GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Culisele sportului de performanță - 7 sfaturi pentru a-ți menține motivația

Articol de GSP - Publicat marti, 16 iulie 2024 12:32 / Actualizat marti, 16 iulie 2024 12:32

Motivația este acel ceva care te împinge să muncești mai mult, să te antrenezi mai conștiincios și să dai totul atunci când te afli într-o competiție sportivă.

 În spatele performanțelor sportive se află câteva principii care te pot ghida spre a rămâne motivat și a obține rezultate notabile pe teren, pe pistă, în sală ori în bazin. Iată cum poți antrena mintea și corpul pentru a-ți menține motivația ca sportiv.

1. Concentrează-te pe îmbunătățirea performanțelor

Pentru că vorbim despre competiții, ca sportiv, cel mai probabil te compari în permanență cu alții, iar acest lucru poate fi adesea o cauză a demotivării. Este mai bine să te raportezi la activitatea ta sportivă și să compari performanțele tale actuale cu cele anterioare și să observi îmbunătățirile. Acest lucru te motivează și te ajută să rămâi concentrat pe propriile abilități și propriul ritm de dezvoltare.

2.Vizualizează atingerea obiectivelor

Având scopuri și obiective realizabile te poți concentra mai bine asupra rezultatelor și, de asemenea, poți observa cum rezultate mici conduc, în timp, la îmbunătățiri majore ale performanțelor.

Obiectivele pe termen scurt, care sunt ușor de monitorizat, îți permit să capeți încredere în tine și să simți că ai un scop. Totodată, vizualizarea este un instrument puternic pentru motivație. Imaginează-ți cum îți atingi obiectivele și vizualizează pașii pe care trebuie să îi faci pentru a ajunge acolo.

Ai putea merge mai departe spre a vizualiza cât de util poți fi societății atunci când performanțele tale devin notabile. Gândește-te la ajutorul pe care il poți oferi comunitatii redirectionand 3,5% din impozit, dacă obții venituri din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, sau la faptul că poți deveni un model pe care cei mici vor dori să îl urmeze. Vizualizarea acestor oportunități de a contribui la binele societății poate fi un factor motivațional consistent.

3. Pune-ți zilnic întrebările potrivite

Uneori, de-a lungul drumului spre succes, sportivii încep să aibă îndoieli și își pierd motivația, ajungând să se concentreze pe aspectele negative și uitând de ce le-a plăcut sportul în primul rând. Să poți conștientiza ceea ce simți este o bătălie pe jumătate câștigată spre a-ți menține motivația.

La începutul fiecărei zile întreabă-te „ce pot face astăzi pentru a deveni cel mai bun?”, iar înainte de a merge la culcare, întreabă-te dacă ai făcut în ziua respectivă tot posibilul pentru a obține acest lucru. Aceste întrebări îți vor reaminti zilnic care îți sunt obiectivele și te vor menține motivat.

4. Rămâi pozitv

Stima de sine se poate îmbunătăți atunci când ai un mindset pozitiv și deții controlul asupra feedback-ului venit din partea celor din jur, în sensul de a ști să extragi nuanțele pozitive și a te perfecționa.

Așadar, concentrează-te pe lucrurile pe care le poți controla și rămâi pozitiv în fața provocărilor. Amintește-ți că eșecurile sunt o parte firească a jocului și folosește-le ca pe oportunități de învățare.

5.Menține relații bune cu alți coechipieri

În sporturile de echipă, modul în care fiecare sportiv acționează are un impact enorm asupra performanței și spiritului de echipă. Iar atunci când relațiile sunt armonioase în cadrul unei echipe, motivația intrinsecă este sporită.

Încearcă să inițiezi activități de echipă în afara terenului, deoarece pot contribui la dezvoltarea unui sentiment mai puternic de conectare între coechipieri și ajută la menținerea motivației.

6.Oferă-ți timp pentru relaxare

Este important să menții un echilibru între  viața profesională și cea privată și să găsești timp pentru rețeaua ta socială, pentru lucrurile pe care le faci pentru a te relaxa și pentru a te deconecta de gândurile negative și factorii de stres.

Momentele de relaxare sunt importante deoarece îți oferă contextul ideal pentru a găsi inspirație. Fie că te uiți la jocul echipei tale preferate, citești despre legendele sportului sau asculți discursuri motivaționale, găsește ceea ce te relaxează și folosește-te de asta pentru a rămâne motivat.

7. Exersează, exersează, exersează

Nu puteam încheia fără să amintim despre importanța antrenamentelor. Așadar, rezervă-ți timp în fiecare zi pentru a lucra la abilitățile și tehnicile tale. Caută mereu exerciții noi pentru a-ți îmbunătăți viteza, agilitatea și coordonarea. Cu cât nivelul tău de performanță crește, cu atât vei fi mai motivat să continui.

În concluzie, motivația este parte a secretului succesului în sport și în viață, iar sportivii care reușesc performanțe notabile poate nu sunt întotdeauna cei mai puternici și cei mai rapizi, dar sunt cei care reușesc cel mai bine să rămână motivați.

Sursa foto: shutterstock.com

Citește și:
Domino cu antrenori: Dorinel Munteanu s-a înțeles cu altă echipă din România
Liga 2
Domino cu antrenori: Dorinel Munteanu s-a înțeles cu altă echipă din România
Lovitura zilei a fost dată de liderul campionatului » A semnat până în 2026
Superliga
Lovitura zilei a fost dată de liderul campionatului » A semnat până în 2026
Ce l-a tulburat pe Boloni în România: „Am vrut să pășesc pe acolo pe unde tatei i s-a făcut rău, dar n-am mai văzut decât buruieni și gunoi”
Superliga
Ce l-a tulburat pe Boloni în România: „Am vrut să pășesc pe acolo pe unde tatei i s-a făcut rău, dar n-am mai văzut decât buruieni și gunoi”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează