GSP SPECIAL  »  MEDIA  »  INTERVIU

Noul șef al secției Sport din TVR explică situația din postul public: „Visăm cu toții să deținem orice drepturi posibile, dar e o problemă legată de buget

Chioțea a făcut un tur de forță ca reporter TVR la Olimpiada de la Tokyo. El lucrează din 2017 la postul public, unde a realizat Matinalul
Chioțea a făcut un tur de forță ca reporter TVR la Olimpiada de la Tokyo. El lucrează din 2017 la postul public, unde a realizat Matinalul

Articol de - Publicat marti, 17 august 2021 13:25 / Actualizat marti, 17 august 2021 13:31

Noul șef al secției Sport din TVR, Dorin Chioțea, vorbește despre ce a găsit în departamentul de specialitate al televiziunii publice, descrie planurile de revigorare și explică de ce postul din Pangratti e în pierdere de turație în materie de obținere a drepturilor de transmisie pentru competiții importante.

- Domnule Chioțea, ați preluat conducerea secției Sport din TVR, una în suferință în ultimii ani, cu competiții importante pierdute, cu aspre critici publice vizavi de eficiența departamentului, un actor tot mai mic pe piața media sportivă. Pare că ați intrat într-un vârtej greu de controlat!
- E o redacție experimentată, dar care are nevoie de mai mult curaj. TVR are un anumit mod de a face jurnalism, nu neapărat rău, însă trebuie să ne bucurăm mai mult de această meserie. Să ieșim din cutume! 

Presa înseamnă azi mai multă apropiere de oameni, emoție, nu doar relatare nudă, ceea ce e corect după manuale, dar omul cere ceva în plus. Nu dorim să ne raportăm strict la micul ecran, unde spațiul de emisie e limitat și nu putem să-l ocupăm doar cu sport. De aceea, vrem să dezvoltăm zona online, aflată într-o stare latentă în TVR. Adică să mergem și spre rețelele sociale, internet, YouTube. Aici, sky is the limit!

- Câți oameni numără în prezent redacția de sport?
- 53, dintre care în jur de 35 sunt jurnaliști, restul tehnicieni, cameramani, șoferi, editori de imagine. E o secție echilibrată, în care cea mai tânără e Eda Marcus, 38 de ani. Dacă în fotbal vârsta maturității e pe la 28 de ani, câți avea Hagi la Mondialele din SUA 1994, în jurnalism același punct, când ai suficientă experiență și poți oferi într-adevăr presă de calitate, se atinge între 45-55 de ani, adică exact ceea ce găsim acum în departament. 

Vreau însă să deschid secția și către tineri. Poate suntem pe undeva depășiți. Au apărut tik-tok, Instagram, trebuie să îndrăznim mai mult. Să ne eliberăm de conținutul tradițional al jobului. Asta e principala mea misiune.

Răspundem de banii oamenilor. Am mereu această grijă de când lucrez la televiziunea publică. Nu-mi permit nicio mișcare greșită, fiindcă publicul te plătește din propriul buzunar și te taxează. La privat îi mai spui omului să ia telecomanda și să schimbe programul dacă nu-i place. Dar la TVR nu ai cum face așa ceva. Ar fi o lipsă de respect față de cetățean 
– Dorin Chioțea

„Suntem un pic încurcați cu plățile pentru Mondialul din Qatar"

- Drepturi TV. E subiectul pe care TVR a pierdut curse importante în ultimii ani, competiții tot mai puține la televizunea publică.
- Visăm cu toții să deținem orice drepturi posibile, dar e o problemă legată de buget. De când m-am întors de la Tokyo și am preluat postul, tot discutăm chestiuni de eșalonări de preț, de exemplu. 

S-au dus vremurile în care TVR era unic jucător pe piață. Și apare apoi tema audiențelor și a pieței de publicitate din România, care nu suportă toate transmisiile pentru care am dori să licităm. E un dans pe sârmă. TVR are Mondialul din Qatar, Jocurile Olimpice, handbalul intern, intenționăm să facem alte colaborări. Ajungem permanent la partea financiară. În definitiv, calculul e riguros: ce drepturi ai sau vrei să ai, ce costuri de producție implică și cât îți poți permite!

- Vorbeați de eșalonări de preț. Sunt probleme cu competițiile aflate deja în portofoliul TVR?
- Nu, însă când cumperi, de exemplu, un Campionat Mondial de fotbal nu plătești cu banii jos. Sunt rate în avans. Și sunt reglementări mai noi că nu putem achiziționa servicii cu plata în avans. 

Dar drepturile TV nu sunt servicii sau o marfă, ci o categorie specială, care se regăsește doar la TVR și la postul public de radio în materie de instituții de stat. E o reglementare de la Ministerul de Finanțe care ne poate încurca un pic. Din fericire, e o chestiune rezolvabilă. Într-o situație ca asta, nici n-ai cum să dai înapoi, atâta vreme cât ai făcut deja niște plăți în virtutea unui contract.

 

Publicul așteaptă și de la comentatorii TVR să performeze, să livreze emoție, informație, date. Or mai fi și greșit, dar departe de mine gândul de a dezavua pe vreunul dintre colegi. Am văzut cum stăteau ore în șir să se documenteze la Tokyo, câtă muncă e în spatele unei competiții. Sunt mândru de toți, iar faptul că sunt cei mai solicitați și la posturi private în regim de colaborare arată că sunt cei mai buni
 – Dorin Chioțea

„Vom fi atenți la tot ce înseamnă licitații"

- Adică Mondialul din Qatar la TVR e în pericol în momentul ăsta?
- E mult spus. Doamna președintă se ocupă de lucrurile astea, la fel colegii de la Juridic și Financiar. Au mai apărut sincope similare în trecut și s-au reglat la timp.

- Fotbalul a pierdut teren la TVR. E ținta de aur recuperarea naționalei mari la postul public?
- Drepturile sunt deținute de privați momentan, noi vom fi atenți la tot ce înseamnă licitație. Sigur, au făcut audiențe bune meciurile de la U21, în această toamnă vor mai fi câteva partide. Ne întoarcem însă la fonduri: cât și când ne putem permite. E vorba, până la urmă, de maximizarea ofertei în limitele financiare pe care televiziunea publică și le poate asuma. 

Sunt gata să primesc orice critici, dar de lipsă de onestitate nu mă poate bănui nimeni. Vreau să deschidem redacția inclusiv către toți jurnaliștii sportivi care au ceva de spus în domeniu, să poată fi invitați constant la microfon, fiindcă TVR e datoare întregului fenomen al presei sportive din România 
– Dorin Chioțea

Citește și: 

Interviu tare cu românul implicat la Jocurile Olimpice: „Cât se mai investește în România? Nu-i merităm pe sportivii olimpici!”

Căpitanul României, dialog cu GSP înainte de Campionatul European de Volei: „Să arătăm de ce suntem în stare!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (9)
patratel2019
patratel2019  •  17 August 2021, 17:19

Mai bine rămâneai la matinal! Macar nu te injura nimeni!

3615658098658680
Raul Daniel Miclea  •  17 August 2021, 16:52

pai ma la voi cotizaeza toata tara cu bani obligati. voi incasati mai mult decat toate celelalte televiziuni la un loc dar tot na va ajung banii.

viorelpreda
viorelpreda  •  17 August 2021, 16:23

Hai Leule angajeaza-ti si tu rudele la TVR da-le incolo de drepturi.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează