Udrea să fie prezidențiabilă iar Kovessi prin USA ...

ando89
ando89  •  05 Iunie 2018, 19:28
Postat de unico_biancorossi pe 05 Iunie 2018, 19:13

Eu nu condamn nimic, nu sunt Curtea Suprema si oricum ala nu e stat de drept, e stat degeaba. Un stat condus de alte puteri decat alea constitutionale. Politicienii si slugile lor, media. Puteri neconstitutionale, care au transformat tara de la nord de Danubius intr-o agora imensa. Dimineata esti numit ministru, seara te aresteaza.)) A doua zia faci piata, cand sa pleci la minister vine tolontan cu microfonu in saciosa ta cu patrunjel si intreaba ; stiti ca peste 3 minute proprietarul sacosii va fi indrumat spre primul Bulau de dupa primul giratoriu ? O tara in care daca mai traiesc 15 milioane de oameni, are 300 de televiziuni, mai multe decat au germanii care sunt vreo 85 de milioane. Romanii nu fac altceva decat agora live. Politica, arestari, bâză ieftina. Si tara lor se topeste pe zi ce trece. Dispare. Cu ei cu tot. However, amigo, ador Costa Rica, am mai fost candva, cred ca ma duc la anul si dau si pe la Nuti sa ii duc niste Ouzo si sa ne spovedim la o cafea columbina cu juice tropicana si cocktail cu rom de jamaica si cuba.. libre.)

Mai vorbim peste ceva timp, doar suntem nemuritori:) Să-i duci si niște tsipouro, dar fără anason, că i-o fi dor și ei de casă:))

Vezi toate comentariile (30)
Comentează