Articol de Costin Ștucan - Publicat joi, 11 ianuarie 2018 09:11
Gazeta Sporturilor și cel mai important ziar din Cehia, MF DNES, au investigat împreună în ultimele 7 luni evenimentele produse după preluarea unui nou club de către un grup suspect de investitori chinezi care a lăsat în urmă scandaluri de meciuri trucate în 6 țări.
O fabrică Samsung e primul reper pentru a descrie Mohelnice, un orășel industrial de 10.000 de locuitori situat la poalele dealurilor domoale din regiunea Olomouc, în estul Cehiei.
Fotbalul în oraș reprezintă un hobby, nicidecum o activitate strălucită. Din 1990 încoace, echipa locală FK Mohelnice Moravicany a balansat între liga a patra și liga a șasea, dar acum trei ani a reușit o promovare surprinzătoare în a treia divizie din Cehia.
În vara lui 2017, situația financiară era la fel de nesigură ca înaintea fiecărui sezon. Clubul avea nevoie de 3 milioane de coroane, aproximativ 120.000 de euro, pentru a supraviețui.
Momentul era perfect pentru apariția unei specii aparte de investitori.
“Încă din 2013 sau poate chiar mai devreme, mafia pariurilor folosește companii paravan pentru a cumpăra cluburi mici din Europa. Cumpără clubul, își aduc oamenii lor și pun presiune pe antrenor să le bage jucătorii de care au nevoie. Caută mereu oameni care au nevoie de bani și oameni care sunt tentați să ia bani”, a explicat Javier Mena - senior-manager al departmentului de inteligență din cadrul Centrului Internațional pentru Securitatea Sportului (ICSS) - mecanismul folosit de sindicatele ilegale.
Extras dintr-un raport UEFA trimis Federației portugheze în 2014. Eric Mao este fost jurnalist sportiv, devenit impresar. Sursă: Football Leaks
Paravanul: agent ceh, firmă britanică
Pe 7 iulie 2017, la sediul micuțului clubul Mohelnice și-a făcut apariția un agent FIFA ceh de care nimeni nu auzise, dar care susținea că reprezintă finanțatori chinezi interesați să transforme echipa într-o entitate serioasă, profesionistă.
Propunerea exotică suna tentant. Cu jumătate de an mai devreme, gigantul Slavia Praga fusese achiziționat de chinezii de la CEFC China Energy, un conglomerat care a înghițit și brandul Rompetrol odată cu preluarea filialei românești a KazMunayGas International.
Mirajul banilor mulți veniți din Asia a cuprins fotbalul ceh aflat într-o criză în primul rând morală. Ultimul președinte al federației este anchetat de poliție, în timp ce vicepreședintele a lucrat înainte de 1989 în Securitatea comunistă din Cehia.
Impresarul Premysl Buba, reprezentantul chinezilor interesați de Mohelnice, a garantat o investiție de 100.000 de euro în numele companiei Football Investment Limited. Firma era înregistrată de agentul ceh cu doar o zi înainte, într-o casă obișnuită de locuit dintr-un orășel britanic. Cu 5 voturi pentru și 3 împotrivă, conducerea clubului FK Mohelnice a votat acceptarea noilor investitori asiatici.
Stadionul celor de la Mohelnice, pe care chinezii au promis că-l vor transforma într-o arenă modernă. Sursă: MAFRA
După câteva zile, în club și-au făcut apariția doi “specialiști” chinezi în management, iar în săptămânile următoare au început să apară și jucători: un leton, trei chinezi și mai mulți cehi experimentați.
E perioada în care reporterii Gazetei au primit o alertă de la surse.
Existau suspiciuni serioase că investitorii chinezi de la FK Mohelnice erau aceiași care, în ultimii 5 ani, au lăsat în urmă o dâră groasă de suspiciuni, meciuri trucate și suspendări pentru corupție la cluburi mici din Lituania, Letonia, Portugalia, România și Irlanda.
Cu doar un an și jumătate înainte, în ianuarie 2016, suspecții au injectat 80.000 de euro în Academica Clinceni, un club de Liga 2, după ce inițial studiaseră posibilitatea de a investi la fostele campioane Petrolul și Oțelul Galați.
Primarul din Clinceni, Adrian Budeanu, are în familie o asociere directă cu casele de pariuri. Sursă: GSP
La Clinceni, firma folosită ca paravan s-a numit Anping Football Club Limited, o companie înființată în Hong Kong de un impresar pe nume Xiadong “Eric” Mao. Figura agentului nu poate fi găsită în online de niciun motor de căutare din lume.
Fotbalul românesc a resimțit în plin impactul investiției lui Mao și Anping. Alex Dragomir - președintele numit de chinezi după ce le-a facilitat intrarea la Clinceni - a primit o suspendare de 3 luni din partea FRF pentru tentiva de trucare a unui meci din Liga 2, apoi poliția austriacă a făcut un raid în cantonamentul echipei, în vara lui 2016, după ce a fost alertată în privința a două partide amicale suspecte.
În dialogul cu Gazeta, Alex Dragomir a susținut că investitorii chinezi au fost aduși de un impresar maghiar, iar în spate e un "personaj foarte important"
Jucător transferat dintr-un scandal uriaș
Un an mai târziu, susțineau sursele Gazetei, la clubul ceh Mohelnice s-au prezentat aceiași chinezi infiltrați și în România.
Confirmările au început să curgă.
Dorit în Cehia de noii patroni asiatici, fundașul leton Kirils Grigorovs s-a transferat de la Athlone Town, un club irlandez din liga a doua aflat în acel moment în mijlocul unui uriaș scandal internațional de trucare de meciuri.
În februarie 2017, la 13 luni după semnarea actelor cu Academica Clinceni, investitorii chinezi preluaseră 70 la sută și din Athlone pentru suma de 500.000 de euro, aducând imediat doi antrenori portughezi și mai mulți jucători printre care Grigorovs. Au urmat meciuri dubioase, în care s-au înregistrat mișcări neobișnuite de cote și câștiguri de milioane de dolari pe piața asiatică, iar federația irlandeză și poliția judiciară de la Dublin au deschis simultan anchete, alertate de UEFA.
Investitorii - reprezentați în Irlanda de un impresar anonim, un francez cu relații în România pe nume Marc Fourmeaux - s-au făcut nevăzuți.
Grigorovs a fost investigat, dar a scăpat.
În schimb, compatriotul său Igor Labuts și românul Dragoș Sfrijan - aduși în Irlanda la dorința finanțatorilor asiatici - au fost suspendați pe o perioadă de un an pentru trucarea a două meciuri!
Dragoș Sfrijan, românul suspendat pentru trucare de meciuri în Irlanda
În Portugalia, cu Bruce și Nancy
Portarul Labuts figura deja ca “suspect” într-un raport confidențial UEFA, publicat de Gazetă în exclusivitate la jumătatea anului trecut. Implicat în 17 meciuri considerate dubioase de forul european, el participase ca jucător la un proiect anterior al fantomaticei firme Anping.
Acum 4 ani, Eric Mao și Anping au crescut miza. Au trecut de la investițiile din țările baltice la Portugalia, unde au preluat clubul de liga a doua Atletico Clube de Portugal. La suprafață, de mersul echipei se ocupau președintele Xialong “Bruce” Ji (considerat mâna dreaptă a lui Eric Mao) și secretara cu rol de vicepreședinte Xinxin “Nancy” Cao. Ultima, masterand FIFA în management sportiv, a fost identificată de sursele Gazetei ca fiind reprezentanta investitorilor chinezi veniți în România pentru a trata preluarea cluburilor Petrolul și Oțelul.
Nancy Cao (indicată de săgeată), printre participanții la FIFA Master, în 2014. Sursă: FIFA
Cu Nancy Cao și Bruce Ji în administrație, Atletico Clube le-a ridicat mari suspiciuni procurorilor portughezi care au declanșat o investigație, rămasă fără rezultat. Investițiile spectaculoase promise de Anping nu s-au materializat, clubul a fost “înghețat” juridic după trei sezoane, iar jucătorii s-au răspândit în cele patru zări.
Unul dintre aceștia, un fotbalist chinez de 24 de ani pe nume Dongyang Liu, și-a făcut apariția în septembrie 2017 la FK Mohelnice, adus de noii investitori din umbră!
Bruce, recunoscut în Cehia din poze
Avertizați de reporterii Gazetei, jurnaliștii de la MF DNES - cel mai important ziar din Cehia - au început să investigheze în paralel preluarea clubului din liga a treia. În scurt timp, sursele contactate l-au identificat pe unul dintre “specialiștii chinezi” sosiți după preluarea echipei de către investitorii din Asia.
Acesta este nimeni altul decât Bruce Ji, fostul președinte de la Atletico Clube de Portugal și mâna dreaptă a lui Eric Mao!
Bruce Ji îi înmânează un colet incripționat în chineză unui bărbat extrem de cunoscut. E vorba de Jorge Messi, tatăl superstarului Leo Messi, condamnat în 2016 împreună cu fiul pentru evaziune fiscală. Sursă: Facebook
Informația inițială era astfel confimată: foștii investitori chinezi aflați în spatele unor meciuri suspecte din Lituania, Letonia, Portugalia și România s-au mutat la un club mic din liga a treia cehă imediat după scandalul uriaș din Irlanda!
După venirea în Cehia, cel puțin două meciuri ale echipei FK Mohelnice au ridicat mari semne de întrebare de-a lungul toamnei lui 2017. Federbet, agenția de monitorizare a pariurilor, a detectat mișcări suspecte de cote la partide pierdute în deplasare la diferență de un gol.
Cu echipa în coada clasamentului, în vestiar au apărut suspiciunile. Apoi, brusc, Grigorovs și alți doi jucători cehi aduși de noii investitori nu s-au mai prezentat la antrenamente. Erau deja bănuiți de antrenorul Dusan Zmolik că aranjează meciuri.
La finalul lui noiembrie 2017, investitorii au blocat finanțarea, lăsând fotbaliștii neplătiți de Crăciun.
Investitorul strigă “Hoții!”
În timp ce jurnaliștii cehi de la MF DNES îi contactau pe oficialii clubului pentru reacții, s-a întâmplat un episod incredibil. Bruce Ji - reprezentantul grupului asociat de UEFA cu mafia asiatică a pariurilor - l-a acuzat pe antrenorul Zmolik și pe mai mulți jucători că aceștia au trucat meciuri!
“Da, a venit la noi și ne-a spus că investitorii au urmărit meciurile și că noi am aranjat. Privind acum înapoi, îmi dau seama că am fost naiv și că, într-adevăr, la acest club s-au întâmplat lucruri necurate”, a declarat unul dintre cei acuzați de chinezi, sub protecția anonimatului.
Contactat la rândul său, Premysl Buba - necunoscutul impresar care a făcut legătura clubului cu investitorii asiatici - a declarat că nu știa și nu crede informațiile despre trecutul dubios al partenerilor săi de afaceri. “Știam că a fost ceva la Athlone, l-am întrebat pe Grigorovs, iar el mi-a spus că nu a avut nicio legătură. Pentru mine a fost suficient”.
Buba a admis că partea chineză are “mici datorii”, dar acestea vor fi rezolvate după listarea planificată a clubului FK Mohelnice la bursă!
Filă din pașaportul lui Bruce Ji, chinezul asociat cu Eric Mao, care a intrat în clubul FK Mohelnice. Sursă: Football Leaks
După discuția cu reporterii cehi, Buba a încercat să împiedice apariția investigației comune MF DNES - Gazeta Sporturilor, promițând dezvăluiri despre corupția de la alte cluburi din Cehia și un interviu cu investitorii chinezi.
În niciun moment, agentul nu a vrut să dezvăluie numele asiaticilor din spatele clubului. La fel a procedat și președintele Igor Machalek.
Contactat de Gazetă, letonul Grigorovs a răspuns inițial amabil. În momentul în care a fost întrebat despre investitorii chinezi, fostul coechipier de la Athlone al românului suspendat, Dragoș Sfrijan, a oprit brusc dialogul. Ulterior, a blocat accesul la contul său de Facebook.
Înainte de Anul Nou, cu două ziare din două țări pregătite să publice simultan dovezi ale legăturilor mafiei pariurilor cu un alt club din Europa, chinezii Bruce Ji și “Mister Zhang” (cum era cunoscut cel de-al doilea “specialist”) au dispărut și din Cehia!
În ultimele zile, partea chineză a dat doar asigurări telefonice că finanțarea va continua și în 2018!
În episodul următor, Gazeta va publica dovada negocierilor secrete între Anping și megastaruri din fotbalul mondial. Cum încearcă mafia pariurilor să acceseze elita acestui sport
INFILTRAREA ANPING ÎN FOTBALUL EUROPEAN
2011 | Xiaodong “Eric” Mao, un fost jurnalist sportiv devenit impresar, înregistrează firma de management sportiv Anping Football Club Limited, într-un apartament din Hong Kong |
2012 | Eric Mao lucrează strâns cu clubul Dalian Shide. După colapsul clubului, îl ajută pe portughezul Nelio Vingada, antrenorul care l-a adus pe Șumudică la Maritimo, să-și recupereze banii de la Shide |
2012 | Presa din Lituania scrie că Eric Mao negociază preluarea clubului REO Vilnius. Chinezul era în legături și cu Suduva Marijampole, un club implicat în ultimii ani în meciuri suspecte. Alături de Mao în vizitele din țările baltice se află un alt chinez, Shen Li. Printre cei doar 56 de prieteni ai acestuia de pe Facebook se află și Dan Petrescu |
2013 | Nelio Vingada îl ajută pe Eric Mao să preia 70 la sută din clubul portughez de liga a doua Atletico Clube de Portugal și este numit în conducere. Administrarea se face prin Xialong “Bruce” Ji și Xinxin “Nancy” Cao, angajați ai firmei Anping |
2014 | UEFA trimite federației portugheze un raport confidențial în care o anunță că Eric Mao este un “individ suspect” cu legături în mafia pariurilor din Asia. Portarul leton Igor Labuts este nominalizat printre jucătorii suspecți aduși la Atletico Clube |
2014 | Poliția portugheză și Interpol investighează mai multe suspiciuni de “gambling și alt comportament corupt”, în legătură cu clubul Atletico Clube de Portugal |
2015 | Potrivit Asia Times, aflat în fruntea unui consorțiu de investitori, Eric Mao cumpără clubul Chongqing Lifan de la miliardarul Yin Mingshan. Lifan aduce imediat jucători și un antrenor francez, Franck Dumas. Un an mai târziu, Dumas este condamnat în Franța pentru evaziune fiscală de 600.000 de dolari. Scapă de închisoare, susținând că are datorii produse de “dependența cauzată de gambling” |
2015 | Eric Mao încearcă să preia cluburile Petrolul și Oțelul. Nancy Cao vine în România să poarte discuțiile preliminare, dar chinezii renunță din cauza investiților mari necesare |
2016 | Anping injectează 80.000 de euro în Academica Clinceni, clubul din Liga 2. Alex Dragomir, confidentul lui Cristi Tănase, președintele Chiajnei, este numit președinte, iar Mugur Bolohan este adus antrenor de la Berceni. Primarul Adrian Budeanu, prieten extrem foarte apropiat cu Valeriu Argăseală și Dumitru Dumitriu, angajează bani publici în sprijinirea proiectului chinezesc |
2017 | Un grup de investitori chinezo-portughezi preia Athlone Town, club irlandez de liga a doua. Sunt aduși imediat antrenori și jucători, mulți dintre ei venind de la Atletico Clube. Românul Dragoș Sfrijan e transferat de la Berceni. |
2017 | La două luni după preluarea clubului Athlone Town, UEFA alertează federația și autoritățile irlandeze în privința mișcărilor neobișnuite de cote. Jucătorii Kirils Grigorovs, Igor Labuts și Dragoș Sfrijan sunt anchetați, ultimii doi sunt suspendați pentru un an pentru trucare de meciuri. Media identifică legături cu Eric Mao |
2017 | Într-un interviu pentru Asia Times, Javier Mena - un înalt oficial din zona de “inteligence” a Centrului Internațional pentru Securitate în Sport - susține că a descoperit “cu mai mulți ani în urmă” legături între Mao și faimosul aranjor de meciuri singaporez Wilson Raj Perumal, condamnat în Finlanda și Ungaria pentru trucare de meciuri |
2017 | Gazeta Sporturilor dezvăluie legăturile dintre Academica Clinceni și mafia pariurilor, ca urmare a investiției făcute de chinezii de la Anping. |
2017 | Investitori chinezi misterioși preiau clubul ceh de liga a treia, FK Mohelnice. Este adus Kirils Grigorovs de la Athlone și trei jucători chinezi, dintre care unul a jucat la Atletico Clube. |
2017 | Președintele de la Clinceni, Alex Dragomir, este suspendat 3 luni de FRF pentru tentativa de trucare a unui meci din Liga 2 în primăvara lui 2016. El i-a cerut portarului Andrei Marinescu să primească multe goluri, iar jucătorul l-a denunțat |
2017 | Gazeta și ziarul ceh MF DNES investighează investiția chineză de la Mohelnice. Oficialii clubului îl recunosc în imagini pe Bruce Ji, fostul președinte de la Atletico Clube de Portugal |