Articol de Cătălin Tolontan, Răzvan Luțac, Mirela Neag - Publicat vineri, 03 martie 2023 21:30 / Actualizat vineri, 03 martie 2023 21:33
Vineri, 3 martie 2023, prin decizia definitivă a Curții de Apel București, firma Hexi Pharma a fost găsită vinovată pentru că a furnizat spitalelor dezinfectanți care nu omorau germeni, ci amplificau riscul ca pacienții să dezvolte infecții nosocomiale. Directorii firmei, Dinu Flori și Mihail Leva, au fost condamnați la închisoare în primă instanță. La apel, cei doi au scăpat pentru că faptele penale s-au prescris.
- Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan sunt jurnaliștii care au descoperit în decembrie 2015, după incendiul de la Colectiv, cazul Hexi Pharma.
- După aproape cinci luni de verificări, ei au publicat în Gazeta Sporturilor primul articol al investigației în 25 aprilie 2016.
- Toate analizele de laborator ulterioare, realizate în țară și străinătate, constatările procurorilor, stenogramele înregistrărilor dintre angajații Hexi Pharma, mărturiile din instanță, precum și cele două verdicte au confirmat culpa firmei și a celor inculpați.
- Directorii judecați au scăpat datorită prescrierii.
„Mă rog lui Dumnezeu ca dosarul Hexi Pharma să nu vină curând la ÎCCJ: nu avem loc de depozitare”, spunea Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în martie 2018. Erau prea multe substanțe, peste 30 de tipuri de dezinfectante falsificate, prea multe cele 300 de spitale păcălite, prea multe infecții nosocomiale, prea multe victime, prea multe dosare. Suferința atâtor oameni, provocată de biocidele Hexi Pharma care nu omorau germenii, devenise un disconfort imobiliar pentru justiția românească.
Vreme de un an, niciun tribunal n-a vrut să judece cazul firmei din blocul SRI
Dumnezeu i-a ascultat ruga judecătoarei Cristina Tarcea. Dosarul Hexi Pharma n-a ajuns la Înalta Curte. De fapt, vreme de un an, n-a ajuns la nicio instanță pentru că nicio instanță nu l-a vrut.
Pe 16 ianuarie 2018, Judecătoria Sectorului 5 și-a declinat competența de a judeca dosarul Hexi și l-a trimis înapoi la Tribunalul București. Asta după ce, în luna noiembrie 2017, Tribunalul București își declinase el însuși competența și pasase cazul la o instanță inferioară, Judecătoria Sectorului 5.
Nimeni nu voia să judece dosarul în care au fost inculpați angajații și firma care avea sediul într-un bloc al SRI, pe care serviciul secret îl vânduse angajaților săi.
La apel, a durat de patru ori mai mult decât pe fond
Printr-o decizie de instanță superioară, Tribunalul Bucureşti n-a avut ce să facă și a preluat cazul. Judecătorul Mitu Stegaru e cel care a dat decizia de condamnare pentru directori și firmă pe 30 ianuarie 2019. La Tribunalul Bucureşti, procesul a durat 11 luni (martie 2018 – ianuarie 2019)
Apoi, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul a durat 3 ani și 9 luni (mai 2019 – martie 2013).
Este o justiție originală cea la care judecata la apel e încetinită de patru ori față de cea de pe fond, unde se ia fiecare probă și depoziție în parte.