Articol de GSP - Publicat vineri, 28 decembrie 2018 12:44
Criza forței de muncă va fi la fel de accentuată și în anul 2019. Creșterea constantă a locurilor de muncă, continuarea migrării muncitorilor calificați spre alte țări, ce oferă condiții de viață mai bune, îi va determina pe recrutorii să caute forta de munca din alte țării. Companiile de recrutare din România vor continua importului de angajați din țări non-UE, pentru a se asigura că resursa umană necesară în sectoarele în care există deficit de personal va fi acoperită.
Motivele pentru care angajatorii apelează la diverse forme de colaborare cu mari firme de recrutare internaționale, așa cum este și JR Recruitment, sunt evidente și previzibile:
- migrația accentuată a forței de muncă către țări mai dezvoltate
- scăderea dramatică a natalității
- impactul tehnologic
- modificarea cerințelor și pretențiilor angajatorilor
- schimbările generate de noile tendințe de pe piața recrutărilor
- incapacitatea sistemului de învățământ de a se adapta la nevoile actuale ale pieței forței de muncă și ale angajatorilor.
Industriile cele mai afectate de criza forței de muncă și în care companiile au fost nevoite să recurgă la angajarea de lucrători străini sunt industria ușoară, agricultura, construcțiile, serviciile, producția, HoReCa.
În anul următor nevoia de muncitori străini se va dubla, după cum arată și noul proiect al Ministerul Muncii, care a stabilit contingentului de lucrători nou-admişi pe piața forței de muncă în anul 2019. Față de numărul de muncitori străini intrați pe piața muncii din România în acest an, numărul propus pentru 2019 este dublu. Așadar, pentru anul viitor, Guvernul propune stabilirea unui contingent de 13.500 de lucrătorinou-admişi pe piața forței de muncă din România, conform proiectului anterior menționat.
Statisticile vorbesc foarte clar despre dimensiunea crizei de forță de muncă. Potrivit datelor oferite de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, înperioada ianuarie – august 2018, 63.819 de locuri de muncă au fost declarate de către angajatori ca fiind vacante. În primele opt luni ale anului 2018, media numărului de locuri de muncă vacante declarate de către angajatori, în mod repetat, a fost de 7.977.
Pentru anul 2019 , conform unui nou studiu privind perspectivele angajării forței de muncă, aproximativ unu din cinci angajatori români prevede creșteri ale numărului total de angajați, în primul trimestru din 2019, iar 9% anticipează reduceri de personal.
La nivel național previziunea netă de angajare (PNA) este pozitivă, dar în ușoară scădere și se situează în jurul valorii de 15%. Mai bine de 70% dintre angajatori nu așteaptă modificări sau redimensionări ale forței de muncă. Având de-a face cu cel mai ridicat procent din ultimii doi ani, ceea ce înseamnă că în anul 2019 ne vom aștepta la acțiuni prudente din partea angajatorilor și la reducerea dorinței de extindere și creștere.
În sectoare de activitate, precum agricultura, vânătoarea, silvicultura și pescuitul sau industrie extractivă, procentul angajatorilor care nu își doresc nicio schimbare la nivelul numărului de salariați este de 82%.
Angajatorii din industria prelucrătoare sunt cei mai optimiști de pe piața forței de muncă și raportează o previziune netă de angajare în creștere cu 26%, cu trei procente mai slabă decât în trimestrul IV/2018.
Angajatorii din zona finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri sunt și ei destul de optimiști, raportând o previziune netă de angajare în creștere cu 23%. Perspective favorabile sunt raportate și în sectorul comerțul cu ridicata și cu amănuntul, unde previziunea pentru trimestrul I/2019 se situează la o creștere cu 20%. În transport, depozitare și comunicații se așteptă creșteri de 19%. În construcții estimările sunt de creștere cu 18%.
Cum era și de așteptat, declinul cel mai abrupt, atât de la trimestru la trimestru, cât și de la an la an, este raportat în sectorul energie electrică, apă, gaz, unde previziunea netă anuală este în scădere cu 11%, de altfel singura negativă dintre toate regiunile și sectoarele analizate.
Așadar, în 2019 ne așteptăm, datorită previziunilor în creștere, să existe în continuare un mare deficit de personal pe piața forței de muncă. Pentru a suplini acest necesar companiile de recrutare vor continua căutările și contactările pentru importul de forță de muncă din alte țări, inclusiv din țările asiatice.
De ce să alegeți compania JR Recruitment pentru recrutare muncitori străini?
Este o companie multinațională ce activează în domeniul selectării și plasării forței de munca încă de la sfârșitul anilor ’90, cu reprezentanțe în Germania, Olanda, Canada, Israel și acum și în România.
Principiile după care JR Recruitment își desfășoară activitatea sunt seriozitatea și respectul față de clienți, fie ei persoane juridice sau persoane fizice. Serviciile pe care le oferă de mai bine de 20 de ani se bazează pe încredere și standarde de înaltă calitate.
ÎnRomânia,compania de recrutare are reprezentanțe în București, Brașov, Iași și Arad. La nivel internațional, partenerii sunt în Nepal, India, Sri Lanka, Filipine, Thailanda.
În portofoliul firmei regăsiți numeroase proiecte finalizate cu succes pentru companii ce activează înindustria hoteliera și a restaurantelor, în domeniile frumusețe, agricultură, logistică, cazino-uri, ferme de animale și depozite logistice.
JR Recruitment oferă cu profesionalism și experiență tuturor clienților din diferite sectoare, servicii complete de recrutare și plasare de forță de munca din străinătate.