Articol de GSP - Publicat miercuri, 13 februarie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 13 februarie 2013 13:31
Lipsa unui avocat pentru Jean Pădureanu e singurul motiv pentru care Înalta Curte nu a discutat nimic despre dosar. "Au cerut audierea inculpaţilor din precauţie", explică specialişti în drept penal, care preconizează că vom afla o hotărîre definitivă în timp scurt.
Oamenii de fotbal inculpaţi în " Dosarul Transferurilor" s-au trezit luni cu o cerere neaşteptată din partea procurorilor DNA: interdicţia de a părăsi ţara. "În cazul unor astfel de măsuri e obligatorie, potrivit legii, audierea inculpaţilor", completează oameni din sistemul juridic.
Au absentat Jean Pădureanu şi Mihai Stoica, astfel că discutarea cererii procurorilor s-a amînat pentru 19 februarie. Şi nimic despre fondul problemei, "Dosarul Transferurilor!".
Audierile nu sînt obligatorii!
"Cele trei judecătoare au fost obligate să amîne cauza. Prezenţa lui Jean Pădureanu nu era obligatorie, se pot da şi condamnări în lipsă, dar cea a apărătorului său e imperativă!", precizează surse din rîndul procurorilor. De ce au dorit totuşi judecătoarele să îi audieze pe inculpaţi?
"Nu există vreo obligaţie legală. Ar fi fost doar în cazul în care instanţa anterioară îi achita pe inculpaţi, dar nu e cazul acum, Curtea de Apel le-a dat condamnări. În schimb, există practica instanţelor precaute de a audia şi inculpaţii, ca să nu existe vreun fel de dubiu asupra deschiderii magistraţilor în stabilirea adevărului", subliniază specialişti în drept penal.
"La Înalta Curte nu merg tertipurile"
Dar dacă fiecare din cei 8 oameni de fotbal va invoca, pe rînd, lipsa unui apărător? Se poate amîna judecarea în acest mod? "Morişca" e cunoscută în practica judiciară, dar avocaţi consultaţi de GSP limpezesc situaţia: "Fiecare inculpat are dreptul, în această fază a procesului, să ceară o singură dată amînarea pentru motivul lipsei de apărător. Cînd e vorba de mai mulţi inculpaţi, se întîmplă să ceară asta pe rînd, ca să lungească lucrurile. Însă la Înalta Curte e greu: instanţa se sesizează şi pune în vedere inculpaţilor acest lucru. Pe 5 martie sau la termenul următor totul va fi clar".
Pe 5 martie, dacă inculpaţii vor fi audiaţi, nu înseamnă neapărat că e nevoie apoi de un alt termen pentru pronunţare. Hotărîrea instanţei poate veni chiar în aceeaşi zi, în decurs de cîteva ore, sau în zilele imediat următoare, dacă instanţa decide un termen exclusiv pentru pronunţare.
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora