Articol de GSP - Publicat luni, 22 iunie 2020 19:38 / Actualizat luni, 22 iunie 2020 19:39
A existat o vreme în care granițele fotbalului erau bine delimitate, iar plecarea în străinătate era doar un vis pentru cei mai mulți fotbaliști români, însă voința, talentul și norocul le-a permis câtorva dintre aceștia să-și îndeplinească cea mai mare dorință, aceea de a evolua și înscrie pentru marile echipe ale Europei. Vezi cine au fost primii fotbaliști români care au impresionat orientul și occidentul cu talentul lor!
Spania, cel mai mare vis al românilor!
La Liga a reprezentat întodeauna un țel, un vis și o aspirație pentru fotbaliștii români, cu atât mai mult într-o perioadă în care puțini jucători români reușeau să evolueze în campionatele străine. Ei bine, Nicolae Simatoc a fost primul jucător ajuns în La Liga, și totodată primul fotbalist român care a îmbrăcat tricoul Barcelonei. Un model pentru posteritate, Nicolae Simatoc a impresionat prin talentul său, jucând peste 30 de meciuri în tricoul extratereștrilor, marcând 2 goluri din poziția de mijlocaș, pe parcursul celor două sezoane(1950-1952). Sezonul de debut a fost ideal pentru tânărul fotbalist, acesta a cucerit trofeul La Liga și Copa del Rey, sezon în care i-a convins pe fanii catalani că românii știu fotbal, iar dorința și voința lor este inegalabilă.
Turcia 1970, anul porților deschise!
Sezonul 1969-1970 a reprezentat sezonul porților deschise pentru jucătorii români. A fost un an al libertății de care conaționalii noștri au profitat din plin, ajungând în lotul celor mai bune echipe din Turcia. Țara Baclavalei a fost pe placul românilor, țară în care au întâmpinat un fotbal mult mai competitive și captivant. Portarul român al Canarilor Galbeni, Ilie Datcu, alături de renumitul fundaș, Ion Nunweiller au fost stâlpii de beton ai apărării lui Fenerbahce, echipa cu care au reușit să ia titlul în sezonul de debut. Un an mai târziu, Ion Nunweiller a revenit la echipa sa de suflet, Dinamo București, predându-i ștafeta lui Mircea Sasu pentru următorul sezon în tricoul campioanei. Ilie Datcu s-a acomodat mai bine în prima ligă a Turciei, continuând să joace timp de încă 5 sezoane pentru Fener, câștigând alături de coechipierii săi titluri precum Super Cupa Turciei, Cupa Turciei sau Chancellor Cup.
În aceeași perioadă, adversarii de la Beșiktaș au profitat și ei de talentul românesc, aducându-l în primul 11 pe Ion Barbu. Fundașul Vulturilor Negri a evoluat timp de un singur sezon (20 de meciuri) pentru alb-negrii din Istanbul. Anii 69-70 au reprezentat start-ul unei noi ere pentru fotbaliștii români, dar și o oportunitate de a face talentul românesc recunoscut și peste hotare.
Ligue 1, rafinamentul francez întâlnește talentul românesc!
Occidentul “liber” era doar o poveste pentru fotbaliștii româno, până în momentul în care Florea Voinea și Ion Pârcălab au primit acceptul de a juca pentru Nîmes Olympique, fiind primii jucători ai tricolorilor care au călcat pe gazonul marilor stadioane din Franța și singurii care au evoluat pentru echipa din Nîmes. Povestea celor doi jucători e incredibilă, transferați de la Steaua București și Dinamo București, cei doi atacanți și-au schimbat statutul de rivali în colegi și prieteni, devenind unii dintre cei mai buni atacanți din Ligue 1 ai vremii. Tinerii jucători au înscris peste 30 de goluri împreună, reușind să cucerească titlul sezonului 1971-1972 și să câștige o prestigioasă cupă a perioadei, Coppa delle Alpi.
Italia, prima destinație strâină!
Fondată în urmă cu 122 de ani, Seria A a fost întodeauna un etalon pentru fotbalul european, dar și o țintă a marilor fotbaliști din toată lumea. Gyula Emil Mikossy a fost primul fotbalist român care a jucat în Seria A, cu mult înainte ca strictețea și condițiile aspre ale regimului să oprescă șansa marilor talente să se facă recunoscute. Plecat de la echipa interbelică a Aradului, Gyula Mikossy a a ajuns în anul 1932 la Genoa, având un sezon excelent ca mijlocaș pentru recunoscuta echipă a Nordului. Talentul său n-a putut fi trecut cu vederea, motiv pentru care un sezon mai târziu a fost transferat de Catania, echipa pentru care a jucat peste 70 de meciuri în 5 sezoane și cu care a cucerit primul titlu al carierei, Prima Divisione. Zece ani mai târziu, după plecarea sa, Iosif Fabian a făcut și el senzație printre echipele Italiei. Acesta a jucat pentru Torino, Lucchese și Bari peste 100 de meciuri, marcând 36 de goluri din poziția de vârf al echipei. Performanțele conaționalilor noștri vor rămâne bine întipărite în tabloul istoriei, dar și in conștiința viitoarelor generații de fani.
Încasează bonusurile de bun venit!
Pasiunea față de sport crește în momentul în care ajungi să câștigi de pe urma acesteia, deschide cont online la Superbet și încasează Bonusul de Bun Venit Sport, care poate ajunge până la 500 de lei! Adaugă-l și pe cel de Casino, care poate ajunge până la 1.200 de lei, și pregătește-te pentru SuperCâștiguri. Iar ca totul să fie super, am eliberat încasările tale! Din 14 mai, beneficiezi de retrageri fără limită de sumă, dacă optezi pentru transfer bancar! Pentru retragerile pe card, suma maximă a crescut de la 45.000 la 200.000 de lei. SuperDistracția continuă la Superbet. Vino online sau în agenții, acolo unde te așteptăm să joci în SuperSiguranță!
Autor: Silviu Elisei, Superbet
Superstreaming pentru superbilete într-o săptămână de vis pentru pariori!
Bologna n-a mai învins-o acasă pe Juventus de peste 20 de ani
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!