Articol de Costin Ștucan - Publicat vineri, 23 noiembrie 2018 14:29
Oficiali și jucători ai cluburilor poloneze Wisla Plock, Slask Wroclaw și Ruch Chorzow - implicate în meciurile amicale arbitrate de jucătorii români deghizați - reacționează după dezvăluirile făcute de Gazeta Sporturilor în investigația Football Leaks.
“Pentru mai puțin de 80 de euro de persoană, în Turcia și Cipru avem hotel, mâncare, transport, terenuri de antrenament. Organizatorul se ocupă de tot. Din nefericire, noi nu putem verifica lucrurile din culise. Mergem în cantonament și avem amicale asigurate. Totul, arbitri, terenuri, logistică, e aranjat de organizatori”, a declarat Jacek Kruszewski, președintele clubului Wisla Plock, pentru Sportowe Fakty.
Wisla a fost arbitrată de 5 ori în 2017 și 2018 de grupul de jucători, oficiali de club și arbitri din România, Irlanda și Letonia, grup implicat în trucarea de meciuri.
Kruszewski spune că în 2018 nu a mers în Cipru, dar a discutat cu directorul sportiv Lukasz Maslowski, prezent în cantonament cu echipa: “Nimic ciudat nu ne-a atras atenția. Arbitrajul a fost când mai rău, când mai bun. Dar sper că acest caz va fi investigat și dacă lucrurile astea s-au întâmplat, vinovații să fie pedepsiți penal. Sper să nu fie băgat acest caz sub preș”.
Credeam că am scăpat de blestemul meciurilor trucate. Au trecut atâția ani de la uriașul scandal de corupție de la noi. Și iată că demonii trecutului ies din nou la suprafață. Nu e doar înspăimântător. E incredibil și bolnav ce se întâmplă
Jacek Kruszewski, președinte Wisla Plock
Un jucător de la Slask Wroclaw, club implicat în două amicale arbitrate de jucători deghizați, și-a adus aminte de arbitrii dubioși: “Am primit penalty-uri în ambele meciuri. Împotriva lui Karvina nu am sesizat nimic eronat, dar cu slovacii de la Teplice a fost ceva. Marcin Robak chiar a ratat penalty-ul. Ne pare rău că nu am ieșit de pe teren”.
Witold Jajszczok, purtător de cuvânt la Ruch Chorzow, a declarat că “vom fi interesați de acest caz pentru că este foarte important ca Ruch să nu fie asociat cu nicio activitate ilegală”.
Doi jucători activi, letonul Kirils Grigorovs (stânga) și portughezul Jose Viegas (dreapta), îl încadrează pe românul George Erghelie la meciul Ruch Chorzow - Gomel 1-3
Cazul jucătorilor deghizați în arbitri a fost publicat luni de Gazeta Sporturilor, în investigația internațională Football Leaks. Unul dintre membrii rețelei, fundașul Alin Stoica, a recunoscut că a mers în Cipru deghizat în arbitru pentru că avea nevoie de bani pentru tratamentul tatălui său, bolnav de cancer în fază terminală.
Rețeaua a arbitrat la meciurile organizate de firma cipriotă Androsports, care are legături cu aranjorul de meciuri chinez Xiaodong “Eric” Mao. Mao a fost implicat în ultimii ani în scandaluri de trucare de meciuri în Irlanda, România, Cehia și țările baltice.
În Cehia, 4 jucători sunt puși sub acuzare
Tot astăzi, autoritățile din Cehia au trimis în judecată 4 jucători pentru dare și luare de mită cu ocazia unui meci de fotbal din liga a treia. Trei dintre jucători evoluau pentru Mohelnice, club deținut la acea dată de același chinez Eric Mao.
Investigația din Cehia a pornit ca urmare a unei plângeri depuse de un primar din orașul Valasske Mezirici, revoltat de dezvăluirile făcute de ziarele MF Dnes și Gazeta Sporturilor într-o investigație comună despre afacerile lui Eric Mao.
CITEȘTE MAI JOS DEZVĂLUIRILE GAZETEI DESPRE REȚEAUA LUI MAO ȘI IMPLICAREA EI ÎN TOATĂ EUROPA
Caracatița chinezească » Un nou club acaparat de mafia pariurilor infiltrată în România