Articol de GSP - Publicat miercuri, 23 iulie 2014 00:00 / Actualizat marti, 22 iulie 2014 22:07
Fetele şi băieţii campioni au luat lecţii de fotbal de la antrenori brazilieni şi lecţii de istorie de la Vatican şi Colisseum.
Cei mai buni dintre cei mai buni fotbalişti de liceu din România s-au întors din vacanţa-premiu la Roma. Între 18-21 iulie, echipele care au cîştigat Cupa Coca Cola ediţia 2014 au participat la o tabără de fotbal în capitala Italiei.
Fetele de la Liceul Tehnologic Auto din Craiova şi băieţii de la Liceul "Mihai I" din Bucureşti au avut ocazia să înveţe fotbal de la cei care-l cunosc cel mai bine, brazilienii. Au păşit pe terenuri încărcate de istorie sportivă şi s-
au bucurat de locuri şi de chipuri noi. Cînd îi întrebi cum li s-au părut zilele la Roma, primul lor cuvînt este: "O experienţă". De vacanţă, de fotbal, de viaţă.
Pase, petreceri, prieteni
Puştii şi profesorii lor au stat în orăşelul olimpic, în complexul sportiv "Giulio Onesti" şi au avut parte de un program intens şi variat. Alături de echipe din alte cinci ţări, Ungaria, Grecia, Polonia, Cehia, Bulgaria, campionii noştri au jucat fotbal, s-au distrat, au legat prietenii, s-au plimbat şi au vizitat locuri faimoase cît pentru o vacanţă întreagă.
Totul a început cu o sesiune de freestyle şi s-a încheiat în triumf, cu o petrecere pe terasa de pe acoperişul hotelului. Dimineţile erau dedicate lecţiilor tehnico-tactice predate de antrenori brazilieni, unii dintre ei foşti coechipieri ai lui Pele. Apoi urmau meciuri-şcoală, întreceri de lovituri libere şi mini-turnee. Printre pase şi driblinguri, fotbaliştii de liceu au dat un tur cu autocarul şi printre monumentele Romei.
Pentru că este anul Mondialului din Brazilia, "olimpicii" la fotbal au avut ocazia să guste din felurile preferate de mîncare ale lui Ronaldinho sau Romario. "Personal, cred că tot sarmalele noastre sînt mai bune, dar eram curios să văd cum e mîncarea lor. E... cum să spun? Ciudată", spune Liviu Dragomir, unul dintre titularii de la Liceul "Mihai I" din Bucureşti.
Impresionaţi de arena gladiatorilor
După tabăra la Roma, Liviu are mai mulţi prieteni, că doar pentru asta există taberele: "Pe mine m-a impresionat totul, în general, a fost o experienţă frumoasă. Mi-am făcut prieteni, toată lumea de acolo era foarte OK. Iar antrenorii brazilieni, ce mai, erau foarte haioşi, foarte de treabă, am învăţat de la ei lucruri pe care să le folosesc pe teren, dar şi lucruri pe care trebuie să le ştii în afara terenului". Din ce-a văzut în turul prin Roma, lui Liviu i-a plăcut cel mai mult arena gladiatorilor, Colisseumul.
Ana Ioniţă, una dintre puştoaicele campioane, crede că a fost o tabără specială, pentru că a putut să joace şi fotbal. "A fost o experienţă interesantă, mi-a plăcut să joc pe terenurile din centrul olimpic, să-mi fac prieteni noi, să văd Roma, fîntînile şi statuile acelea, şi Vaticanul".
Portarul şi Michelangelo
Ca orice portar, Gabriel Vâlceanu nu se lasă repede pradă emoţiilor. Mărturiseşte totuşi, după o pauză de gîndire: "M-a surprins plăcut tabăra asta, adică, mă aşteptam să fie frumos. A fost o experienţă reuşită. În prima zi, am avut un program foarte plin, apoi ne-am mai relaxat. Mai fusesem la Roma, tot cu fotbalul, dar acum am apucat să merg şi la Basilica Sfîntul Petru, am văzut şi sculpturile lui Michelangelo. A fost extraordinar şi organizatorii s-au ocupat foarte bine, am avut ghizi în română".
Cum i s-au părut mîncărurile braziliene din meniul taberei? "Nu m-au dat pe spate. Una a fost bună, dar celelalte - aşa şi aşa". În schimb, şedinţele de pregătire cu antrenori brazilieni l-au încîntat de-a dreptul. "Fiecare grupă avea antrenorul ei. Al nostru era foarte tare! Glumeţ, deschis, apropiat de noi, era o plăcere să discuţi cu el despre fotbal. Ştiam de la profesorul nostru, de la şcoală, multe dintre lucrurile pe care ni le arăta el".
După repriza italiană din vacanţă, Gabrile Vâlceanu spune că abia aşteaptă să devină fotbalist profesionist. "O să continui cu fotbalul, asta-i sigur, sper să ajung cît de departe se poate!". Ceea ce le urăm şi noi! Dacă au ajuns la Roma, acolo unde duc toate drumurile, şi dacă s-au antrenat cu brazilieni, care ştiu toate secretele, fetele şi băieţii campioni au drum liber spre fotbalul mare şi lumea mare.
Liceul Tehnologic Auto Craiova
1. Ana-Maria-Diana Ioniţă
2. Iuliana Obreja
3. Lidia-Elena Moaca
4. Loredana-Mariana Cosma
5. Alexandra-Ana-Maria Hornea
profesor-antrenor: Eugen Ioan-Georgescu
Liceul "Mihai I", Bucureşti
1. Octavian-Gabriel L. Vâlceanu
2. Robert-Marius V.C. Roşu
3. Alexandru Constantin C. Riţă
4. Ionuţ Cristian C. Baniţa
5. Ionuţ Daniel A. Buliga
6. Liviu Mihai V. Dragomir
7. Ionuţ A. Radu
8. Cosmin Dimitrie D. Mihai
9. Ionuţ Laurenţiu V. Fărîmă
10. Alexandru Eduard F. Ivuţă
profesor-antrenor: Nicolae-Valentin Gh. Soare