GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

3 lucruri de care să ții cont atunci când îți planifici bugetul lunar

Articol de GSP - Publicat luni, 15 iulie 2024 14:52 / Actualizat luni, 15 iulie 2024 14:52

Felul în care îți planifici bugetul lunar are, de regulă, o legătură și cu starea ta de bine generală. Când ai grijă de veniturile și cheltuielile tale și ale familiei, știi exact ce rezerve îți rămân la final de lună, ce bani ai rezervați pentru urgențe, concedii sau evenimente neprevăzute. De altfel, stabilitatea financiară te ferește de un stres în plus și îți asigură liniște și o oarecare siguranță că totul va fi bine

Iată 3 aspecte importante, la care să fii atent și de care să ții cont atunci când îți planifici bugetul în fiecare lună:

Fă o diferență clară între ce este necesar și ce se află la nivel de dorințe

În primul rând, începe prin a-ți nota cheltuielile esențiale, cele fără de care nu poți să faci față de la o lună la alta. Acestea sunt cheltuieli obligatorii, care asigură funcționarea de bază a vieții tale, cum ar fi chiria sau rata la casă, utilitățile (electricitate, apă, gaze), alimentele, transportul sau asigurările de sănătate.

Apoi, fă o listă care să cuprindă și dorințele pe care le ai sau acele mici plăceri care te ajută să combați stresul și să te simți bine în fiecare zi. Acestea vor fi cheltuieli neesențiale, cum ar fi mesele în oraș, plăcerea pe care o ai atunci când, spre exemplu, încerci jocuri de noroc, vacanțele și achizițiile de lux - așa cum poate fi o nouă mașină. Este important să le recunoști și să le prioritizezi corespunzător, astfel încât cheltuielile esențiale să nu aibă de suferit.

La final, împarte bugetul total astfel încât să vezi ce sumă îți rămâne pentru micile plăceri zilnice. În acest fel o să știi exact ce anume îți permiți și de unde ar fi bine să reduci din cheltuieli.

Strânge o sumă de bani în fiecare lună și păstreaz-o pentru urgențe

Așa-numitul fond de urgență nu este o idee rea. Dacă economisești bani lunar, vei face față cheltuielilor neprevăzute, cum ar fi reparațiile auto, problemele medicale sau chiar schimbarea locului de muncă. Ideal este să încerci să pui bani deoparte astfel încât să poți acoperi cheltuielile de bază pentru o perioadă de minimum 3, 6 luni.

Desigur, nu uita nici de economiile pe termen lung. Spre exemplu, strânge bani din timp dacă vrei să-ți schimbi locuința sau dacă te gândești la ce poate însemna educația copiilor tăi. De principiu, este bine să începi cu câteva obiective clare, unele capabile să te mențină determinat să economisești pentru un scop care să-ți aducă satisfacție.

Nu uita să ajustezi bugetul în mod regulat

Să ai un plan și să începi să economisești este o idee bună, dar nu suficientă. Ai nevoie să urmărești cheltuielile și să înțelegi unde se duc banii tăi.

Evaluează bugetul lunar și compară-l cu cheltuielile propriu-zise. Ajustează bugetul în funcție de schimbările din viața ta, cum ar fi creșterea veniturilor sau apariția unor cheltuieli neprevăzute.

La nevoie, renunță la cheltuielile care nu sunt necesare și încearcă să le reduci sau să le elimini, cel puțin pentru o perioadă necesară redresării financiare. De exemplu, poți renunța la abonamentele pe care nu le folosești, poți găti mai des acasă în loc să mănânci la restaurant sau poți căuta alternative mai accesibile pentru anumite servicii.

După cum probabil ți-ai dat deja seama, planificarea unui buget lunar eficient implică stabilirea priorităților financiare, economisirea regulată și monitorizarea continuă a cheltuielilor. Prin diferențierea clară între necesități și dorințe, economisirea pentru urgențe și obiective pe termen lung și ajustarea periodică a bugetului, vei putea să îți gestionezi mai bine resursele financiare și să trăiești mai liniștit și mai relaxat.

Photo: Unsplash

Citește și:
Domino cu antrenori: Dorinel Munteanu s-a înțeles cu altă echipă din România
Liga 2
Domino cu antrenori: Dorinel Munteanu s-a înțeles cu altă echipă din România
Lovitura zilei a fost dată de liderul campionatului » A semnat până în 2026
Superliga
Lovitura zilei a fost dată de liderul campionatului » A semnat până în 2026
Ce l-a tulburat pe Boloni în România: „Am vrut să pășesc pe acolo pe unde tatei i s-a făcut rău, dar n-am mai văzut decât buruieni și gunoi”
Superliga
Ce l-a tulburat pe Boloni în România: „Am vrut să pășesc pe acolo pe unde tatei i s-a făcut rău, dar n-am mai văzut decât buruieni și gunoi”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează