Articol de GSP - Publicat luni, 15 iulie 2024 12:19 / Actualizat luni, 15 iulie 2024 12:19
După ce ai planificat în detaliu fiecare aspect al vacanței tale, următorul pas de bifat este verificarea temeinică a mașinii. Pentru a te bucura din plin de experiența unei călătorii de neuitat, inspectează cu atenție fiecare piesă. De la starea anvelopelor la sistemul de frânare sau baterie, fiecare element joacă un rol important pentru buna funcționare a autoturismului. Hai să descoperim împreună câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți pregătești corespunzător mașina de drum.
Analizează starea anvelopelor
Anvelopele sunt singurele elemente care fac conexiunea dintre mașină și carosabil, asigură o bună manevrabilitate, aderență pe diferite tipuri de drum, oferă precizie direcției și optimizează procesul de frânare. Cu alte cuvinte, cu cât anvelopele se află într-o stare mai bună, cu atât siguranța pasagerilor crește. Înainte să bagi cheia în contact și să pleci la drum lung, ia în considerare să verifici:
- presiunea - vezi care este presiunea recomandată de producător, informație pe care o găsești, în general, pe interiorul ușii șoferului sau în cartea mașinii. Poți realiza procedura cu ajutorul unui manometru sau la o stație de alimentare dotată cu o zonă de umflare a anvelopelor;
- starea generală - aruncă o privire asupra profilului pneurilor și identifică eventualele semne de uzură, tăieturi, fisuri sau orice imperfecțiune poate afecta calitatea acestora;
- uzura benzilor de rulare - banda de rulare este alcătuită din caneluri, elemente care asigură o bună aderență a mașinii pe șosea. Poți verifica grosimea benzii de rulare prin intermediul unui indicator de adâncime. Ține cont de faptul că legea prevede o adâncime minimă de 1,6 mm.
- vechimea anvelopelor - fiecare tip de anvelopă poate fi utilizat pe o perioadă de timp determinată. În timp, ele se uzează, își pierd calitatea și cresc riscul de accidente. Specialiștii în domeniu recomandă înlocuirea pneurilor o dată la cinci ani.
Verifică sistemul de frânare
Sistemul de frânare este un element indispensabil al mașinii. În condiții optime de funcționare, acesta oprește mașina sau micșorează viteza de deplasare atunci când este acționat. Astfel, fiecare pasager este în siguranță pe toată durata deplasării. Înainte de a porni pe drumul către mare sau munte, aruncă o privire asupra plăcuțelor de frână, discurilor de frână și a etrierelor. Ai remarcat un sunet ciudat atunci când frânezi? Ei bine, poți comanda un set de piese auto la pret avantajos, le poți înlocui singur sau cu ajutorul unui mecanic specializat. Spre exemplu, dacă ai nevoie de un set de placute frana WV Passat, analizează toate ofertele disponibile online și în magazinele fizice, înainte de a lua decizia finală.
Schimbă uleiul de motor la timp
Uleiul de motor lubrifiază componentele interne ale motorului, reduce uzura, curăță depunerile, contribuie la răcirea sistemului și îi prelungește perioada de funcționare. Schimbul de ulei se realizează la un interval de timp diferit. Specialiștii în domeniu recomandă ca procedura să aibă loc la fiecare 15.000 - 20.000 de kilometri parcurși în cazul motoarelor diesel, respectiv la peste 15.000 de kilometri la motoarele pe benzină.
Verifică lichidele mașinii
Pe lângă uleiul de motor, mașina are nevoie de anumite lichide pentru a funcționa corect. Fiecare dintre ele îndeplinește un scop precis. Lichidul de răcire sau antigelul previne supraîncălzirea motorului, pe când cel de parbriz asigură o bună vizibilitate în timpul mersului. Pe lângă acestea, vezi care este nivelul indicat atât pentru lichidul de frână, cât și pentru cel de transmisie.
Vezi care este starea bateriei
Bateria asigură pornirea motorului și alimentează cu energie toate sistemele electrice ale mașinii. Poți verifica tensiunea la borne cu ajutorul unui voltmetru. Dacă tensiunea depășește valoarea de 12 volți, atunci poți considera bateria ca fiind încărcată.
Aruncă o privire asupra luminilor și a sistemelor electrice
Asigură-te că farurile, stopurile, luminile de poziție, de marșarier și indicatoarele de direcție funcționeaza optim. Înlocuiește becurile arse și păstrează câteva de rezervă în kit-ul mașinii. De asemenea, pentru a te bucura de un confort sporit, vezi dacă sistemul de climatizare este funcțional.
În concluzie, mașina personală are nevoie de atenția ta înainte de a porni la drum. Astfel, te vei bucura de o atmosferă plăcută, relaxantă și te vei simți în siguranță la fiecare pas.