Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat marti, 16 martie 2021 19:43 / Actualizat marti, 16 martie 2021 19:43
La scurt timp după anunțarea nominalizărilor finale la Premiile Oscar, zeci de reacții au început să circule în mediul online, cele mai multe de la românii plecați în străinătate, dar nu numai
Documentarul "Colectiv", regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la două categorii (Film internațional și Documentar) pentru statueta de aur de la Gala Premiilor Oscar.
"Nu e numai o premieră românească, este doar a doua oară în istoria premiilor Academiei Americane când un documentar primește două nominalizări", a anunțat presa mondială. A fost startul unui lung șir de mesaje distribuite în mediul online.
Luminița Odobescu, reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană, a notat: "O altă recunoaștere splendidă pentru această operă de artă uluitoare".
Anca Agachi, româncă stabilită la Washington, a scris: "Incredibilul, sfâșietorul documentar «Colectiv» a fost nominalizat la două categorii de top. Pe cei care spuneți că nu este o problemă corupția vă îndemn să-l urmăriți. S-ar putea să vă răzgândiți!".
Și nu doar românii au postat mesaje în care au pus steagul României la loc de cinste. Pia Barragan, din Bogota: "De la regizorul Alexander Nanau, aceasta este una dintre cele mai semnificative lucrări de jurnalism din timpul nostru!".
Tris a scris pe Twitter: "«Colectiv» este nominalizat la Oscar, tocmai mi s-a făcut pielea de găină și am lacrimi".
Iar Fatima Deulofeu, din Spania, pasionată de cinematografie, a postat:
"«Colectiv» explică sarcina dificilă a unui grup de jurnaliști (al unui ziar sportiv) pentru a descoperi întreaga rețea de corupție, fraude farmaceutice, mafii, mită, malpraxis în spitale, a unui sistem putred de sus în jos. Este unul dintre acele documentare care îți deschid ochii spre o realitate dură, dar mai presus de toate te lasă îngrozit
Premiile Oscar vor fi acordate anul acesta pe 25 aprilie, într-o ceremonie ce va avea loc la Los Angeles. Aceasta va fi transmisă în direct de ABC şi în peste 225 de ţări şi teritorii din lume.