GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  TRAGEDIE

EXCLUSIV GSP a contactat doi sportivi din lotul României de înot în ape înghețate » Cum ar fi putut fi prevenită tragedia cu Bogdan Socol: „Sunt chestii pe care el nu cred că le-a știut”

Articol de - Publicat sambata, 11 februarie 2023 11:17 / Actualizat sambata, 11 februarie 2023 13:23

Bogdan Socol, unul dintre cei mai cunoscuți comentatori sportivi din România, a murit vineri la vârsta de 42 de ani. El practica înotul în ape înghețate și, în timpul unui antrenament, a intrat sub stratul de gheață, unde a rămas blocat. Nu a mai reușit să găsească ieșirea la suprafață și nu a mai putut fi salvat la timp.

Înotul în ape înghețate este un sport extrem care are tot mai mulți adepți în întreaga lume, dar și în România. Sportivi, foști sportivi și oameni simpli încearcă să-și depășească limitele în condiții extrem de grele. 

Concursurile oficiale, organizate sub atentă supraveghere, au loc atât indoor, cât și outdoor, iar temperatura apei trebuie să fie de maximum 5 grade. Participanții trebuie să aibă minimum 16 ani pentru a se înscrie în proba de 500 de metri și cel puțin 18 ani pentru a participa la proba regină, de 1000 de metri. 

Cauzele morții lui Bogdan Socol: „Cei care practică înotul în ape înghețate trebuie să urmeze anumite reguli de siguranță”

GSP.ro a dialogat cu doi dintre componenții lotului României de înot în ape înghețate, Robert Vasiliu și Ovidiu Tirla. Ei au explicat în ce constă acest sport extrem și au vorbit despre riscurile care pot apărea în timpul înotului într-un lac cu apă înghețată și despre măsurile de siguranță obligatorii.

„Cei care practică înotul în ape înghețate trebuie să urmeze anumite reguli de siguranță. În primul rând, trebuie să fii apt din punct de vedere medical. Trebuie să ai confirmarea din partea unui doctor specializat în hipotermie și în submersiune în ape reci și foarte reci. 

Trebuie să ai un control la cardiolog, un EKG cu 12 cicluri, după care un medic să spună că poți înota în ape reci. Și niciodată nu trebuie să înoți singur în ape reci. Trebuie să ai pe cineva lângă tine, care să aibă experiență în înotul în ape înghețate. Acestea sunt regulile de bază.

Noi recomandăm ca adaptarea să se facă în bazin. E ceva extrem să înoți în lac. Deja vorbim de un sport extrem, dar e cu totul altceva să înoți într-un lac, mai ales dacă e înghețat. Noi nu recomandăm.

Eu nu-l cunosc pe domnul Socol. Nu l-am văzut niciodată, nu știu cum înota. Ar fi bine să nu înoți când lacul e înghețat, dar dacă o faci să ai pe cineva lângă tine, o barcă și să fie apa clară. Dar mai bine să nu o faci”, a spus Ovidiu Tirla, fost poloist, retras în 2008.

GSP a contactat doi sportivi din lotul României de înot în ape înghețate » Cum ar fi putut fi prevenită tragedia cu Bogdan Socol: „Sunt chestii pe care el nu cred că le-a știut”
Ovidiu Tirla

Robert Vasiliu: „Trebuia să aibă o sfoară legată de el, de care să fie tras”

- Bună ziua. Vă caut într-un context nefericit.
- Cred că în cazul domnului Socol a fost vorba de lipsă de experiență. E un sport, dar e un sport extrem. Nu e ceva banal. Asta trebuie specificat clar. E ceva la limită. Și dacă stai un minut... Nu e ca înotul clasic.

- Dumneavoastră l-ați cunoscut? S-a antrenat cu lotul național?
- Trebuie să spun că eu, care fac parte din lotul național, nu l-am cunoscut. Nu-l cunosc. Și cred că nici o parte din grup. Și nici cu Paul Georgescu nu l-am văzut. Nu știu să se fi antrenat cu el. Paul insistă pe măsurile de siguranță. El aproape că ne-a interzis să mergem în lacuri. Mergem la piscină, avem bazin acasă... Sunt locuri din care ieșim repede. Când e vorba de lacuri, nu ai prin apropiere un duș, o saună.

- Deci nu ar fi recomandat înotul în apă înghețată?
- Se poate face, dar trebuie să ai în jur un grup de prieteni sau pe cineva care are experiență. Și iei măsuri de siguranță. Ar trebui să existe o sfoară cu care să te legi, astfel încât cineva să te tragă. Sunt chestii pe care el nu cred că le-a știut. Pare că a făcut de capul lui. Cred ca făcut-o din dorința de a face ceva deosebit. Dacă era sub gheață, ce putea face persoana care era lângă el? Să intre după el sau să spargă gheața, ceea ce ar fi durat. Dacă avea o sfoară, putea să-l tragă. Și un minut sub gheață e mult.

- Ce alte măsuri ar trebui luate când e vorba de înotul într-un lac?
- În primul rând e vorba de supraveghere. Iar intrarea și ieșirea din lac trebuie să se facă printr-un loc sigur. Să poți ieși cât mai repede și cât mai sigur, în orice moment. Eu, vara mă antrenez într-un lac de 18 metri. Accesul se face printr-un mal abrupt. Iar iarna nu mă duc acolo. Mă duc într-o piscină exterioară, care o adâncime de 1,5 metri. Dacă am o problemă, când sunt într-o apă de 18 metri, cel de pe mal nu are ce să-ți facă dacă nu ești legat cu o sfoară. Și cum te scoate cineva dacă nu e obișnuit cu apa rece? Trebuie să înoți la mal sau într-o piscină.

- Ce riscuri pot apărea când e vorba de înotul într-un lac? 
- Gheața te păcălește. Îți dă adrenalină și vrei mai mult, mai mult. Nu poți să fii moderat. Pregătirea începe când apa are 10 grade. Nu te apuci de la început să intri cu capul sub apă. Trebuie să te pregătești cu atenție. Și când e vorba de înotul sub gheață, trebuie să ai un plan. Să știi unde nu e gheață, unde poți ieși la suprafață. Trebuie să ai un orizont. Nu te bagi fără să știi unde e capătul. Sau să ai o sfoară de ghidaj. 

- Ce înseamnă o pregătire corectă?
- Acum doi ani, când am început, mergeam la bazin și doar stăteam în apă înghețată. Așa am făcut o lună sau două. După aceea am trecut la înot. Și era vorba de o apă de maximum un metru. Și după aceea te poți duce imediat la saună sau duș. Recuperarea e foarte importantă.

- Cât de mare e riscul de hipotermie?
- Ca să eviți riscul de hipotermie, trebuie să te antrenezi cât mai mult. În mod normal, hipotermia apare după 15 minute, în cazul înotului. După aceea apar probleme locomotorii, se blochează mâinile și picioarele, pierzi coordonarea.  Dar adrenalina te păcălește. Tu trebuie să fii cumpătat, să îți dai seama când e momentul să te oprești.

- Fiind în al treilea an de când practicați acest sport, dumneavoastră înotați în lacuri înghețate?
- Asta e a doua iarnă intensă de antrenament. În primul an, nu am avut contact cu gheața. Doar în bazin. În al doilea an intram în bazin, cu gheață. Iar într-un lac, de când a înghețat, nu am intrat. În lac, singur, nu m-am dus niciodată. M-am dus cu fata, când apa avea 7-8 grade, am înotat un kilometru și am plecat. Iarna evit lacurile cât pot de mult. De când a venit frigul, nu am mai fost în niciun lac. Nu ai ce să cați acolo singur. Trebuie să ai pe cineva cu experiență. Intratul în lac e absolut ciudat.

- La Campionatul Mondial ce adâncime avea apa?
- Cam 1,5 metri. Se vedea fundul apei. Și acolo sunt scafandri și oameni care te urmăresc cu atenție. Iar bazinul e scurt, de 25 de metri.

GSP a contactat doi sportivi din lotul României de înot în ape înghețate » Cum ar fi putut fi prevenită tragedia cu Bogdan Socol: „Sunt chestii pe care el nu cred că le-a știut”
Robert Vasiliu

Bogdan Socol: „Am descoperit apa rece! Și ce bine e!”

În noiembrie 2022, Bogdan Socol publica pe blogul său detalii despre noua sa pasiune. 

Mesajul prin care Bogdan Socol își anunța retragerea forțată: „Nu este o moarte bună, ci cauzată de unele forțe din exteriorul meu”
DECES
Mesajul prin care Bogdan Socol își anunța retragerea forțată: „Nu este o moarte bună, ci cauzată de unele forțe din exteriorul meu”

„În urmă cu două decenii, a ajuns să mă atragă ideea de a face baie într-o apă înghețată, dar pe care nu am apucat să o pun în practică până acum. Dar toate aceste porniri s-au reactivat recent în mintea mea după ce am descoperit numeroasele beneficii ale băilor cu apă rece.

Nu mi-a fost deloc greu să încep cu un duș rece de câteva minute în fiecare zi, dar oricine poate face asta. Trebuie doar să accepți frigul, chiar să-l îmbrățișezi, pentru a depăși bariera primelor secunde în care te acomodezi cu picăturile reci, la fel cum o faci și atunci când intri în piscină sau în apa mării, unde temperatura apei este, evident, mai mică decât cea a corpului. 

Încă după prima zi, am simțit dorința de a face zilnic o baie cu apă rece, iar timpul de expunere a crescut tot mai mult, de la cinci minute la 15-20 de minute în prezent, pe măsură ce a scăzut și temperatura apei. În contact cu apa rece, receptorii generează dopamină, cunoscută și drept hormonul fericirii, într-un procentaj cu 250-300% mai mult decât în mod obișnuit, chiar și atunci când faci sport. Sistemul vascular se tonifică extraordinar și îți trezește foarte mult simțurile și intri, practic, în conexiune cu creierul tău. Toate acestea conduc la sănătatea ta mentală, apărându-te ca un scut impenetrabil de depresie, tulburare bipolară și numeroase boli degenerative, precum Alzheimer”, scria Socol în noiembrie.

Acesta posta constat pe contul de Youtube diverse clipuri în care le arăta urmăritorilor cum face baie în ape reci din diferite zone ale țări.

„Din punct de vedere mental, nu mai nicio problemă. Expunerea la frig te scapă de posibilitatea depresiei, cum a avut și eu. Într-o perioadă destul de instabilă, din punct vedere mental, nu am fost niciodată cum sunt acum.”, spunea Socol pe 22 decembrie. 

Recent, la începutul lunii februarie, acesta a început să se antreneze alături de lotul național, după cum dezvăluia pe Facebook.

„Sunt unul din cazurile foarte rare în care din jurnalist sportiv ajung să fac parte dintr-o echipă de sportivi. Și după doar doua antrenamente alături de membrii lotului național de înot în ape înghețate, remarc ce înseamnă cu adevărat spiritul de echipa, pe care nu l-am întâlnit în peste doua decenii de presă. Deși unii dintre membrii lotului sunt campioni sau vicecampioni mondiali, nimeni nu te privește de sus, ba chiar exista un respect și o susținere extraordinara din partea fiecăruia pentru orice nou-venit.

M-au impresionat modestia fiecărui component al echipei, spiritul de camaraderie al tuturor și dorința de a te ajuta, indiferent de nivelul la care ești. În primul rând, este vorba de respectul fata de aceasta forma de sport extrem, întrucât te face sa îți forțezi limitele fizice și mentale, dar și fata de toți cei care îl practică.

Iar un mare merit aici îl are Paul Georgescu, un campion fabulos și mai mult decât un antrenor, care caută să obțină ce e mai bun de la fiecare sportiv și, totodată, face totul pentru ca toți sa își îmbunătățească performanțele. În asemenea condiții, doar cerul poate fi limita pentru IISA Romania. Sunt mândru și onorat că fac parte din această minunată familie!”, scria Socol.

Acesta renunțase la comentariul meciurilor pentru aplicația Flashscore pentru a se dedica înotului în ape înghețate.

„Bogdan ar fi trebuit să comenteze Botoșani - Petrolul, etapa trecută. M-a sunat să îmi mulțumească pentru că a făcut parte din echipa Flashscore, dar că a ales să se retragă din presa sportivă. Am înțeles că dorea să se dedice totalmente înotului în apele înghețate, să își depășească limitele fizice și să ajungă în lotul național”, a povestit în această dimineață jurnalistul Cristian Frisk.

Nu știam de pasiunea asta nouă a lui, știam ca-i plăcea sa înoate, dar nu asa. Mi se învârte în minte un singur gând, ceva ce i-am spus cred de zeci de ori. Deja mi se întoarce stomacul pe dos: avea 3 copii! 3 copii reușiți. 3 copii care aveau nevoie de tatăl lor 

Andrei Niculescu,  jurnalist și fost  coleg cu Bogdan Socol

Înotul în ape înghețate, tot mai popular în România

  • Lotul național al României numără în prezent numără 22 de sportivi. Primul român care a luat startul într-o asemenea întrecere a fost Dragomir Streaza, în martie 2018, la Campionatul Mondial din Estonia.
  • În martie 2019, Paul Georgescu devenea campion mondial la proba de 500 de metri și termina pe 5 la proba de 1000 de metri.
  • În februarie 2022, România a participat în premieră cu un lot, la Campionatul Mondial din Glogow (Polonia). Echipa formată din Beatrice Ologeanu, Sergiu Deznan, Adrian Stroe, Valentin Cinciulescu, Robert Vasiliu, Ovidiu Tirla, Dragoș Ionescu, Bogdan Mihai Ionita, Florin Tomos și Paul Georgescu a câștigat 10 medalii.
  • În ianuarie 2023, România a avut 22 de sportivi care au participat la Campionatul Mondial din Samoens (Franța): Paul Georgescu, Andrei David, Iulia Florea, Nicu David, Sergiu Deznan, Dan Ileana, Dragoș Ionescu
    , Bogdan Mihai Ioniță, Angéla Kalló, Liviu Magda, Bogdan Naș, Beatrice Ologeanu, Andreea Emanuela Pop, Ciprian Popa, Teodora Stoica,
    Valentin Cinciulescu, Adrian Stroe, Ovidiu Tirla, Florin Tomoș, Cristian Tranulea, Robert Vasiliu, Andrei Enache. România a câștigat 16 medalii.

Și Teodora Stoica practică înotul în ape înghețate

Recent, în decembrie 2022, Teodora Stoica, 28 de ani, fiica lui MM Stoica, a dezvăluit că a început să practice înotul în ape înghețate, un sport despre care se spune că alcalinizează sângele.

Iată un video de prezentare cu ceea ce înseamnă înotul în ape înghețate:

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Superliga
Imagini tari de pe Arena Națională, cu aproape 3 ore înainte de Dinamo - Rapid! Cum se pregătește marea surpriză a „câinilor”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (12)
adriann_
adriann_  •  12 Februarie 2023, 01:52
Postat de befree pe 11 Februarie 2023, 12:53

Deci avea 3 copii acasa, dar el s-a dus sa inoate sub gheața, singur, fara masuri de siguranta.

Dumnezeu sa-l ierte! E usor sa judeci de pe canapea, in realitate daca te apuci de o chestie considerata extrema si vezi ca-ti iese din prima, ca esti bun, exista riscul sa apara un exces de incredere si sa te bagi prea repede la chestii avansate, care presupun mult mai multa experienta. Daca ai noroc scapi si o iei mai incet pe urma. Din pacate el n-a avut.

elgabri
elgabri  •  11 Februarie 2023, 19:24
Postat de bozo76 pe 11 Februarie 2023, 12:46

Va rog sa mergeti pe circumstantele din ultimele zile sau luni. Era fericit?

Fericirea e ceva relativ .

johny2003
johny2003  •  11 Februarie 2023, 16:30
Postat de propaganda pe 11 Februarie 2023, 15:14

Dumnezeu sa il ierte! Cand ai 3 copii acasa, acestia trebuie crescuti. Asa ca o lasi moale cu hobby-urile extreme. Esti stalpul familiei, pentru ei si nevasta... Responsabil nu a fost! Mai poti muri, dar nu la gheata.

Deci tu nu faci propaganda la gheata?!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează
Close