Articol de GSP - Publicat vineri, 13 decembrie 2019 14:57
Schimbările climatice sunt cea mai mare provocare cu care se confruntă planeta noastră la ora actuală. Este tot mai clar că, pentru a diminua efectele încălzirii globale asupra mediului, nu doar guvernele, dar și populația și companiile trebuie să se implice.
Recent, la Madrid, reprezentanți din 196 de ţări şi aproape 50 de şefi de state şi de guverne au dezbătut în cadrul celei de-a 25-a conferințe a ONU privind schimbările climatice nevoia de soluții concrete.
Grupul Ariston Thermo, unul dintre liderii mondiali pe piaţa de echipamente de încălzire şi producere a apei calde menajere, își aduce contribuția prin proiectul său umanitar Ariston Comfort Challenge, prin care ajută o echipă de cercetători din Groenlanda să studieze ecosistemul arctic în timpul iernii polare.
Studiul ecosistemului arctic este esențial pentru înțelegerea modului în care putem garanta supraviețuirea optimă a planetei noastre. Cercetătorii au observat că în anumite zone topirea permafrostului (strat de sol înghețat) are loc cu 70 de ani mai devreme decât estimările inițiale, degajând mari cantităţi de metan și dioxid de carbon în atmosferă care accelerează schimbările climatice.
Proiectul Ariston Comfort Challenge, derulat în ținuturile înghețate ale insulei Disko, a pus la dispoziția echipei de oameni de știință de la Departamentul de Geoștiințe și Managementul Resurselor Naturale al Universității din Copenhaga o casă modulară inovatoare și durabilă, denumită Ariston Confort Zone, încălzită de centrala de înaltă eficiență Alteas ONE.
Cercetătorii au nevoie uneori și de câte opt zile consecutive pentru a efectua anumite măsurători, iar derularea studiilor științifice în Groenlanda este extrem de dificilă pe timp de iarnă. Temperaturile coboară și până la -40 grade, iar în unele zile este întuneric complet, timp de 24 de ore. Când condițiile sunt mai dure, grupul de cercetători trebuie să oprească investigațiile și să se pună la adăpost. Câteva ore în frigul arctic le pot fi fatale.
Casa Ariston Comfort Zone a oferit științei posibilitatea de a nu se opri niciodată, oricât de adverse sunt condițiile meteo. A reușit să aducă confortul în cea mai îndepărtată regiune, cu un impact redus asupra mediului datorită centralei termice Alteas ONE ce poate funcționa la temperaturi foarte scăzute.
Ariston Comfort Zone a făcut posibile peste 22 de studii științifice doar în primul an al proiectului. În timp ce afară totul este înghețat, în interiorul casei, oamenii de știință luptă pentru protecţia mediului, iar fiecare dintre noi poate da o mână de ajutor, fiind mai atenţi la amprenta de carbon pe care o generăm și la impactul general pe care îl avem asupra Pământului.
Activitatea echipei de cercetători poate fi urmărită aici:
Despre Ariston Thermo România
Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii internaționali în producția și furnizarea unei game complete de echipamente și servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră.
Angajamentul Ariston Thermo privind eficiența energetică este exprimat prin lansarea constantă de noi soluții bazate pe surse regenerabile de energie, cum ar fi sistemele solare și pompele de căldură, precum și prin îmbunătățirea eficienței produselor tradiționale (boilere sau centrale termice), dar și prin investițiile în noi proiecte.
Portofoliul de produse Ariston Thermo România este compus din centrale termice murale și de pardoseală, în condensare, boilere electrice și indirecte, instanturi pe gaz, aparate de aer condiționat și panouri solare, sub brandurile Ariston, Chaffoteaux și Elco.