GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Care sunt principalele tipurile de rulote și cum le poți cupla la un autovehicul

Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Articol de GSP - Publicat marti, 16 iulie 2024 11:55 / Actualizat marti, 16 iulie 2024 11:55

Dacă ești în căutarea unei rulote pentru camping, te afli în locul potrivit. Descoperă care sunt principalele tipuri de rulote, care sunt caracteristicile lor esențiale și cum se pot deplasa acestea.

 Rulotă motorizată

Rulotele motorizate sau autorulotele sunt vehicule autonome, cu motor. Cu alte cuvinte, la o astfel de rulotă nu este necesară tractarea de către un autovehicul. 

Autorulotele se împart în mai multe clase, după cum urmează:

  1. Autorulotă de clasă A. Este o rulotă motorizată mare, care prezintă condiții foarte confortabile sau chiar de lux, în funcție de model. Se aseamănă foarte mult cu microbuzele și poate ajunge și la 12 metri lungime. 
  2. Autorulotă de clasă B. Este o rulotă motorizată cunoscută sub numele de campervan. Acest tip de vehicule sunt destul de populare și la noi, fiind practic furgonete transformate în autorulote.
  3. Autorulotă de clasă C. Este tot o rulotă motorizată, cu un spațiu mai mare decât o autorulotă de clasă B, însă sub o rulotă de clasă A. Un aspect distinctiv și ușor de recunoscut la ea, este extinderea cabinei peste plafon.

 Rulotă-caravană

Caravana este o rulotă clasică, care, pentru a se putea deplasa, are nevoie de tracțiunea unui autovehicul. Modelele tractabile vin în diferite forme și configurații, în funcție de necesități și buget.  

Dacă îți dorești o astfel de rulotă, vei avea nevoie și de un carlig remorcare in Bucuresti, pe care să-l instalezi pe mașina ta. Totodată, atunci când alegi un astfel de model tractabil de rulotă, ai în vedere capacitatea cilindrică a motorului, respectiv sarcina de tractare pentru a nu crea un dezechilibru periculos între cele două unități: mașină și rulotă. De exemplu, caravanele medii și mari au nevoie de forța de tracțiune a unui SUV sau break cu tracțiune integrală, mai ales dacă alegi să campezi în zone off-road mai dificile.

Rulotă pliabilă

Rulota pliabilă sau pop-up camper-ul are diferite elemente care se pot plia. În acest mod, devine o rulotă compactă și ușor de transportat.  

Se cuplează la un autovehicul și, fiind relativ ușoară, necesitățile de remorcare nu sunt chiar așa de exigente precum la o caravană. De exemplu, o rulotă pliabilă poate fi atașată și la o mașină sedan. 

Odată ajuns la destinație, va trebui să extinzi rulota. Experiența se aseamănă cumva cu montarea unui cort. 

Rulotă-camion

Cunoscute și sub denumirea de truck camper, sunt rulote care se montează pe șasiul unui camion. Sunt din ce în ce mai întâlnite în afară și, din când în când, le mai vedem și pe șoselele din România. 

Aceste tip de rulotă motorizată este concepută să facă față expedițiilor provocatoare, pe drumuri off-road grele. Prin urmare, vorbim de prezența unui motor performant, dar și de o tracțiune integrală. 

Rulotă fifth wheel

Rulota fifth wheel se cuplează, cel mai adesea, de o camionetă. Păstrând proporțiile, arată precum o remorcă care se cuplează la un tir. 

Poate fi considerată o adevărată casă pe roți și, în funcție de model și dimensiune, prezintă condiții luxoase de campare. Este aproape deloc întâlnită la noi, dar o vei putea observa frecvent pe șoselele și zonele de camping din SUA. 

 Mini-rulotă teardrop

Este o rulotă super compactă, în formă de „lacrimă”. Este cel mai ușor tip de rulotă, fiind perfectă pentru un cuplu sau călătorii solo, pentru că spațiul și confortul sunt destul de limitate.

Având în vedere dimensiunile și greutatea redusă, o mini-rulotă poate fi tractată de orice autovehicul, inclusiv cele din clasa mică. Prezintă două roți și se manevrează rapid.

Acestea ar fi principalele tipuri de rulote. Fiecare are avantaje și dezavantaje, însă, dacă iubești astfel de experiențe de campare, cu siguranță ai nevoie și tu de una.

Citește și:
Cum arată prima soție a lui Walter Zenga la 63 de ani » Fostul model a făcut o schimbare majoră în carieră: „Ceva incredibil”
Superliga
Cum arată prima soție a lui Walter Zenga la 63 de ani » Fostul model a făcut o schimbare majoră în carieră: „Ceva incredibil”
Liga Campionilor: două răsturnări de pus în ramă! În minutul 87 erau conduși cu 2-0, dar au întors uluitor » Rezultatele serii + clasament
Liga Campionilor
Liga Campionilor: două răsturnări de pus în ramă! În minutul 87 erau conduși cu 2-0, dar au întors uluitor » Rezultatele serii + clasament
După 3 ani, instanța a pronunțat divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf » Cât are de plătit antrenorul. Impresara contestă verdictul
Diverse
După 3 ani, instanța a pronunțat divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf » Cât are de plătit antrenorul. Impresara contestă verdictul

Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat

Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează