GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  INTERVIU

Adrian Mutu: „Toți antrenorii au o filosofie proprie, dar puțini o pun în practică”

Articol de GSP - Publicat luni, 20 iunie 2022 09:42 / Actualizat luni, 20 iunie 2022 10:53

Fan al fotbalului internațional, Adrian Mutu urmărește mai mulți tehnicieni de top, precum Klopp, Guardiola, Sarri, Inzaghi și Pioli. Totuși, cel care și-a pus cel mai mult amprenta asupra sa rămâne Cesare Prandelli, fostul său antrenor de la Fiorentina

- Domnule Mutu, sunt convins că urmăriți meciurile internaționale. La ce anume sunteți atent? 

- La mobilitatea tactică a jucătorilor și la atitudinea lor. Și bineînțeles la mișcările pe care le fac antrenorii. Acum asta analizez. 

- Ce antrenori vă plac?

- Mai mulți! Din Anglia îmi plac Klopp și Guardiola. Din Italia îmi place Sarri, îmi place Simone Inzaghi, îmi place și Pioli. Îmi place și Julian Nagelsmann din Germania. Sunt și alții, uite și Conceição, la Porto, îmi place.

- Deci nu apreciați un stil anume, un singur antrenor!

- Nu, meseria se și fură câteodată. E bine să analizezi mai mulți antrenori și să vezi dacă poți să-ți însușești anumite calități pe care ei le au. 

- Din România ce antrenori v-au plăcut și vă plac și azi?

- Dan Petrescu, care a tot câștigat trofee. Face anumite lucruri pe care toți trebuie să le învățăm. Reghecampf la fel. 

- E greșit să i se pună etichetă unui antrenor că e ofensiv, că e defensiv?

- Nu! Pentru că niciun antrenor nu e... Poți fi puțin mai defensiv sau puțin mai ofensiv. Dar cu siguranță fiecare antrenor are grijă să lucreze ambele faze, să gestioneze cum trebuie momentele. 

“Nu poți juca precum Barcelona la o echipă mică pentru că iei 3 sau 4 goluri”

- Ce filosofie de joc are antrenorul Adrian Mutu?

- O întrebare bună! Toți antrenorii au o filosofie, dar nu mulți își permit să o pună în practică. De ce? În primul rând, pentru că trebuie să te adaptezi realității acolo unde ești. Ar trebui să-ți aduci jucătorii doriți, ai nevoie de un club de tradiție. Când nu ai toate ingredientele astea, nu poți pune în aplicare propria filosofie. Situație în care trebuie să te adaptezi. Cum e și cazul meu. Mulți ne adaptăm la ceea ce putem face. Nu ceea ce am vrea noi să facem. Păi, ce club ai? Ce tradiție are? Unde e în momentul actual? Îți dau un exemplu. 

- Vă rog! 

- Nu te poți duce la o echipă mică și să încerci să joci ca Barcelona. Pentru că nu ai nici tradiție, nici jucători și așa mai departe. Fiind echipă mică, probabil încerci să te aperi și să joci pe contraatac. Pentru că dacă vrei să joci ca Barcelona, vei lua câte 3-4 la fiecare meci. Sunt lucruri pe care noi nu putem să le controlăm. Deci a-ți pune în practică filosofia nu e atât de fezabil. Dar avem anumite stiluri. Mie, spre exemplu, îmi place reacția jucătorilor. Îmi place să fac pressing ultraofensiv. Îmi place ca poziționarea și mobilitatea tactică a jucătorilor să fie importantă. Faptul că printr-o posesie constructivă pot da ritmul jocului, astea-s lucruri care mie îmi plac. Dar trebuie să vezi unde ești și dacă le poți face. 

“În viață se fac și compromisuri”

- Faceți compromisuri pentru a vă atinge scopul?

- Compromisul nu e un cuvânt rău. Depinde ce compromis faci. Atunci poate deveni rău, e adevărat. Dar în viață se fac compromisuri. 

- Ce antrenor și-a pus cel mai mult amprenta asupra dumneavoastră?

- Prandelli! Îl consider un adevărat tactician. Punea foarte mult accent pe tactică. E antrenorul ăla care te învață să joci fotbal. Și nu mă refer la ideea de a da în minge, la talentul tău. Ci la poziționarea într-un concept tactic. 

“Îmi fac autocritica și nu dorm uneori după meciuri”

- Cât de important e pentru un jucător să aibă familia aproape, să aibă o familie întemeiată?

- E echilibrul despre care vorbeam. Familia e o parte importantă din acest echilibru. Când ai familia lângă tine, ai parte din plin de această stare. Ai oameni care îți sunt aproape, care țin la tine, cărora atunci când nu merg lucrurile le poți împărtăși sentimentele. Și atunci când ai succes, câștigi trofee, tot cu ei te bucuri.

- Există nopți nedormite înainte sau după meci?

- Înainte nu, după da! Mă gândesc la toate, și sunt multe. În primul rând îmi fac autocritica. Să văd unde a fost greșeala mea în acel meci pentru a putea corecta și a nu o repeta. După asta vin toate detaliile în analiza unui meci. 

- Cum sunteți a doua, a treia zi după un succes. Și nu mă refer în raport cu echipa, ci la viața personală. 

- Calm! Nu s-a schimbat nimic. Același lucru și la victorie, și la eșec. Și în cazul unei victorii sunt lucruri de pus la punct. Ca antrenor trebuie să analizezi meciul pentru că nu toate lucrurile au fost făcute perfect. La eșec la fel, trebuie analizate greșelile făcute. Pentru că începe o nouă săptămână, iar la capătul ei ne așteaptă un nou meci. Trebuie să uiți repede, e foarte important, indiferent dacă e victorie sau înfrângere, pentru că te așteaptă o nouă provocare.

Citește și:
Lovitură grea pentru FCSB în primul meci al anului » Darius Olaru s-a accidentat și a ajuns la spital
Superliga
Lovitură grea pentru FCSB în primul meci al anului » Darius Olaru s-a accidentat și a ajuns la spital
Rapid s-a distrat cu amatorii locali în primul amical din Dubai » 13 goluri și șanse pentru David Niculescu și Andrei Șucu: „Haide, Șucule, deschide!”
Superliga
Rapid s-a distrat cu amatorii locali în primul amical din Dubai » 13 goluri și șanse pentru David Niculescu și Andrei Șucu: „Haide, Șucule, deschide!”
Cristina, fotomodelul prezent la Real Madrid - Mallorca, susține că fanii arabi au hărțuit-o: „S-au apropiat cu telefoanele de noi. Nu era niciun om de ordine în preajmă”
Campionate
Cristina, fotomodelul prezent la Real Madrid - Mallorca, susține că fanii arabi au hărțuit-o: „S-au apropiat cu telefoanele de noi. Nu era niciun om de ordine în preajmă”

Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul

Cum arată penthouse-ul lui Dennis Man din Arad, în care a investit salariul său la Parma pe o lună: „Și-a dorit mereu să fie discret”


Comentarii (1)
ucluj2011
ucluj2011  •  20 Iunie 2022, 14:19

Mult RESPECT Adi Mutu!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează