GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Ghid pariuri sportive pentru începători

Articol de GSP - Publicat miercuri, 26 iunie 2024 10:05 / Actualizat miercuri, 26 iunie 2024 10:07

Pariurile sportive reprezintă o metodă de divertisment, prin care oamenii încearcă să adauge un plus de adrenalină evenimentelor sportive, în urma prezicerii corecte a rezultatelor unor anumite evenimente sportive. Desigur, sunt vizat și posibilele câștiguri materiale.

Deși poate părea un domeniu ce își are originile în istoria recentă, ei bine nu este deloc așa. Primele atestări datează încă din Grecia Antică, iar mai apoi activitatea a fost prezentă și în Imperiul Roman – oamenii obișnuiau să mizeze pe luptele din faimosul Colosseum. Mai târziu, pe teritoriul Europei, au apărut și primele locații fizice – în care cetățenii aveau ocazia de a paria pe curse de cai.

Anii au trecut, iar rând pe rând pe mapamond au fost deschise locații offline pentru pariuri sportive. Divertismentul a căpătat amploare și în online, iar pentru a putea ține pasul cu dezvoltarea tehnologiei, din ce în ce mai multe case de pariuri au dezvoltat platforme online ce pot fi accesate oriunde și oricând pe desktop sau pe mobil.

Termeni de bază în domeniul pariurilor sportive

Dacă ești începător în domeniul pariurilor sportive, ar trebui să te asiguri că știi ce înseamnă acești termeni pe care îi vei întâlni foarte des în universul pariurilor sportive:

·      Cota – cota este practic indicele pe care o casă de pariuri îl utilizează, încercând să reflecte șansele unui anumit pariu de a fi câștigător. Cu cât cota este mai mare, cu atât șansele - în teorie - sunt mai mici, iar câștigul este mai mare.

·      Miza – miza reprezintă suma de bani pe care un parior o pune la bătaie, atunci când alege să parieze pe un pronostic.

·      Câștig – câștigul se calculează foarte simplu, după următoarea formulă – cota x miza (poate interveni și impozitul).

·      Profitul – profitul este suma de bani pe care pariorul o obține, după ce scade miza inițială din câștig.

·      Bilet – biletul la pariuri poate conține minim un eveniment, iar maximul este determinat de fiecare casă de pariuri în parte. În cazul în care biletul conține mai multe evenimente, cota totală a acestuia derivă din înmulțirea fiecărei cote.

Tipuri de cote la pariuri sportive

După cum am menționat anterior, cotele la pariuri sportive reprezintă practic indicele care dictează eventualul câștig, atunci când este stabilită miza. Cotele sunt stabilite de către bookmakeri, pe baza unor analize amănunțite. Acestea pot fi de mai multe tipuri, însă 3 sunt folosite cele mai frecvent:

·      Cote europene (zecimale) – care se regăsesc la toate casele de pariuri offline și online din România. Câteva exemple sunt: 1.30, 2.00, 3.50, 7.00 etc.

·      Cote fracționare – formatul este utilizat preponderent în Marea Britanie, iar astfel de cote au forma de 1/3, 6/5 etc.

·      Cote americane – după cum le spune și numele, provin din Statele Unite ale Americii. Acestea apar sub formă de valori precum +215 sau -130

Ghid pariuri sportive pentru începători

Cele mai populare piețe de pariuri

Piețele pe care pariorii pot miza s-au diversificat foarte mult de la an la an, atât în ofertele caselor de pariuri offline, cât și a celor offline. Pariurile pot fi plasate atât pre-meci, cât și live (în timpul desfășurării evenimentelor). De asemenea, există posibilitatea de a miza antepost, înainte de începerea unei competiții – pe câștigătoare sau performanțele anumitor echipe/jucători.

Pariurile pe câștigător (fie că vorbim de fotbal, tenis, baschet, volei, handbal sau orice alt sport) sunt de departe cele mai populare. Unele sporturi oferă doar două scenarii posibile, în timp ce altele le permit pariorilor să mizeze și pe un al treilea scenariu – egalitatea.

Există multe alte tipuri de pariuri secundare derivate din pariurile pe câștigător, precum șansă dublă (în care pariorii pot alege sa mizeze pe două din trei scenarii posibile), pauză/final (în care trebuie prezis rezultatul la pauza meciului, dar și la final) sau victorie la handicap.

De asemenea, pariurile pe goluri, puncte etc. sunt destul de populare. Printre cele mai comune alegeri se numără:

·      Total goluri/puncte

·      Ambele echipe marchează (GG)

·      Interval total goluri/puncte

Există chiar și posibilitatea de a miza pe diferite pariuri speciale, precum numărul de cornere/cartonașe/offside-uri sau anumiți marcatori.

Sfaturi pentru pariorii începători

Unul din principiile de bază pe care orice parior aflat la început de drum trebuie să îl respecte este acela că pariurile reprezintă o metodă de divertisment. Nu există o formulă magică ce poate oferi câștiguri în domeniu, fiind vorba despre o categorie de jocuri de noroc, până la urmă, oricât de mult ne-am pricepe la fotbal sau alt sport pe care alegem să plasăm pariuri sportive. Este indicat ca fiecare parior să își stabilească de la bun început un buget, să îl respecte cu strictețe și să analizeze în detaliu orice pariu, înainte de a fi plasat.

Sursa foto canva.com

Citește și:
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
Superliga
Gest HULIGANIC în Giulești » Atac îngrozitor la adresa siguranței presei! Jurnalist bruscat de un impresar care purta o legitimație a clubului din Superligă: „Dormiți!”
S-a întâmplat fix lucrul care l-a scos din sărite pe Șucu: „Nu pot accepta așa ceva!”
Superliga
S-a întâmplat fix lucrul care l-a scos din sărite pe Șucu: „Nu pot accepta așa ceva!”
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”
Superliga
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”

Cosmin Olăroiu nu ne vrea în UE, Ion Țiriac nu ne vrea în NATO! Declarații controversate în studioul GSP: „Sunt stupefiat! Nu-mi trebuie bază militară! Știți ce ar merge, în schimb?”

Ce-a pățit soția fotbalistului când a ajuns în Botoșani? „S-a dus la mall în Iași, o sută de kilometri, și ne-a spus: «Mamă, ce oraș mare»!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează